Friday , April 19 2024

Cine sunt cei care-i vor verifica pe bogătaşii Sucevei

ANAF Suceava [800x600]

ANAF a făcut publică lista cuprinzând pe primii 8 din cei 12 inspectori care vor funcţiona la nivelul Direcţiei Regionale de Finanţe Iaşi în nou înfiinţatul Serviciul de Verificări Fiscale. Printre aceştia şi doi inspectori fiscali din Suceava care, vor trebui să ţină piept marilor bogătaşi. Conform declaraţiilor de avere de anul trecut, cei doi suceveni selectaţi să facă parte din această elită a Fiscului, au încasat în anii trecuţi venituri doar cu puţin peste salariul mediu, au ceva terenuri, câte o casă dar, şi datorii la bănci şi persoane private

 
Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi a stabilit numele a opt dintre cei 12 inspectori care vor face parte din Serviciul de verificări fiscale, parte a structurii naţionale ce va deveni funcţională din luna martie a acestui an ce vizează controlul marilor averi. Printre aceştia şi doi suceveni. Este vorba despre Adrian Marius Bucaciuc, inspector superior la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava şi Valentin Iftimescu, inspector principal la aceeaşi instituţie judeţeană. Acestora li se adaugă Eugen Alexa – inspectoru superior la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi, Daniel Isac – inspector superior la aceeaşi instituţie fiscală ieşeană, Cornel Gherasim – consilier superior AJFP Botoşani, Ortansa Tudor, consilier superior AJPF Vaslui, Mihai Bilan consilier superior AJPF Vaslui  şi Elena Scripcaru, inspector superior AJFP Iaşi.
Am considerat necesar să vedem cu ce curaj vor pleca la lupta împotriva deţinătorilor de mari averi în principal inspectorii noii structuri ce provin din judeţul Suceava şi am constatat că averile ce le deţin cei doi suceveni cooptaţi în bătălia contra proprietăţilor ilicite sunt mai degrabă modeste.
Astfel, Adrian Marius Bucaciuc arată în ultima declaraţie de avere de la jumătatea anului trecut că deţine 1.200 de metri pătraţi de teren agricol în municipiul Suceava, dobândit împreună cu soţia în 2008 prin cumpărare şi alţi 500 de metri pătraţi în intravilanul municipiului Suceava obţinuţi împreună cu soţia de asemenea prin cumpărare.
Soţii Bucaciuc au împreună o casă de locuit de 120 de metri pătraţi în Suceava construită în 2011, în regie proprie. Inspectorul Bucaciuc conduce un automobil Seat fabricat în 1997, dobândit prin cumpărare. Nu are investiţii, depozite în bănci dar nici credite bancare. In ceea pe priveşte veniturile anuale declarate anul trecut, acestea au fost pentru el de 39.095 lei, conform fişei postului iar pentru soţie de 6.840 de lei, ca angajată la un cabinet medical individual. La declaraţia de interese, Adrian Marius Bucaciuc a precizat că este membru al sindicatului Sed Lex.
Valentin Iftimescu, cu reşedinţa declarată în municipiul Fălticeni, a trecut în ultima sa declaraţie de avere un număr de patru terenuri dobândite prin cumpărare în anii 2005, 2007 şi două în 2010, în suprafeţe de 1.023, 2.500, 1.100, respectiv 686 de metri pătraţi, toate în comuna Râşca. Aici, familia Iftimescu are o casă de locuit de 112 metri pătraţi, dar şi un spaţiu comercial de 54 de metri, ambele dobândite în anul 2007. Inspectorul Iftimescu este proprietarul unui autoturism Volkswagen fabricat în 2009 pe care l-a cumpărat.
Nu are active ori depozite bancare dar are în schimb credite angajate. Unul datând din 2007, cu scadenţă în 2032 în sumă de 49.500 de euro, un card de cumpărături de 5.400 de lei la  Raiffeisen Bank, dar şi un împrumut de 7.000 de euro de la o persoană fizică datând din anul 2012. Cât priveşte veniturile anuale declarate cu ultimul prilej – luna iunie a anului 2014, acestea au fost de 33.914 lei pentru Valentin Iftimescu, conform fişei postului în vreme ce veniturile soţiei, din comerţ au fost 0 lei. Au mai contribuit la bugetul familiei Iftimescu şi cei doi copii, cu două alocaţii anuale însumând fiecare 504 lei.
350 de bogaţi din cele şase judeţe arondate Direcţiei de administrare Fiscală Regională Iaşi vor fi căutaţi la averi în perioada următoare de inspectorii de verificare fiscală
Am arătat cu un alt prilej că până la sfârşitul lunii martie a.c., cel târziu, vor trebui să devină  funcţională în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) o structură de verificare fiscală care să cerceteze modul în care au fost dobândite marile averi.
La nivel naţional a fost anunţat o competiţie internă pentru ocuparea a 120 de posturi în cadrul acestei noi entităţi, 12 dintre acestea urmând să revină Direcţei Regionale de Administrare Fiscală Iaşi, de care depinde şi judeţul nostru alături de alte cinci judeţe din Moldova unde se va înfiinţa un Serviciu de Verificări Fiscale. In fiecare dintre judeţele arondate va funcţiona câte un birou de verificări fiscale, ce va cuprinde doi, maxim trei inspectori, care vor avea la dispoziţie logistica aferentă pentru a-şi duce la bun sfârşit munca. In cursul lunii trecute, pentru cele 12 posturi de inspectori ai acestei noi structuri s-au înscris la Iaşi 20 de candidaţi din care au fost selectaţi, cum am arătat, doar 8. La nivelul Direcţei Regionale de Administrare Fiscală Iaşi ar fi deja o listă de 350 de persoane cu mulţi bani din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Iaşi şi Vaslui a căror venituri vor fi luate imediat la puricat de inspectorii nou intraţi în pâine la Serviciul de verificări fiscale de pe lângă Direcţia Regională de Administrare Fiscală Iaşi. Pentru a nu exista prea multe şanse de toleranţă în cadrul acestor operaţiuni de inspecţie, inspectorii de la Suceava vor fi trimişi în alte judeţe şi de acolo vor veni în judeţ la noi verificatori care să nu aibă nici în clin nici în mânecă cu persoanele locale suspectate că au dobândit averi ilicite.
Pentru cei 350  care vor intra în primă fază sub lupa inspectorilor din structura ce verifică dacă averile au fost dobândite în mod licit sau nu, s-a făcut anterior o analiză de risc pe baza veniturilor declarate în comparaţie cu proprietăţile deţinute –  clădiri, terenuri, conturi în bănci, etc.. şi au fost incluse pe lista persoanelor care vor fi verificate cel în cazul cărora s-a constatat o diferenţă foarte mare între veniturile realizate şi valoarea impozitelor plătite.
La evaluarea veniturilor s-au calculat inclusiv sumele deţinute în conturi bancare, dar şi din străinătate. Se va mai ţine cont şi de bunurile achiziţionate de cel ce va fi verificat, obţinându-se date de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru evaluarea bunurilor imobile (terenuri, clădiri) sau de la serviciile de înmatriculări auto pentru maşinile achiziţionale dar şi de la registrele de acţionari şi  de la alte registre comerciale oficiale pentru a putea fi identificate investiţiile în acţiuni, obligaţiuni, etc. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …