Friday , October 7 2022

Ciudata afacere prin care prinţul Paul şi prinţesa Lia încearcă să pună mâna pe 34.000 de hectare din fosta pădure regală de la Broşteni, cercetată de DNA

Prinţul Paul şi prinţesa Lia urmau să fie audiaţi aseară, la DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri în care sunt implicaţi mai mulţi magistraţi, precum şi Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi deputatul PSD Ioan Adam, au afirmat pentru Mediafax surse judiciare. Potrivit aceloraşi surse, vila acestora din Capitală a fost percheziţionată miercuri dimineaţă, iar Prinţul Paul şi prinţesa Lia urmau să fie duşi la DNA Braşov pentru a fi audiaţi.paul si lia [800x600]


Sursele citate arată că Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, “au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion”.
Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.
Aceştia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat “să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”.
Prefectul Sinescu i-a spus acum trei zile Prinţului Paul că nu-i pot fi retrocedate pădurile de la Broşteni
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, l-a informat pe Prinţul Paul, în urmă cu trei zile, că nu poate repune pe rolul Comisiei judeţene de fond funciar Suceava cererile de retrocedare a aproape 40.000 de hectare în Broşteni şi Crucea întrucât comisia a respins ce-rerea, confirmată şi de instanţe.
Prefectul de Suceava a declarat că, în urmă cu aproximativ o lună, Prinţul Paul a depus cereri la Prefectura Suceava prin care solicită moşia, în nume propriu, ca dobânditor al drepturilor succesorale ale Principelui Nicolae, o suprafaţă de 39.885,38 hectare, din care 34.000 de hectare de păduri, dar că această soli-citare este inadmisibilă pentru că în acest domeniu Comisia judeţeană de fond funciar Suceava a respins cererea în anul 2007, iar ulterior aceasta a fost confirmată şi de instanţă.
Sinescu a explicat că în această speţă Comisia judeţeană privind stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava, analizând documentaţiile trimise de Comisia locală de fond funciar Broşteni şi Comisia locală de fond funciar Crucea, a respins prin Hotărârea nr. 350 din 1 martie 2007 ce-rerea prin care se solicita reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 39.885,38 hectare, din care 34.000 de hectare de păduri, situată pe raza oraşului Broşteni şi pe raza comunei Crucea, Ocolul Silvic Crucea şi Ocolul Silvic Broşteni.
Comisia judeţeană de fond funciar Suceava a invalidat în luna martie 2007 solicitarea Prinţului Paul întrucât cererea de restituire a suprafeţei de 40.000 de hectare de pădure în judeţul Suceava a fost depusă în nume propriu de Paul Lambrino, iar potrivit legislaţiei solicitantul trebuia să fie tatăl acestuia, Carol Mircea, care era în viaţă la data depune-rii cererii, a declarat la acea data prefectul judeţului, Orest Onofrei.
Autorităţile sucevene au apreciat că cei îndreptăţiţi să solicite această proprietate erau Carol Mircea sau Regele Mihai, iar cererea a fost depusă de către fiul lui Carol Mircea.
Această suprafaţă de pădure a fost proprietatea privată a prinţului Nicolae (n.r. – cel de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria, fratele mai mic al regelui Carol al II-lea şi unchi al regelui Mihai I al României) , iar acesta, prin testament, a transmis toată averea sa soţiei sale, Tereza, din Venezuela, în încheierea testamentului prinţului Nicolae fiind inclusă fraza “Blestemaţi să fie toţi cei care nu vor ţine cont de voinţa celor care au testat”.
Ce a cerut Prinţul Paul
Prefectul Florin Sinescu a mai arătat că prin acţiunea civilă înregistrată pe rolul Judecătoriei Vatra Dornei la data de 23 aprilie 2007, Prinţul Paul a chemat în judecată Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Suceava, solicitând instanţei ca prin hotărârea pe care o va pronunţa să dispună anularea deciziei din martie 2007, reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 39.885,38 de hectare teren forestier, naţionalizate în anul 1948 de la Prinţul Nicolae al României, şi a sediilor ocoalelor silvice situate în localităţile Crucea şi Broşteni, a altor construcţii necesare pazei şi administraţiei fondului forestier, care au existat în proprietatea petentului. Totodată, a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 20,50 hectare de teren agricol situată pe un amplasament precizat pe Valea râului Neagra – Broşteni, precum şi a construcţiilor accesorii acestor terenuri situate pe teritoriul localităţilor Crucea şi Broşteni, aşa cum au fost consemnate într-un proces-verbal din 1946, prin acelaşi decret şi obligarea Comisiei judeţene Suceava la emiterea titlului de proprietate.
Judecătoria Vatra Dornei a respins în 26 iunie 2007 acţiunea civilă formulată de Prinţul Paul Philippe al României, ca nefondată, iar în 27 noiembrie 2007 Tribunalul Suceava a respins ca nefondat recursul declarat de Prinţul Paul împotriva sentinţei civile a Judecătoriei Vatra Dornei.
Sinescu a mai arătat că, în baza legislaţiei, persoanele fizice şi juridice puteau formula cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru diferenţele de suprafaţă ce pot fi restituite, până la data de 30 noiembrie 2005 inclusiv, iar mo-dificarea termenului de depunere a cererilor în baza legilor fondului funciar se putea face numai prin lege, şi nu prin comisia judeţeană sau instanţa de judecată.
“Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava nu-şi poate anula sau revoca propria hotărâre, ci aceasta poate fi cenzurată doar de către instanţa de judecată la solicitarea celor direcţi interesaţi”, susţine Florin Sinescu, care menţionează că o cerere nu poate fi judecată în mod definitiv decât o sigură dată, iar soluţia cuprinsă în hotărâre este prezumată a exprima adevărul.
“Hotărârea judecătorească fiind înzestrată cu autoritate de lucru judecat, răspunde nevoii de securitate juridică, părţile având obligaţia să se supună efectelor obligatorii ale actului jurisdicţionale, fără posibilitatea de a mai pune în discuţie ceea ce s-a tranşat deja pe calea judecăţii”, a mai arătat prefectul de Suceava.
El i-a transmis Prinţului Paul că în acest caz Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava nu poate repune în discuţie problema analizată definitiv şi irevocabil printr-o hotărâre judecătorească.
Primarul din Broşteni, trimis în judecată într-un alt dosar referitor tot la retrocedarea unei părţi din pădurea regală
In vara lui 2012, Serviciul Teritorial Suceava DNA a trimis în judecată pe primarul comunei Broşteni, Stelian Chirilă, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fiind acuzat că este copartaş la infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în baza cărora un anume Mitriţă Alexa din Iaşi, ca mandatar al unei persoane din Sinaia – Alexandru Teodor Reşcanu, pe baza unui act de donaţie falsificat, a obţinut 2.300 de hectare de pădure de pe raza OS Broşteni, reprezentând 5% din cele 46.000 hectare aparţinând domeniului regal Broşteni proprietate recunoscută a Principelui Nicolae, fratele mai mic al regelui Carol al II -lea. Afacerea care face obiectul acestui dosar s-a pus la cale în luna noiembrie a anului 2005.
Procurorii DNA ai Serviciului Teritorial Suceava au dispus atunci punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a lui Mitriţă Alexa pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, participaţie improprie la fals in-telectual, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Alături de acesta a fost trimis în judecată şi Alexandru Teodor Reşcanu, mandatar al lui Mitriţă Alexa, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în declaraţii.
În rechizitoriu, procurorii anticorupţie au arătat că în perioada 2009-2011 Mitriţă Alexa, în scopul dobândirii pentru sine, în mod injust, a unui teren cu vegetaţie forestieră în suprafaţă de 2.300 hectare situat pe raza Ocolului Silvic Broşteni din judeţul Suceava prin utilizarea unui înscris plăsmuit intitulat „Copie certificată după Actul de Donaţie” autentificat la Tribunalul Ilfov sub numărul 14247/13.04.1937 în cuprinsul căruia, faţă de actul original aflat în păstrarea Arhivelor Naţionale, este inclusă suprafaţa de 2.300 ha pădure ca fiind donată de Principele Nicolae – fiul regelui Ferdinand şi fratele mai mic al regelui Carol al II-lea, colonelului Alexandru Manolescu. Mai mult, cererea de retrocedare a acestei suprafeţe a fost depusă în afara termenului prevăzut de legile fondului funciar, respectiv după data de 30 noiembrie 2005, dar apărea ca fiind depusă la data de 30.11.2005 la Primăria oraşului Broşteni.
Prejudiciul cauzat statului român, proprietar al terenului aflat în administrarea RNP – Romsilva – Direcţia Silvică Suceava – Ocolul Silvic Broşteni, prin validarea amplasamentului terenului cu vegetaţie forestieră situată pe raza Ocolului Silvic Broşteni, pentru care dreptul de proprietate a fost reconstituit de către instanţa de judecată, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă în suprafaţa totală de 2292,90 ha este estimat la suma de 10.435.100 euro. În ve-derea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra terenului cu vegetaţie forestieră în suprafaţă de 2.292,90 ha proprietatea lui Mitriţă Alexa. (O.S.)

Vezi si

O polițistă din Cernăuți a murit împușcată în cap de un pedofil pe care încerca să-l rețină în fața unei școli

O polițistă de patrulare, în vârstă de 22 de ani, a fost împușcată în cap, …