Saturday , November 26 2022

Cine sunt cei care îi interzic dreptul la viaţă propriei fiice

Tânăra de 20 de ani, aflată în stare gravă la spital, dar căreia nu i se pot administra perfuzii pentru că familia se opune, a fost botezată în credinţa ortodoxă. Acum şase ani părinţii ei au decis să devină “Martori ai lui Iehova” . Primarul din Drăgoieşti spune că familia beneficiază de ajutor social, par oameni liniştiţi şi crede că “probabil cultul îi determină să se comporte aşa”. “Georgiana a fost botezată în religia creştină ortodoxă şi trebuie să se facă uz de toate căile legale şi omeneşti posibile pentru ca viaţa ei să fie salvată”, a declarat ieri preotul din Drăgoieşti, Tiberiu Niga. Rezultatele verificării făcute de  reprezentanţii locali ai Avocatului Poporului în acest caz vor fi făcute publice la “momentul oportun”, fiind depuse “toate diligenţele necesare”, a transmis Iulia Buta, coordonatoare a activităţii acestei entităţi în judeţul nostru. Directorul medical al Spitalului Judeţean, Tiberius Brădăţan a declarat că “suntem sub anchetă, nu pot vorbi mai mult”, referindu-se probabil la verificările Avocatului Poporului

 ATI 1 [800x600]


Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Tiberius Brădăţan a explicat că starea pacientei de 20 de ani de la Drăgoieşti pentru care părinţii refuză transfuzia de sânge, neapărat necesară pentru efectuarea operaţiei la fractura de femur rezultată în urma accidentului feroviar de săptămâna trecută, este în continuare gravă, dar stabilă. Doctorul Tiberius Brădăţan a arătat ieri că “starea pacientei este stabilă, ultimele investigaţii au arătat că hemoglobina este în creştere, iar tomograful total a indicat că leziunile cerebrale sunt în regres. Dar starea pacientei este în continuare gravă”, a spus directorul medical al Spitalului Judeţean.
Georgiana C., tânăra de 20 de ani din Drăgoieşti este însă în continuare intubată şi ventilată mecanic, fiind în stare de comă indusă.
Pe de altă parte, reprezentantul conducerii Spitalului Judeţean a arătat că nu mai poate oferi detalii suplimentare, arătând că este achetat de Avocatul Poporului. “Suntem sub anchetă, nu pot vorbi mai mult”, a transmis Tiberius Brădăţan referindu-se, probabil, la investigaţia pe care reprezentanţii din teritoriu ai Avocatului Poporului – Victor Ciorbea, au declanşat-o la cererea acestuia.
Reprezentanta în Suceava a Avocatului Poporului, Iulia Buta, a explicat ieri că a fost în cursul zilei de marţi la Spitalul Judeţean unde a făcut verificările pe care le-a considerat necesare pentru redactarea unui document ce va fi transmis la Bucureşti, ce urmează a fi pus pe masa Avocatului Poporului. “Instituţia abilitată a depus toate diligenţele necesare. In cursul zilei de ieri am fost la Spitalul Judeţean, am formulat constatările care vor face obiectul unui raport către Avocatul Poporului”, a explicat telefonic Iulia Buta, reprezentant al Avocatului Poporului pentru judeţul Suceava. Ea a spus că presa va fi informată de către instituţia pe care o reprezintă la nivel judeţean asupra deciziilor, când acestea vor fi luate.
Familia fetei ce se zbate între viaţă şi moarte în saloanele spitalului judeţean trăieşte la Drăgoieşti din ajutoare sociale
Primarul comunei Drăgoieşti, Vasile Apetroaie a arătat că familia C., din care provine fata ce se zbate de mai multe zile între viaţă şi moarte la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, a venit în localitate în anii ’90. Tatăl, Mugur, este de loc din comuna Ciprian Porumbescu dar mama, Maria, este din localitate. Familia C. a trăit mulţi ani la Ostra, unde bărbatul lucra în minerit. Când minele s-au închis, părinţii Georgianei au vândut apartamentul din Ostra şi au venit la Drăgoieşti, unde locuiau bunicii ei din partea mamei. Au venit în parohia localităţii ca şi creştini ortodocşi, în această religie fiind botezate toate cele trei fete ale familiei din Drăgoieşti. “Familia Mugur şi Maria C. sunt beneficiari de ajutor social, la venitul minim garantat. Păreau a fi o familie foarte liniştită ce nu a creat probleme în societate. Probabil cultul îi determină să se comporte aşa”, a spus primarul Vasile Apetroaie. După ştiinţa lui, Georgiana învăţa la o şcoală din Suceava, iar părinţii plecau la rugăciune în comuna Ciprian Porumbescu, unde cultul “Martorii lui Iehova” au o casă de adunare.
Preotul Tiberiu Niga de la Parohia Drăgoieşti, a confirmat cele spuse de primar. El a arătat că familia fetei a părăsit Biserica Ortodoxă acum şase ani, optând pentru cultul “Martorii lui Iehova”. Toate cele trei fete ale familiei, cea dintâi născută în 1993, a doua – Georgiana, a treia, născută în 2004, au fost botezate în credinţa ortodoxă. “A fost o familie de credincioşi ortodocşi, până acum câţiva ani. Bunicul fetei, în casa căruia locuiesc toţi, este creştin ortodox. Am fost primit în casa lor de către bătrân la toate marile sărbători creştine. Cât am fost profesor de religie la şcoală, toţi copiii familiei au luat parte la ora de religie. Georgiana a fost botezată în religia creştină ortodoxă şi trebuie să se facă uz de toate căile legale şi omeneşti posibile pentru ca viaţa ei să fie salvată. Religia creştină ortodoxă a fost legea ei până când părinţii au decis să adere la cultul respectiv!”, este mesajul transmis de preotul paroh Tiberiu Niga, de la Drăgoieşti.
Reamintim că atât tatăl cât şi mama Georgianei au refuzat transfuzia de sânge pentru o operaţie neapărat necesară în vederea însănătoşirii tinerei, pentru că potrivit cultului “Martorii lui Iehova”, această procedură medicală acceptată de mai toată comunitatea umană, nu este permisă. Membrii acestei comunităţi acceptă doar tratamente medicale netraumatice, refuzând în primul rând trasfuziile sanguine în cazul unor operaţii chirurgicale. (Neculai ROSCA, Cristina RUSTI)

Vezi si

Patru suceveni au ajuns la spital cu infarct miocardic acut în doar 24 de ore

Aceștia au salvați după ce au primit tratament în cadrul Centrului de Cardiologie Intervențională În …

11 comments

 1. Buna dimineata ,C.V. !
  Ai avut curiozitatea sa citesti linkurile Cristinei ? …. Eu acum le am v3rificat.……deile preconcepute te pot ucide !…pe tine sau pe cei dragi tie.…….
  Tatal meu a murit pentru ca i s/au administrat 11 litri de singe pe care i a pierdut printr/o operatie nereusita……orice instalator stie ca trebuie oprita scurgerea nu marita presiunea..…mediicii nu au stit asta…cum poti explica ca s/au administrat 11 litri de singe in 2 saptamini intr/un corp in care incap doar 5 sau 6 litri ? Eu am aflat doar dupa 6 luni ca tata pierdea singe in fiecare zi si in loc sa fie deschis din nou i se facea transfuzie zilnic….eu nu stiam de ce era din zi in zi mai topit….…si i se administa in fiecare zi aproape o doza de singe……l au salvat ? Nu ! L au omorit… Inima i a cedat desi cu citeva zile inainte de operatie EKG ul ar fi fost invidiat de multi sportivi……Si acum sufar…..au trecut 9 ani….si nu am cerut dreptate in justitie …dar sper ca medicii rutinati sa faca o pauza in munca lor si sa verifice daca nu au aparut metode noi pentru salvarea vietii….ar cistiga mai mult daca ar salva vieti decit daca si/ar practica meseria orbeste….medici probabil buni dar ce folos daca nu cauta cele Mai bune metode de a/si onora pacientii…..spune/mi te rog C V ti ai lasa mama pe mina unui medic ce opereaza cu metodele din 1928 ? Esti bine informat ? Crezi ca e depasit sloganul ce circula pri 1992 ” Supravietuieste cel mai bine informat ! ” ?
  …..
  Te rog sa ma ierti, CV ….…nu am nimic cu tine dar ma doare pentru ca se MOARE pentru ca acum in epoca informatiei uniiinca nu /si dau seama ca inca sint dezinformati…..…si ma doare ca incompetenta UCIDE efectiv…. O seara buna !

 2. Si aceasta decizie luata de guvernul american a fostluata dupa ce s au simtit neajutorati pentru a/i salva pe acei oameni din Haiti raniti cu multiple traumatisme …nici ei nu au avut singe si oamenii aceia puteau fi salvati daca erau mai bine informati….vreti link.ul cu stirea difuzata in SUA ?

 3. Poate cineva competent sa mi raspunda : daca se va intimpla ceva tragic este pentru ca fata a suferit un politraumatism sau pentru ca nu i s/a facut transfuzie ?
  care a fost cauza pentru care au murit atit de multi oameni la cutremurul din Haiti ?
  – de ce guvernul statelor unite a decis sa si instriuasca medicii militari sa foloseasca tehnici alternative la transfuzie si a alocat 4,7 mil dolari pentru aceasta instruire? PENTRU CA SINT MAI BINE INFORMATI !!!! Si tu poti fi maibine informatdaca cauti pe net care sint ultimele informatiii …

 4. IAR PERSOANELE CARE PUTEAU FACE CEVA S/AU MISCAT FOARTE DAR FOARTE INCET,

 5. A MURIT AZI. DUMNEZEU SA O IERTE ….DAR SI PE PARINTI

 6. nu inteleg ce legatura are acel preot sau de ce intervine el cum ca “trebuie să se facă uz de toate căile legale şi omeneşti posibile pentru ca viaţa ei să fie salvată.”ok cai legale omenesti dar unde sunt cele sfinte? daca e preot nu se presupune ca el cunoaste Biblia? nu crede ca cei care mor au speranta de a fi inviati? suntem cu totii oameni si crestini! nu ar trebui sa credem in Dumnezeu? ca la El totul este posibil? oamenii ziceau ca vor dovezi din Biblie, puteti verifica: GENEZA 9:4, LEVITICUL 17:11,12 FAPTE 15:29. Iar tertulian ( care a scris in apararea convingerilor primilor crestini) apunea: ” intelegem ca interzicerea <> este valabila cu mult mai mult in cazul sangelui uman” – The Ante-Nicene Fathers, vol IV pag 86

 7. sunt crestin-ortodoxa, teoretic as fi putut avea un “dinte” impotriva sectelor, insa aici nu cred ca e vorba de religie, cult, etc. Este vorba despre ACTUL MEDICAL care este facultativ – in conditiile in care reprezentantii medicali au lamurit cu nu e vorba de urgenta (viata pacientului in pericol, etc) ci situatia pacientului este STABILA. In atare conditii, actul medical este facultativ, iar daca pacientul nu poate comunica/nu are discernamant, reprezentantii legali sunt in masura sa ia decizia. Si tot ei vor fi raspunzatori pt. decizia luata, oricare ar fi ea. Raspunzatori aici – in aceatsa lume dar mai ales in fata lui Dumnezeu.
  Pana la urma, nu cred ca viata ei depinde de ACTUL MEDICAL (in cazul de fata transfuzia de sange) ci numai si numai de Pronia lui Dumnezeu. Numai si numai Domnul randuieste sa-i mai dea zile, chiar daca i se va face transfuzie de sange, sau chiar daca nu se administreaza niciun medicament/tratament.
  Stima !

 8. Cristina , daca nu s-ar face transfuzi de sange in timpul operatiilor ar muri foarte multi oameni . Nu neg ca sunt si riscuri de a se infecta cu HIV , insa este mult mai periculos sa interzici transfuzia de sange in cazuri extreme . In actul medical , doctrinele sectare nu ar trebui sa se manifeste . Este vorba de viata si nimeni nu are dreptul sa se opuna pentru salvarea bolnavului , nici chiar parinti . Eu cred ca medici nu ar trebui sa intrebe pe nimeni ce tratament aplica unui bolnav, ci doar sa urmeze cu strictete profesiunea pe care o practica . Inconstienta si privitimismul unor doctrine poate duce la moartea unui om , care nu a putut sa spuna singur , daca este de acord cu actul medical aplicat de medici .

 9. Interesant ca nimeni nu vorbeste despre riscurile transfuziilor de sange si bolile ce pot fi contactate prin tranfuzii. de asemenea exista alternative , atat medicamentoase cat si aparate medicale (cell saver) care pot fi folosite in timpul operatiei. Dar.. trebuie sa STII sa le folosesti si sa cunosti despre ele. Asa ca ,
  Pentru cultura voastra generala:
  http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1018806-transfuziile-sange-fac-mai-mult-rau-decat-bine-pericol-atac-cord.htm
  http://www.romedic.ro/reactiile-la-transfuzii
  http://www.mymed.ro/transfuzia-de-sange.html
  si multe , multe cazuri de persoane infectate cu HIV si hepatita.

 10. cred ca parintii ei, nu sunt constienti de ceia ce fac

 11. Foarte bine că se implică şi presa în acest caz. Nu este corect ca şi un membru de familie să hotărască pentru viaţa cuiva, chiar dacă sunt părinţi. Viaţa este unică.