Friday , April 19 2024

CJ Suceava înființează, la Fălticeni, un muzeu de artă religioasă în clădirea consulatului Imperiului Austro-Ungar

„După ce Fălticeniul ne-a returnat clădirile în care a funcționat și fostul Consulat al Austriei, am decis să le transmitem în administrarea Muzeului Național al Bucovinei și să înființăm acolo un muzeu de artă religioasă. Aici ar urma să fie expuse lucrări din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană. Mai mult, un lucru extrem de important, unic, este acela că în acest muzeu ar urma să fie expuse obiecte religioase de la toate confesiunile religioase”, a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava

Președintele Consiliului județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, oficial, des­pre demersul administrației județene sucevene de a înființa, la Fălticeni, un muzeu de artă religioasă.

Instituția muzeală va fi găzduită într-un imobil cu ­va­loare istorică și simbolică deosebită, anume clădirea în care, până în primul război mondial, a funcționat Consulatul Imperiului Austro-Ungar.

„După ce Fălticeniul ne-a returnat clădirile în care a funcționat și fostul Consulat al Austriei, am decis să le transmitem în administrarea Muzeului Național al Bucovinei și să înființăm acolo un muzeu de artă religioasă. Amenajarea acestui muzeu în Fălticeni este un proiect foarte important pentru că aici ar urma să fie expuse lucrări din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană. Mai mult, un lucru extrem de important, unic, este acela că în acest muzeu ar urma să fie expuse obiecte religioase de la toate confesiunile religioase”, a declarat Gheorghe Flutur.

Clădirile propuse spre amenajare sunt clădiri reprezentative ale Fălticeniului de la sfârșitul secolului XIX la care s-a păstrat foarte bine structura de rezistență. Clădirea principală care se dorește a se pune în valoare este cea care a găzduit unul din cele opt consulate ale Imperiului Austro – Ungar în Regatul României din perioada 1886 – 1918, clădire unicat din punct de vedere arhitectural în zonă, cu elemente arhitecturale asemănătoare cu cele de la Castelul Peleș, construită, după datele din cadastrul austriac, în perioada 1826-1830.

Prin realizarea acestui obiectiv se va rea­liza un spațiu expozițional permanent care va pune în valoare ansamblul arhitectural în sine, precum și patrimoniul existent al Muzeului Național al Bucovinei, lărgind astfel oferta expozițională. De asemenea, se va realiza și un spațiu adecvat de depozitare a inventarului de patrimoniu.

„Lucrurile au avansat și deja am depus documente pentru finanțare la Compania Națională de Investiții (CNI). Astfel, am solicitat prin Muzeul Național al Bucovinei includerea în <<Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social>> (PNCIPS), Subprogramul <<Alte Obiective de Interes Public sau Social în Domeniul Construcțiilor>> pentru obiectivul de investiții <<Consolidare și reabilitare imobile pentru înființare <<Muzeu de Artă Sacră>> în Municipiul Fălticeni>>, a declarat Gheor­ghe Flutur.

Obiectivul investiției propuse îl constituie e­xecutarea de lucrări de reabilitare și de mo­der­nizare la interior și la exterior a două clădiri. De asemenea, se propune și punerea în ­va­loare a curții prin sistematizare și amenajare de spații de circulație pietonală și auto, amenajare spații verzi cu păstrarea și toaletarea arborilor valoroși din incintă precum și realizarea unei împrejmuiri a terenului.

Reamintim că a fost aprobată și înființarea, în Municipiul Suceava, a unui Muzeu de Artă, care ar urma să funcționeze în fostul sediul al Arhivelor Naționale, aflat în aceeași clădire a Muzeului National Bucovinei – partea care a deservit la un moment dat secția Suceava a Arhivelor naționale. De asemenea, Cazinoul „Băilor” din Vatra Dornei va fi transformat într-un muzeu, iar la Siret este reabilitat și modernizat Muzeul de Istorie care va prezenta istoria minorităților din Bucovina și unde va fi amenajat un Memorial al Holocaustului evreilor din Bucovina.

„Bucovina este un ținut multietnic și multiconfesional, un model al conviețuirii pașnice între minorități iar Municipiul Fălticeni, un reper pentru cultura națională, merită acest edificiu. Vrem să facem din Muzeul de Artă Sacră un important punct de atracție în Fălticeni, o poartă de intrare în Ținutul Mănăstirilor”, a mai declarat Gheor­ghe Flutur. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Aeroportul Sucevei s-a menținut pe locul 5 în primul trimestru al anului cu privire la numărul de pasageri

Finalul trimestrului 1 al acestui an a găsit aeroportul „Ştefan cel Mare” pe un loc …

No comments

  1. Un muzeu, prin definitie, trebuie sa contina TOATE exponatele legate de subiectul respectiv. Este FOARTE IMPORTANT pentru istoria acestui neam, daca se doreste efectiv un muzeu adevarat si fara a exista cea mai mica banuiala ca “NE FURAM SINGURI CACIULA” sa se arate cum securitatea s-a infiltrat in viata oamenilor prin intermediul unor asa zisi preoti.
    Cum Flutur era un pupator al poalelor securistului dovedit de instante PIMEN sau SIMIONOVICI, e putin probabil sa se spuna din nou adevarul, la fel cum foarte multe minciuni comuniste au umbrit adevarul istoric al ROMANIEI.