Friday , March 29 2024

Cine sunt "decaristii" de la BAC-ul din acest an

Lidia Pascar de la Colegiul Naţional “Spiru Haret”, Raluca Georgiana Strugaru de la Colegiul Naţional “Petru Rareş“ şi Eduard Stefan Grigoriciuc de la Colegiul Tehnic “Laţcu Vodă” din Siret sunt cei mai buni absolvenţi de liceu din acest an din judeţul nostru 

 Anul acesta, trei liceeni suceveni au obţinut nota 10  la examenul de bacalaureat. Rezultatele sunt demne de laudă nu numai pentru că lucrările de  la examen au fost corectate de profesori de prin alte judeţe şi nu există astfel nicio suspiciune de influenţă asupra notelor acordate cât mai ales prin aceea că toţi cei trei bacalaureaţi de 10  sunt de la ţară, din familii fără rude sus-puse, cărora li s-a ridicat abia acum notorietatea locală, după ce copiii lor au obţinut aceste rezultate excepţionale.
Lidia Pascar – premiantă într-o familie de premianţi, va face facultate de psihologie în AngliaPascar Lidiaspiru haret [800x600]


Lidia Pascar, eleva de la clasa de Matematică – Informatică intensiv de la Colegiul Naţional “Spiru Haret”, care a obţinut media 10 la Bacalaureat este din comuna Pătrăuţi. A făcut naveta timp de patru ani la liceul la care, cu doi ani înaintea ei intrase sora mai mare, Ana Maria, care a fost, de asemenea, şefă de promoţie. Cântă la vioară, lucru care dincolo de cercul ei de prieteni, puţini îl ştiu. Puţini ştiu şi faptul că Lidia face parte dintr-o familie cu nouă copii, crescuţi de părinţi prin munca lor. Tatăl, Traian, are un tractor şi cu acesta îşi câştigă traiul în sat, ocupându-se cu agricultura. Mama, Ileana, a avut îndeajuns de lucru în gospodărie, îngrijind şi de cei nouă copii. Lidia a terminat Informatica, însă vrea să facă facultatea de Psihologie. Si nu oriunde, ci în Anglia. Acolo este studentă şi sora ei Ana Maria, la o facultate de acelaşi profil şi tot acolo o are pe o altă soră, Laura, care a terminat la Universitatea din Suceava facultatea de Istorie-Geografie şi care acum lucrează în Regatul Unit, putând să ofere surorilor mai mici  cazarea şi masa de care au nevoie până când îşi vor termina studiile. Dirigintele Lidiei, profesorul Dorin Rusu apreciază dincolo de toate faptul că tânăra absolventă a transmis un mesaj prin care mulţumeşte tuturor profesorilor care au fost alături de ea pe parcursul celor patru ani de liceu.
Raluca Strugaru – bacalaureata de 10 de la “Petru” – vrea o carieră în învăţământStrugar Georgiana Raluca2petru rares [800x600]
Raluca Georgiana Strugaru este bacalaureata de 10 a Colegiului Naţional “Petru Rareş“ din Suceava şi mândria acestuia. Este, totodată mândria satului Pârteştii de Sus  din comuna Cacica şi a mamei sale, învăţătoare în comună. După ce a absolvit gimnaziul în satul natal, Raluca s-a înscris şi a intrat în urmă cu patru ani în rândul elevilor de la Colegiul Naţional “Petru Rareş“, la profilul  filologie bilingv Română – Engleză. Anii de liceu au fost frumoşi, beneficiind de sprijinul familiei “care mi-a deschis orizonturile”, dar şi de cel al profesorilor, care, cum spune chiar ea “m-au determinat să perseverez în studiu”. Raluca Strugaru ştie foarte bine ce vrea în anii următori: să studieze la facultatea de Litere la Universitatea Babes – Bolyai din Cluj – Napoca şi doreşte să îşi  construiască o carieră în învăţământ. Bucuria ei este împărtăşită de profesorul diriginte, Mihai Airinei, şi, desigur, de către directoarea Colegiului Naţional Petru Rareş, Daniela Dungeanu, care are şi un motiv de mândrie în plus – liceul pe care îl conduce este singurul din judeţ şi printre puţinele din ţară unde absolut toţi candidaţii au luat Bacalaureatul. Si nu au fost puţini – 252 în total.
 Eduard Grigoriciuc şi nota 8 care-l va urmări o viaţăGrigoriciuc Eduard Stefan1latcu voda [800x600]
Doar pentru că e băiat şi altă posibilitate de triere nu am găsit, l-am lăsat la urmă pe Eduard Stefan Grigoriciuc, absolventul de 10 al Colegiului Tehnic “Laţcu Vodă” din Siret. A terminat cele patru clase de liceu la profilul Matematică – Informatică. Este din satul Negostina, comuna Bălcăuţi. Tatăl său lucrează când în străinătate când pe acasă, mama ocupându-se cu ale casei. Dorinţa lui este să facă în continuare matematică, dar nu oriunde, ci, coincidenţă sau nu, tot la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.
Edi, cum îi spun cei apropiaţi, a explicat celor interesaţi că se poate face carte bună şi în şcolile din târgurile  de unde se agaţă harta în cui, cum este Siretul. “Toată lumea se miră că pot să iasă copii buni şi de aici, dar când profesorii au dragoste pentru a-i învăţa iar elevii prind drag să înveţe, totul este posibil”, a spus Edi Grigoriciuc. Are şi o explicaţie pentru faptul că vrea să-şi dedice cariera matematicii: când era în clasa a şaptea, a primit un 8 la acest obiect de la profesoara de gimnaziu. Nu a putut uita acel 8 nici până la Bacalaureat şi, crede el, îl va urmări pe tot parcursul devenirii sale profesionale. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …