Sunday , July 21 2024

Cine răspunde în cazul femeii omorâte de un copac căzut la Iacobeni

O femeie din București, care mergea cu soțul și cei doi copii în vacanță spre Vatra Dornei, a murit joi la prânz după ce un copac a căzut pe mașina lor aflată în trafic. Tragedia a avut loc pe DN17, în localitatea Iacobeni. Mama, aflată pe locul din dreapta șoferului, a fost rănită grav, a fost descarcerată, însă la scurt timp şi-a pierdut viaţa. Tatăl şi cei doi copii au reușit să iasă singuri din mașină și au primit îngrijiri la faţa locului. Trebuie spus că în acel moment în zonă era în vigoare un cod portocaliu de vânt. Copacul era bătrân și uscat, lucru confirmat de șeful ISU Suceava, Alin Găleată. Romsilva arată cu degetul spre Compania de Drumuri, iar aceasta din urmă dă vina pe vântul puternic. Între timp, Poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

„Din nefericire, trunchiul respectiv a lovit violent partea din dreapta a maşinii respective accidentând mortal pasagerul din față dreapta, respectiv o femeie de 43 de ani din Bucureşti, soţia şoferului”, a declarat Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava. Bărbatul şi cei doi copii au ieşit singuri din maşină. Erau speriaţi şi aveau atacuri de panică.

Acum, autorităţile caută vinovaţii. În acel moment în zonă era în vigoare un cod portocaliu de vânt puternic.

„Pe DN17, Iacobeni, jud. Suceava, din cauza vântului foarte puternic, un arbore s-a prăbușit peste un autovehicul în care erau patru persoane. (…)
Menționăm că în zona evenimentului este în vigoare o atenționare de COD PORTOCALIU de vânt puternic până astăzi (joi – n.r.) la orele 21:00, iar rafalele de vânt pot atinge și 55 – 60 km/h”, a transmis CNAIR într-un comunicat.

„Nu ştim dacă într-adevăr e de la vântul puternic, pentru că în zonă a fost singurul arbore care a căzut şi e destul de bătrân”, a declarat la Digi24 Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava.

Specialiştii susţin că arborele era vizibil uscat, iar accidentul nu ar fi avut loc dacă ar fi fost scos la timp, aşa cum ar fi trebuit. „În cazul de astăzi era vorba de o pădure care nu doar că stabiliza versanții, dar proteja și infrastructura rutieră. Această protecție, însă, trebuie atent vegheată de autoritățile care trebuie să îngrijească pădurea respectivă. Din fotografiile care au ieșit la lumină până la ora aceasta, pare destul de clar că arborele care a cauzat tragedia de astăzi este unul din specia molid, care nu are rădăcini adânci și care este foarte ușor de dărâmat de vânt, mai ales atunci când suflă vântul cu putere, cum a fost și astăzi. Este clar din fotografii că pădurea respectivă nu a fost îngrijită așa cum trebuie și prin urmare, nu s-a putut asigura nici protecția infrastructurii și nici siguranța rutieră. Este destul de clar din fotografii că era un arbore uscat și nu era un arbore uscat de ieri, de alaltăieri, era un arbore uscat de foarte mult timp. Se întâmplă adesea cu arborii de la marginea pădurii sau ai unui drum, pentru că sunt mai expuși intemperiilor”, a declarat pentru Digi24 Gabriel Păun, președintele ONG-ului Agent Green.

Reprezentanţii Romsilva, cei care sunt responsabili de pădurile României, pasează însă responsabilitatea la administratorul drumului și subliniază că era vorba despre un teren privat.

„Incidentul s-a petrecut pe drumul DN17, arborele rupt de vânt făcând parte dintr-o pădure privată, căreia Direcția Silvică Suceava, prin Ocolul Silvic Iacobeni, îi asigură doar serviciile de pază a fondului forestier. Administratorul drumului este responsabil pentru siguranța în trafic. Administratorul drumului inspectează periodic drumul și dacă există arbori care pun în pericol siguranța rutieră, sesizează administratorul fondului forestier, care trebuie să înlăture pericolul. Ocolul Silvic Iacobeni nu a fost sesizat anterior producerii acestui incident de administratorul drumului în privința arborilor care pun în pericol siguranța circulației în zona respectivă”, arată Romsilva într-un comunicat.

Până la găsirea vinovatului, poliţia a deschis deja un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

Vezi si

Un pompier militar care transporta apă către Solca a resuscitat un bătrân căzut într-o casă din Păltinoasa

Bogdan Gorce, pompier militar la Detașamentul Rădăuți, se afla în misiune încă de sâmbătă dimineață, …