Thursday , February 9 2023

Cine sunt cei 36 de consilieri județeni validați pentru mandatul 2020 – 2024

Tribunalul Suceava a validat, vineri dimineață, mandatele celor 36 de consilieri județeni suceveni care vor constitui noul deliberativ județean pentru mandatul 2020 – 2024. Astfel, instanța a admis cererea de validare a mandatelor consilierilor judeţeni în Consiliul Judeţean Suceava, în urma alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020.

Consilieri judeţeni declaraţi aleşi din partea PNL sunt, în ordine alfabetică, următorii: Barbă Niculai, Bădeliţă Ioan, Cioată Mihai, Creţu Silviu-Cristinel, Culipei Laura-Cătălina, Dominte Radu, Harja Gabriel-Gheorghe, Juravle Marius-Vasile, Mocrei Leonard-Cristian, Moraru Ioan, Niţă Marin-Gheorghe, Pentiuc Radu-Dumitru, Plăcintă Tudor, Salup-Rusu Alexandru-Marian, Titianu Tudorel-Constantin, Tofan Vasile.

Barbă Niculai a fost consilier local în mandatele 2004 – 2008 și 2008 – 2012 iar în mandatele 2008 – 2012 și 2016 – 2020 ale președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost unul din consilierii personali ai acestuia.

Creţu Silviu-Cristinel a fost consilier local din 2008 până în 2020 și în mandatele 2008 – 2012 și 2016 – 2020 ale președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost unul din consilierii personali ai acestuia. În acest mandat, cei doi urmează a fi viitorii vicepreședinți ai Consiliului Județean Suceava, susținuți fiind de PNL.

Bădeliţă Ioan, Culipei Laura-Cătălina, Harja Gabriel-Gheorghe, Moraru Ioan, Niţă Marin-Gheorghe, Pentiuc Radu-Dumitru, Plăcintă Tudor, Salup-Rusu Alexandru-Marian, Titianu Tudorel-Constantin și Tofan Vasile nu sunt debutanți în CJ Suceava, având cel puțin un mandat, iar unii din ei având și altă experiență administrativă – Moraru Ioan, primar la Vatra Dornei, iar Tofan Vasile, primar la Fălticeni în mandatele 2004 – 2008 și 2008 – 2012, iar Niţă Marin-Gheorghe a fost vicepreședinte al CJ Suceava în mandatul 2006 – 2020 și Harja Gabriel-Gheorghe a condus Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava o perioadă din mandatul 2008 – 2012.

De asemenea, Tribunalul Suceava a validat mandatele de consilieri județeni pentru supleanţii de pe listele partidelor, respectiv Andriescu Rodica și Ursescu Gavril. Aceasta dupa ce vineri, Tribunalul a luat act de renunţarea la mandat, sens în care a invalidat mandatele de consilieri judeţeni declaraţi aleşi, pentru Flutur Gheorghe și Creţeanu Mihai. În cazul celui dintâi, el a fost reales președinte al Consiliului Județean și, prin urmare, nu poate fi și simplu consilier județean. De aceea, locul său în deliberativ urma să fie luat de un membru supleant al PNL.

Consilieri judeţeni declaraţi aleşi din partea PSD sunt, în ordine alfabetică, următorii: Arteni Gheorghe, Blanari Larisa, Boberschi Cristian-Neculai, Fediuc Ilie-Cătălin, Galan Romeo-Gheorghe, Guliciuc Dorel, Ioja Cezar, Macsim Cristian, Mihai Gabriela, Simerea Stelian, Şoldan Gheorghe.

Boberschi Cristian-Neculai a fost consilier local în mandatul 2016 – 2020, Guliciuc Dorel a mai fost membru al CJ Suceava în precedentele mandate, Cezar Ioja a activat – ca de altfel și Ioan Moraru de la PNL – cu precădere pe zona politicii și administrației de la Vatra Dornei, iar Stelian Simerea a mai fost membru în CJ Suceava, din partea PSD.

De asemenea, Tribunalul Suceava a validat mandatelor de consilieri județeni ai PSD pentru supleanţii de pe lista partidului, respectiv Chira Gheorghe-Ilie și Iacob Gheorghe. Aceasta coroborat cu faptul că, vineri, Tribunalul a luat act de renunţarea la mandat, sens în care a invalidat mandatele de consilieri judeţeni declaraţi aleşi pentru Şologon Ioan-Cristian și Juravle Mihai. Primul a deținut mai multe funcții în zona descentralizatelor și a administrației locale, de-a lungul vremii, o scurtă perioadă în 2009 fiind la conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, ulterior șef de cabinet al prefectului și, de la începutul lui 2017 până la finele lui 2019 a fost subsecretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, actualmente Ministerul Lucrărilor Publice, Administrației și Dezvoltării. Juravle Mihai a fost ales din nou primar al comunei Straja și, potrivit reglementărilor din țara noastră, funcția de primar este incompatibilă cu cea de consilier local și/sau județean.

Consilieri judeţeni declaraţi aleşi din partea PMP sunt, în ordine alfabetică, următorii: Andronache Marian și Sidor Cristian-Gheorghe. Primul a fost angajat al Primăriei Suceava (la șefia Direcției Domeniului Public) dinainte de anul 2000 și a candidat pentru PMP în 2016 când partidul a obținut două mandate de consilier local în municipiul reședință de jude, el fiind în urma unui agreement cu PNL-ul cel care a obținut una din cele două funcții de viceprimar. În 2020 deși a obținut un rezultat mai bun față de 2016, înțelegerile politice nu i-au mai fost atât de favorabile. Fiindcă a candidat atât pe lista PMP de la Consiliul Local, cât și pe cea de la Consiliul Județean iar după ce a văzut că nu obține un nou mandat de viceprimar și urma să revină la șefia Direcției Domeniului Public a optat pentru mandatul de consilier județean. Cel de-al doilea are experiență mai cu seamă în zona silvică și educațională.

De asemenea, Tribunalul Suceava a validat mandatelor de consilieri județeni ai PMP pentru supleanţii de pe lista partidului, respectiv Bucşă Cristina Florentina, Juravle-Nistor Petru, Morariu Viorel. Aceasta coroborat cu faptul că, vineri, Tribunalul a luat act de renunţarea la mandat, sens în care a invalidat mandatele de consilieri judeţeni declaraţi aleşi pentru Codreanu Ioan-Bogdan, Aldea Gheorghe și Voloşeniuc Mihai-Sorin, dar și supleanţii de pe liste Gâtlan Anca-Mihaela și Ciocan Robert-Vasile. Ioan-Bogdan Codreanu a trebuit să renunțe la mandatul de consilier județean deoarece câștigase al treilea mandat consecutiv la Primăria comunei Pojorâta și era, de altfel, puțin probabil că va renunța la fotoliul de primar. Gheorghe Aldea și Voloșeniuc Mihai – Sorin au funcții publice și nu au vrut să riște discuții și probleme pe considerente de incompatibilitate. Anca-Mihaela Gâtlan s-a aflat, asemenea, lui Marian Andronache, și pe lista de la Consiliul Local și pe cea de la Consiliul Județean. Spre deosebire de Marian Andronache, ea a optat pentru un mandat de consiliere local.

Decizia instanței a fost comunicată de îndată Prefectului Judeţului Suceava, secretarului general al Judeţului Suceava, precum şi consilierilor ale căror mandate au fost invalidate. Hotărârea este cu drept de apel, pentru cei interesaţi, în termen de 3 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul Suceava. Prefectul Alexandru Moldovan a emis Ordinul privind convocarea consilierilor judeţeni declaraţi aleşi la data de 27 septembrie 2020, în şedinţa privind ceremonia de constituire a Consiliului Judeţean Suceava, la data de 23.10.2020, ora 10.00. La două ore distanță va avea loc şedinţa privind ceremonia de constituire a Consiliului Local Suceava. (D.P.)

secretarasite

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …

No comments

  1. imi place dorel guliciuc, consilier psd, un inrait a lui basescu. felicitari, nu dureaza mult si tradeaza,