Monday , February 6 2023

Circulația între România și Ucraina, blocată ieri din cauza vântului, care a doborât linia de înaltă tensiune

Ieri, drumul de la Siret spre Cernăuți a fost blocat. In localitatea Tereblecea, care este situată în apropierea PTF Porubne, vântul puternic a avariat liniile de înaltă tensiune, ceea ce a dus la blocarea traficului rutier din zonă, a anunțat ieri Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență Cernăuți. De asemenea, opt localități sucevene au fost afectate de vântul puternic de ieri, vreme de câteva ceasuri nefiind alimentate cu curent electric 

Din cauza vântului puternic abătut ieri pe mai multe zone care au cuprins atât teritoriul țării noastre, cât și al Ucrainei, a fost blocat drumul de acces internațional care face legătura dintre România și Ucraina prin punctul vamal Porubne – Siret, regiunea Cernăuți. Pe autostrada internațională, aproape de punctul vamal Porubne au fost rupte firele electrice, ceea ce a dus la blocarea circulației pe această porțiune de drum.

Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență Cernăuți, în urma vântului puternic de pe teritoriul regiunii au fost înregistrate mai multe situații de risc. „De exemplu, în localitatea Tereblecea, care este situată în apro­pierea PTF Porubne, vântul puternic a avariat liniile de înaltă tensiune, ceea ce a dus la blocarea traficului rutier din zonă”, se menționează în sursa respectivă, citată de presa românească din nordul Bucovinei.

Rafalele de vânt ce s-au abătut asupra regiunii Cernăuți în dimineața de ieri, 11 martie, au deteriorat acoperișul Filarmonicii de Stat „Dmitro Gnatiuk” din orașul Cernăuți. Vântul puternic a stricat circa 30 de metri pătrați din acoperiș. „Acoperișul clădirii va fi reparat în totalitate. Pentru executarea lucrărilor vom solicita bani de la bugetul regional”, susține Iuri Gavriuliuk, directorul instituției, citat de «Libertatea cu­vântului». De asemenea, intensi­fică­rile de vânt au avariat acoperișul unei clădiri istorice de pe strada Zaporijska.

La nivelul țării vecine, potrivit da­telor centralizate și prezentate de serviciul de presă al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență, 47 de localități din 5 regiuni ucrainene au rămas fără curent electric din cauza vântului puternic care s-a abătut asupra Ucrainei: 19 localități din regiunea Lvov, 12 din regiunea Kiev, 12 din regiunea Jitormir, 3 localități din regiunea Lugansk și una din regiunea Cernăuți. Totodată, în regiunea Odessa, vântul a rupt mai mulți copaci, fiind blocate mai multe căi de acces în oraș. De asemenea, vântul puternic a spulberat peretele unui bloc de locuințe, o persoană fiind traumatizată. Iar în regiunea Vinnița peste un copil de 11 ani a căzut un copac. Din cauza leziunilor corporale, copilul a murit la fața locului. Vântul puternic a cauzat probleme și în regiunile Transcarpatia, Ternopil și Ivano-Frankivsk, condițiile nefavorabile menținându-se și în Carpații ucraineni, iar Serviciul pentru Situații de Urgență a făcut apel la iubitorii muntelui să renunțe la urcările pe munte.

 Ieri dimineață, opt localități din județ nu erau alimentate cu energie electrică 

Numeroase avarii în rețelele de distribuție a energiei electrice din județele din Moldova au fost cauzate de vântul puternic. Cele mai afectate județe au fost Bacău, Neamț și Suceava. La ora 10.00, ieri, erau nealimentate șase localități în Bacău, 3 în Neamț, 8 în Suceava și 3 în Vaslui. În special au fost afectate liniile electrice aeriene de înaltă, medie și joasă tensiune în zonele rurale. După-amiază, Delgaz Grid a anunțat că avariile au fost remediate. Întrucât în unele zone firele conductoare sunt rupte și există riscul să ajungă pe suprafața solului, Delgaz Grid atrage atenția asupra pericolului de electrocutare și arsuri pe care îl reprezintă atingerea lor sau chiar pătrunderea persoanelor în vecinătatea acestora. De asemenea, apropierea de stâlpii avariați, aflați într-un echilibru precar, poate genera accidente grave la posibila cădere a acestora. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Peste 500 de șoferi testați în weekend cu aparatele etilotest și drugtest de polițiștii suceveni

Și în weekend-ul recent încheiat, zilnic, peste 100 de polițiști au acționat pe drumurile publice, …