Friday , April 19 2024

Cinci ani și șapte luni de închisoare pentru un fost șef de post de la Vadu Moldovei

Agentul de poliție Florin Avrămiuc, șeful Postului de Poliție Vadu Moldovei,  agentul Daniel Vîrvara, șeful Postului de Poliție Fântâna Mare, și agentul de poliție Costel Maftei, de la Secția nr.1 de Poliție Rurală Vadu Moldovei, au fost trimiși în judecată, în martie 2016, pentru luare de mită și abuz în serviciu. Cei trei au fost acuzați că și-au făcut un obicei din a primi mită aproape orice pentru a trece cu vederea unele contravenții sau chiar infracțiuni. Printre altele, au luat mită 200 de lei pentru a lăsa în pace un puștan de 17 ani pe care l-au prins la volan pe un drum public. De la un șofer al unui camion plin cu lemne fără acte de proveniență, doi dintre polițiștii trimiși în judecată au cerut 1.000 de euro, primind până la urmă 4.000 de lei

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe inculpatul Florin Avrămiuc la cinci ani, șapte luni și 16 zile de închisoare pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită. În același dosar a mai fost condamnat și inculpatul Daniel Vîrvara la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. Decizia judecătorilor suceveni nu este definitivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În urmă cu trei ani de zile, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților Florin Avrămiuc, agent de poliție – șeful Postului de Poliție Vadu Moldovei, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, Daniel Vîrvara, agent de poliție – șeful Postului de Poliție Fântâna Mare, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și Costel Maftei, agent de poliție în cadrul Secției nr.1 de Poliție Rurală Vadu Moldovei, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită și a instigării la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Dumitru Baciu pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, precum și, în stare de libertate, a inculpatului Gheorghe Holotă pentru comiterea infracțiunii de dare de mită.

La data de 8 noiembrie 2015, polițiștii Avrămiuc și Vîrvara, aflați în timpul serviciului, au oprit în trafic o mașină condusă de un minor, care era însoțit de inculpatul Dumitru Baciu. Deși agenții de poliție au constatat că șoferul era minor, ei nu au întocmit acte de constatare a infracțiunilor săvârșite de minor și de către Dumitru Baciu, respectiv conducerea unui autoturism pe drumurile publice fără permis de conducere și încredințare a unui vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu are permis de conducere, iar în schimb Dumitru Baciu le-a dat polițiștilor suma de 200 de lei, bani ce i-au fost înmânați lui Daniel Vîrvara.

La data de 30 octombrie 2015, în jurul orei 10.20, polițistul Florin Avrămiuc, aflat în timpul serviciului, a oprit în traficul rutier camionul condus de Gheorghe Holotă, din satul Spătărești,  comuna Fântâna Mare. Chiar dacă șoferul nu avea la el documentele sale și ale autovehiculului, Avrămiuc nu a întocmit acte de constatare și sancționare a contravenției, primind în schimb 30 de lei.

La data de 18 decembrie 2015, polițiștii Avrămiuc și Maftei au depistat în trafic un tir încărcat cu cherestea. Deși șoferul nu avea documente de proveniență și transport pentru lemn, aceștia și-au încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au întocmit acte de constatare și sancționare a contravenției, iar în schimb, pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, au primit suma de 4.000 de lei de la o altă persoană, chemată în ajutor de proprietarul cherestelei, care le-a promis polițiștilor în primă fază suma de 1.000 de euro, însă până la urmă le-a oferit doar 4.000 de lei.

Derapajele șoferilor erau trecute cu vederea de polițistul Avrămiuc

Procurorii au prezentat și mai multe cazuri în care Avrămiuc a trecut cu vederea abateriloe șoferilor. Redăm câteva dintre acestea: La data de 23 decembrie 2015, în jurul orei 12.45, inculpatul Florin Avrămiuc a oprit în trafic mașina condusă de S.V. și, deși a observat că acesta nu purta centură de siguranță și nu avea actele la el, fiind deteminat de Costel Maftei, care l-a instigat, nu l-a amendat pe șofer. La data de 12 ianuarie 2015, polițistul Florin Avrămiuc a aflat despre producerea unui accident rutier pe raza localității Vadu Moldovei, respectiv faptul că mașina condusă de C.L.C. a derapat și a ieșit de pe carosabil, intrând în coliziune cu o bornă kilometrică de pe E85 și cu gardurile ce împrejmuiesc două case. Agentul de poliție s-a deplasat la fața locului, însă nu a întreprins nicio activitate de verificare a împrejurărilor de producere a accidentului rutier, respectiv să verifice documentele șoferului implicat, să-l testeze cu etilotestul, să îl audieze, să găsească eventuali martori și să întocmească procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției ce a stat la baza producerii evenimentului rutier. La data de 27 octombrie 2015, în jurul orei 14.30, polițistul Florin Avrămiuc a oprit în trafic mașina condusă de B.A.L., care nu purta centură de siguranță, însă agentul de poliție și-a încălcat atribuțiile de serviciu, în sensul că nu a întocmit acte de constatare și sancționare a faptei săvârșite de șoferiță. La data de 13 noiembrie 2015, în jurul orei 09.50, Avrămiuc a oprit tractorul cu remorcă neînmatriculată condus de C.S., din satul Movileni, comuna Vadu Mare. Chiar dacă a observat faptul că remorca tractată era neînmatriculată, polițistul nu a întocmit acte de constatare a faptei comise de tractorist.

La data de 22 decembrie 2015, inculpatul Florin Avrămiuc a fost anunțat telefonic despre faptul că pe raza satului Cămârzani s-a produs un accident rutier. Concret, mașina condusă de C.T. a derapat și a ieșit de pe carosabil. Polițistul nu și-a făcut nici de această dată meseria, el trebuind să întocmească pe numele șoferului un dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Şeful Poliției din Fântâna Mare a fost mituit cu pâine și făină de grâu

La data de 31 iulie 2015, deși a fost anunțat despre faptul că în ziua respectivă s-a produs un accident de circulație, în care au fost implicate mașinile conduse de S.M.R. și M.C., iar șoferii nu s-au înțeles amiabil, agentul de poliție Daniel Vîrvara nu a soluționat evenimentul rutier conform normelor legale, astfel că cei doi conducători auto nu au putut să-și repare mașinile, iar C.M. a scăpat de amenda pe care trebuia să o primească pentru că nu a păstrat o distanță regulamentară în trafic.

Începând cu anul 2014, Daniel Vârvara a pretins și primit în mod repetat foloase necuvenite de la S.M.R., a primit pâine gratis, S.M.R. i-a transportat în mod gratuit grâu la moară, aducându-i în schimb făină, pentru ca polițistul să nu îl controleze în trafic și să-l lase să-și desfășoare activitatea pe raza comunei Fântâna Mare.

La sfârșitul anului 2015, polițistul Vîrvara și-a încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că B.P. a formulat o petiție la Postul de Poliție Fântâna Mare, prin care reclama faptul că D.P. nu plătea chirie pentru terenul pășune folosit, aparținând petentului, cu aceeași ocazie B.P. a dat și o declarație olografă, însă agentul de poliție nu a înregistrat și soluționat petiția, conform normelor legale, creând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale petentului B.P..

La începutul lunii iunie 2014, inculpatul Daniel Vîrvara, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, și-a încălcat atribuțiile, în sensul că petenta C.E.A. a formulat o plângere la Postul de Poliție Fântâna Mare, privind faptul că peștii din iazul aparținând petentei au murit, context în care polițistul Vîrvara s-a deplasat la fața locului, fiind făcute fotografii, însă acesta nu a înregistrat și soluționat petiția, conform normelor legale, creând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale petentei C.E.A. (O.S.)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …