Wednesday , October 5 2022

Circa 300 de copii din familii care au revenit în țară în această vară, înscriși la școli din județul Suceava

Cei mai mulți dintre copiii care au solicitat IŞJ atestate de echiva­lare a studiilor efectuate în străinătate în vederea școlarizării în unități de învățământ din județul Suceava, în anul școlar 2022-2023, au revenit din Italia, Belgia, Spania, Anglia, Germania și Austria, iar mai puțini din țări ca Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Portugalia, Irlanda, Finlanda, Serbia, Olanda și Norvegia. În semestrul II al anului școlar 2021-2022 au fost emise 225 de atestate de echi­valare a studiilor, astfel că, în acest an, mai mult de 500 de elevi reveniți din străinătate s-au înscris în școli și licee din județul nostru. 

Populația școlară de la nivelul județului este în creștere, dacă e să ne luăm după numărul copiilor reveniți din străinătate și care se regăsesc, din acest an școlar, în băncile unităților de învățământ sucevene. Inspectoratul școlar Județean Suceava a emis, în vacanța de vară recent încheiată, circa 300 de atestate de echivalare a studiilor efectuate în străinătate, cu peste 30% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

”În vacanța de vară 2022, la nivelul Inspectoratului Şcolar Județean Suceava au fost emise 293 de atestate de echivalare a studiilor efectuate în străinătate în vederea continuării studiilor în unitățile de învățământ din județul Suceava în anul școlar 2022-2023. Comparativ cu vara anului trecut, când au fost emise 203 atestate de echivalare a studiilor efectuate în străinătate, se observă că în această vară numărul elevilor care au revenit în unitățile de învățământ din județ este mult mai mare”, a transmis inspectorul Cezar Anuței, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava.

Mai mult de jumătate dintre copiii întorși din străinătate în această vacanță de vară au fost înscriși în învățământul primar, și anume 178 de elevi. În clasele V-VIII se regăsesc 84 dintre elevii reveniți din străinătate, iar în clasele IX-XI alți 31 de elevi. Potrivit informațiilor oferite de IŞJ Suceava, cei mai mulți dintre copii au revenit din Italia –153 la număr, însemnând peste jumătate din cei 293, apoi din Belgia-29 elevi, Spania-25, Anglia-23, Germania-20 și Austria-15. Mai puțini ca număr sunt elevii reveniți din țări ca Ucraina-6 copii, Portugalia și Irlanda câte 4 elevi, Republica Moldova și Finlanda câte 3, Grecia și Franța câte 2, Serbia, Olanda și Norvegia, câte un elev.

În semestrul II al anului școlar 2021-2022, deci în prima jumătate a anului, au fost emise 225 de atestate de echivalare a studiilor efectuate în străinătate în vederea continuării studiilor în unitățile de învățământ din județul Suceava. Dintre aceștia, 120 de elevi au fost înscriși în clase primare, 79 în clase gimnaziale și 26 la liceu. țările din care s-au întors acești copii sunt cam aceleași, la care se adaugă Statele Unite ale Americii, Cehia și Israel. Astfel, în primele 8 luni din acest an, mai mult de 500 de elevi reveniți din străinătate s-au înscris în școli și licee din județul nostru. De precizat că părinții care se întorc din țări străine pot solicita echivalarea studiilor copiilor în vederea înscrierii în unitățile de învățământ din județ pe tot parcursul anului, astfel că numărul acestora poate crește până la finalul acestui an.

Pentru înscrierea în sistemul educațional românesc a elevilor care se întorc din străinătate este necesară echivalarea studiilor efectuate până în acel moment. Evaluarea în vederea echivalării presupune analizarea documentelor școlare și a foilor matricole din străinătate sau de la organizațiile fumizoare de educație, care organizează și desfășoară, pe teritoriul României, activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, și identificarea claselor efectuate în străinătate. Echivalarea se realizează la nivelul ultimei clase absolvite sau în curs de absolvire. Dosarul pentru echivalarea perioadelor de studii se depune la IșJ și la unitatea de învățământ la care elevul vrea să fie înscris. Termenul de soluționare a dosarului de echivalare este de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii dosarului complet la IŞJ. (Oana NUȚU)

Vezi si

politia, masina noua Obiectiv

Un bărbat și o femeie, beți cui, găsiți de polițiști în centrul Sucevei lângă un Mercedes cu o roată ruptă

 Nu e clar cine a condus mașina, dar bărbatul a  fost încătușat pentru că a …