Monday , July 22 2024

Circa 10 mii de oameni au luat parte la procesiunea cu racla moaștelor Sf. Ioan cel Nou (FOTO)

Procesiunea cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, derulată în mod tradițional în preajma denumită sărbătorii aducerii moaștelor în Cetatea Sucevei, a strâns și în acest an circa 10 mii de oameni care au asistat – parțial sau de la început până la sfârșit – la traseul pe străzile Sucevei.

Devenită tradiție și denumită „Calea Sfinților”, procesiunea a avut acele zece opriri despre care a făcut referire, în zilele trecute, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Cortegiul a fost însoțit de ÎPS Calinic – arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin – episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților – iar numeroși preoți și diaconi au fost în prima parte a acestui aleai care a însoțit moaștele.

La fel ca anul trecut, numeroși mireni, dar și militari cu făclii, au făcut parte din cortegiul care a însoțit racla Sfântului pe străzile Sucevei. Iar primarul Ion Lungu nu a lipsit nici la procesiunea din acest an, cum de altfel și la cea de anul trecut a luat parte.

Imaginea dată de buna organizare și de numărul mare de credincioși – atât la ieșirea cu moaștele din curtea Catedralei Arhiepiscopale, cât și la celelalte opriri de la procesiune – a fost una care a lăsat o impresie puternică.

Racla cu moaștele Sf.M.Mc. Ioan cel Nou a fost purtată de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava timp de aproximativ două ore și a fost așezată, conform obiceiului din anii trecuți, în baldachinul din curtea mănăstirii.

Procesiunea a avut loc pe următorul traseu: ieșirea din curtea Catedralei Arhiepiscopale cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou s-a făcut pe Strada Ion Vodă Viteazu, iar prima oprire a fost la Biserica „Învierea Domnului”. Apoi, procesiunea s-a îndreptat spre Strada Ana Ipătescu, cu oprire la Biserica Domnițelor, după care a mers pe Strada Petru Rareș, cu oprire la Biserica „Sfântul Dumitru”. S-au străbătut  strada Curtea Domnească, strada Vasile Alecsandri și strada Mihai Eminescu, următoarea oprire fiind la Biserica „Sfântul Nicolae”. De aici s-a plecat pe strada Mărășești spre Biserica „Nașterea Domnului” (Catedrala), unde a fost cea de-a cincea oprire. După acest popas, s-a mers pe Bulevardul George Enescu și Strada Universității, următoarele opriri fiind la intersecția Nordic, respectiv în fața Universității „Stefan cel Mare”. De aici, convoiul a mers pe Bulevardul 1 Mai spre Primăria Municipiului Suceava și spre Palatul de Justiție, unde au avut loc alte două opriri. Traseul a continuat spre Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera”, unde a fost cea de-a zecea oprire, iar apoi s-a coborât  pe strada Mitropoliei până la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

Procesiunea este primul mare eveniment din cele trei zile de cinstire liturgică organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în perioada 22-24 iunie, cu ocazia sărbătorii închinate ocrotitorului spiritual al Sucevei. Punctul culminant va fi în prima parte a zilei de luni, 24 iunie când va fi oficiată o liturghie arhierească la care vor lua parte mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, sub protia ÎPS Teodosie.

Facem precizarea că data de 24 iunie este rânduită în calendarul creștin ortodox ca sărbătoare cu dată fixă pentru Aducerea Moaștelor Sf.M.Mc. Ioan cel Nou de la Suceava, precum și pentru Nașterea Sf. Prooroc Ioan Botezătorul. Anul acesta, data de 24 iunie coincide și cu sărbătoarea Sfintei Treimi, iar aceasta este mereu rânduită în ziua următoare unei alte mari sărbători și anume cea a Pogorârii Duhului Sfânt (Rusaliile sau Cincizecimea). De aceea și în data de 23 iunie va avea loc dimineața o liturghie arhierească iar seara o slujbă de Priveghere în cinstea Sf.M.Mc. Ioan cel Nou de la Suceava, urmată de Sfânta Liturghie de noapte, oficiată în paraclisul Catedralei Arhiepiscopale. (D.P.)

 

Vezi si

Incendiu puternic izbucnit într-o gospodărie din Bogdănești

Luni dimineață, un incendiu a izbucnit  la o gospodărie în comuna Bogdănești. Evenimentul a fost …