Thursday , April 25 2024

Cine este Pavarotti de Bucovina – suceveanul care o uimit o ţară întreagă la "Romanii au talent" (VIDEO)

Cea mai bună prezenţă la preselecţia organizată de ProTV la concursul “Românii au talent” a fost considerată de juriul format din Andra, Andi Moisescu şi Mihai Petre cea a suceveanului Sorin Ursan, cunoscut în lumea artiştilor plastici sub numele Delaclit u cu aria finală a operei Turandot, aparţinând compozitorului Giacomo Puccini– “Nessun dorma”, artistul de 40 de ani a ridicat sala în picioare şi a produs mai pregnat tradiţionala “piele de găină” pe braţele celor din juriu, dar şi pe cele ale asistenţilor de pe scenă – Smiley şi Pavel Bartoş u o vioară de draniţă şi un caiet cu desene ale bunicului, puncte de plecare în artă ale celui care va deveni un consilier juridic apreciat ca artist

 
Ediţia de vineri seară a emisiunii ProTV “Românii au talent” a fost, de departe, cea în care suceveanul Sorin Ursan şi-a dat măsura talentului artistic. ~imbinând însuşirile muzicale cu cele din arta plastică, suceveanul de 40 de ani care este cunoscut în viaţa culturală locală ca artist plastic, unde foloseşte numele “Delaclit”, Sorin Ursan a prezentat un spectacol de excepţie, interpretând aria finală din opera Turandot – ‘Nessun dorma”, aparţinând compozitorului italian Giacomo Puccini, în acelaşi timp în care desena figura marelui compozitor italian.
A fost cea mai bună prezenţă la preselecţia organizată de ProTV la concursul ‘Românii au talent” din această ediţie, a fost de acord, la unison, juriul format din cunoscutele vedete Andra, Andi Moisescu şi Mihai Petre, ceea ce îi dă speranţe suceveanului că după etapa următoare – semifinala, va trece mai departe şi, de ce nu, să câştige chiar marele premiu.
Sorin Ursan Delaclit nu este o persoană necunoscută publicului artistic sucevean. ~in mai multe rânduri, vocea sa a fost ascultată în spectacole locale, în care a îmbinat, ca şi acum, talentele sale grafice cu cele muzicale, fiind apreciat din plin.
Pentru că între artistul sucevean şi trustul ProTV există un contract semnat care nu îi permite să dezvăluie amănunte din bucătăria concursului “Românii au talent”, vom arăta doar care au fost paşii pe care Sorin Ursan Delaclit a trebuit să îi parcurgă pentru a ajunge favoritul exigentului juriu al acestei competiţii, care ar putea să aducă câştigătorului un premiu de 120.000 de euro.
Un repertoriu complex şi o poveste interesantă a devenirii suceveanului ca artist, de la vioara de draniţă la Iosif Sava

Sorin Ursan s-a născut în urmă cu 40 de ani în satul Clit din comuna Arbore, judeţul Suceava. Este acum consilier juridic, dar şi artist plastic – portretist, caricaturist, peisagist, precum şi tenor, de câţiva ani el punându-şi în valoare talentul de interpret al unor arii celebre din operele unor clasici precum Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi, Leoncavalo, Rugiera, Masenet, Donizetti, cantonete cunoscute precum O sole mio sau Cunicule Ficula, dar şi prelucrări folclorice ale compozitorului român interbelic Tiberiu Brădiceanu. Nu îi sunt străine nici arii din operele unor compozitori precum Kalman sau Lehar. Pasiunea sa pentru muzică a început de când era mic, manifestându-şi-o prima dată atunci când a început să bată în fundul oalelor cu lingura de lemn. {i-a făcut apoi o vioară din şindrilă (draniţă n.r.) la care s-a străduit să cânte. Bunicul i-a făcut apoi o vioară din scândură, dar era cam grea. Mergând prin sat cu colinda, a “valorificat” acea vioara cum a putut mai bine, în sensul că, obţinând ceva bani din colindat, părinţii au putut să îi cumpere o vioară adevărată. El ar fi vrut mai mult o chitară, ajungand specialist la acest instrument măcar până la a cânta bine “Balada” lui Ciprian Porumbescu. ~n cele din urmă a reuşit să-şi cumpere şi o chitară, mergând cu părinţii pe la nunţi a învătat să cânte după ureche, iar când a intrat la liceu, la “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, la întrunirile cu colegii, la care participa cu chitara şi cu vocea sa, şi-a descoperit abilitatea de a interpreta compoziţii mai complexe, cum sunt cele din operă sau operetă. Un factor determinant l-a constituit emisiunea regretatului muzicolog Iosif Sava, pe care urmărind-o, a considerat-o factorul declanşator către muzica clasică.
~n Clit, Sorin a mai avut un sprijin important în persoana dascălului de atunci al bisericii, care i-a îndrumat vocea.

Un om de artă ori un amărât de profesor? Soluţia finală: consilier juridic
Cum ştim deja, Sorin Ursan Delaclit mai are un important talent, acela de artist plastic. Când şi cum şi l-a descoperit şi ce necazuri a avut acasă, când părinţii s-au pomenit cu un băiat atât de înzestrat, este o alta poveste. Când a fost întrebat ce are de gând să facă – muzică sau desen, fiindcă părinţii îi explicau că nu le poate face pe amândouă, copilului de atunci i-a fost greu să răspundă. Fiind curios din fire, a găsit, scormonind printre lucrurile vechi un caiet de desen ce aparţinea mamei şi care conţinea desene ale bunicului său {tefan, cu animale, cu peisaje, cu oameni din sat şi care, în opinia artistului de astăzi, ar fi fost factorul declanşator pentru abilităţile sale de grafician.
Numai că părinţii lui Sorin, când acesta era pe cale să păşească în maturitate, i-au spus că are de ales – s-ar putea să ajungă un mare om de artă, dar şi un amărât de profesor de muzica ori desen. ~n atare condiţii, Sorin Ursan a decis să îşi pună în valoare alte abilităţi – cele de comunicare şi logica elementară de a distinge binele de rău – şi în acest fel să urmeze cursuri universitare de drept, îmbrăţişând după absolvire profesia de consilier juridic. (Neculai RO{CA)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …