Thursday , April 25 2024

Circa 10% dintre profesorii care predau în școlile din județul Suceava sunt tineri până în 30 de ani

Dintr-un total de 7.386 de cadre didactice care predau în unitățile de învățământ din județul Suceava, 9,93% au vârste între 18 și 30 de ani, adică 734 de persoane. O tendință de ”întinerire” a personalului de predare din școlile sucevene a fost semnalată în vara acestui an, când, la concursul de Titularizare 2021 s-au înscris în număr mult mai mare, comparativ cu anii anteriori, tinerii, care și-au manifestat dorința de a intra în sistemul de învățământ preuniversitar n probabil, această schimbare a fost o consecință a faptului că, pe parcursul anului școlar trecut, IŞJ Suceava a aprobat toate cererile de pensionare ale cadrelor didactice 

Județul Suceava se află pe locul 15 în clasamentul național după numărul de cadre didactice tinere care predau în unitățile de învățământ preuniversitar. Dintr-un total de 7.386 de cadre didactice, 9,93% au vârste între 18 și 30 de ani, adică 734 de persoane.

La nivel național, peste 19.000 de cadre didactice cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani predau în școlile din România, potrivit datelor Ministerul Educației, consultate de Edupedu.ro, adică 9.6% din totalul profesorilor. Primele 3 județe cu cel mai mare procent de profesori tineri care predau în sistemul de învățământ românesc sunt: Sibiu, Cluj și Giurgiu.

Pe primul loc se află județul Sibiu, cu un procent de aproape 14% de profesori cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, urmat de Cluj și Giurgiu, ambele județe având un procent de 13% personal didactic tânăr. Capitala ocupă locul al patrulea, cu 12,32% dintre profesori cu vârste până în 30 de ani, și anume 2.004 dintr-un total de 16.259 de cadre didactice. Județul Brașov are un procent de 12,13% de cadre didactice cu vârsta între 18-30 de ani, și ocupă locul al cincilea în clasamentul național, fiind urmat de județe Iași, Arad, Bistrița-Năsăud, Timiș și Ilfov. Potrivit edupedu.ro, județele cu cel mai mic procent al cadrelor didactice din categoria de vârstă 18-30 de ani sunt Teleorman (5,09%), Gorj (5,59%) și Caraș-Severin (6,16%).

O tendință de ”întinerire” a personalului de predare din școlile sucevene a fost semnalată în vara acestui an, când, la concursul de Titularizare 2021 s-au înscris în număr mult mai mare, comparativ cu anii anteriori, tinerii, care și-au manifestat dorința de a intra în sistemul de învățământ preuniversitar, după cum informa adjunctul IŞJ Suceava, inspectorul Ioan Puiu. Probabil, această schimbare a fost o consecință a faptului că, pe parcursul anului școlar 2020-2021, Inspectoratul Şcolar Județean Suceava a aprobat toate cele 120 de cereri de pensionare ale cadrelor didactice din unitățile de învățământ preuniversitar din județ, cele mai multe venind din partea învățătoarelor și educatoarelor. De asemenea, s-a înregistrat o scădere cu 40% a numărului cadrelor didactice pensionabile care vor preda în anul școlar 2021-2022 în unitățile de învățământ din județul nostru, după ce IșJ Suceava a aprobat 138 de cereri de menținere în activitate, față de cele 220 din anul școlar precedent. (Oana NUȚU)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …