Friday , April 19 2024

Cetatea de Scaun, “asediată” de turişti la Festivalul Medieval

Festival medieval 1

Programul festivalului a fost unul bogat, gândit de aşa manieră încât să atragă un public cât mai divers şi a inclus spectacole de teatru pentru copii, dar şi turniruri, spectacole cu foc, scenete comice, muzică medievală, acrobaţii cu cai sau tir cu arcul. La unele dintre manifestări cum ar fi turnirele cavalereşti şi bătăliile organizate în Sanţul Cetăţii de Scaun au participat chiar peste trei mii de spectactori u la ediţia de anul acesta a concursului „Noaptea supravieţuitorilor în Cetate”, câştigători au fost desemnaţi Paul Răhăian din Sibiu şi Alexandra Maria Rusu din Suceava 

In perioada 15 – 18 august, la Cetatea de Scaun a Sucevei şi în Muzeul Satului Bucovinean s-a desfăşurat Festivalul de Artă Medievală. Evenimentul, aflat la cea de-a VII-a ediţie, a fost organizat de Muzeul Bucovinei, Primăria Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava.
Programul festivalului a fost gândit de aşa manieră încât să atragă un public cât mai divers şi a inclus spectacole de teatru pentru copii, piesa de teatru „Romeo şi Julieta”, pusă în scenă de Trupa Clandestin din Bucureşti, în regia Teodorei Câmpinean, dar şi turniruri, spectacole cu foc, scenete comice, muzică medievală, acrobaţii cu cai sau tir cu arcul. De asemenea, nu a lipsit nici în acest an concursul „Noaptea supravieţuitorilor în Cetate”, susţinut şi de această dată de ziarul Obiectiv de Suceava.
Pe parcursul celor patru zile, la Muzeul Satului Bucovinean au concertat trupele OKRA, Ad – Hoc, Odyssey, Truverii, Grupul de muzică veche Truverii – Peregrinatio şi De dragoste şi de cele sfinte şi trupa Aeternum.
Miercuri şi joi, în Curtea interioară a Cetăţii de Scaun a fost pusă în scenă piesa de teatru Romeo şi Julieta, evenimentul fiind unul inedit, o parte dintre tinerii care au jucat în piesa respectivă fiind pentru prima dată la primul rol, patru dintre ei fiind suceveni care au terminat studii de specialitate la Bucureşti.
Tot joi, 15 august, începând cu ora 20.30 a avut loc Parada cu făclii a festivalului, pe traseul Obcini – George Enescu – Primărie – Ana Ipătescu – Cetate. Ca şi în anii precedenţi, în fruntea convoiului cu aproape două sute de participanţi, toţi în cosume medievale – inclusiv Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei – au fost călăreţi. Traseul a fost parcurs într-un interval de aproape două ore, iar pe durata paradei de la intrarea din Obcine până înspre zona străzii Mitropoliei, mii de suceveni au ieşit ca să vadă această paradă.
Vineri, 16 august, în curtea interioară a Cetăţii de Scaun a fost un program interactiv cu publicul („Străjerii Cetăţii Bistriţa”), Turnirul Cavalerilor – Cetatea Bârsei, Scoala de lupte (Asociaţia Glaudius Dei), prezentare de arme, atelier de lupte medievale (Ordinul Dragonului).
La deschiderea oficială au participat mai multe oficialităţi în frunte cu primarul Ion Lungu, prefectul Florin Sinescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, precum şi directorul Emil Ursu îmbrăcat în caftan boieresc. După deschiderea oficială care a avut loc în jurul orei 18.00, au fost dansuri medievale şi tir cu arcul, un spectacol de prezentare a popoarelor viking, maghiar şi rus. Uneori, au fost amnifestări interactive cu publicul şi nu au lipsit aşa numitele competiţii între străjeri, Coco Fachirul şi spectacol cu foc, Sine Missione.
De menţionat că deschiderea oficială a avut loc cu o întârziere de aproape jumătate de oră faţă de data anunţată, ca de altfel şi alte câteva evenimente din cadrul Festivalului de Artă Medievală „Stefan cel Mare”. „Au fost mici diferenţe orare şi care sunt inerente la astfel de evenimente”, ne-a declarat Emil Ursu.
Un exemplu dat de el s-a referit la o manifestare organizată însă sâmbătă după amiază în Sanţul de apărare al Cetăţii de Scaun unde a fost simulată o bătălie între două oşti în care au fost „recrutaţi” toţi bărbaţii care au fost printre participanţii la Festivalul Medieval. Cele două tabere s-au înfruntat şi au reuşit să creeze atmosfera dorită de public, dovadă fiind participarea mare, comparabilă cu turnirul de cai care a avut loc imediat după. Totuşi, pentru că mai bine de jumătate dintre participanţi au fost cooptaţi în „turnirul” din Sanţ, câteva manifestări programate în alte zone ale Cetăţii au început cu întârziere.
Tot la Cetatea de Scaun, la Zidul Alexandru cel Bun, vineri însă, a avut loc un spectacol interactiv pentru copii, o prezentare de arme (Cavalerii de Mediaş), curs de tir cu arcul (Soimii de argint), dansuri medievale (Paladinii de terra medies), turnir de arme (Cavalerii de Mediaş), Solomonarul (Ordinul Solomonarilor) – aceasta fiind o trupă din Suceava recent înfiinţată, un spectacol de dansuri medievale (Cetatea Bârsei).
De asemenea, au fost incluse în propgram spectacolul Oştirea Craiului Ludovic, spectacol interactiv cu publicul şi spectacolul cu foc Ispitirea cavalerilor Hypnosis. La Zidul de vest, Paladinii de terra medies au făcut o prezentare a perioadei dintre secolele IX-XIII, după care se vor face demonstraţii formaţiuni de luptă (Ordinul Cavalerilor de Hunedoara), tras cu arcul (Grupul Terra Ultrasilvana), jocuri şi scenete medievale (Ordinul Cavalerilor de Hunedoara), Scoala de instrucţie (Palatinii de Terra Medies), din sala de arme (Grupul Terra Ultrasilvana), dansuri medievale şi lupte. La Sanţul de apărare au fost Jonglerii cu Steagul, (Ordinul Cavalerilor argotici – Argotica).
Sâmbătă, până la evenimentele cu mare priză la public care au avut loc în zona Sanţului – bătălia între cele două tabere şi turnirul cavaleresc – s-au pus în scenă piesele Capra cu trei iezi şi Norocul omului. „Piesele de teatru pentru copii au avut succes. Au fost bine primite”, a punctat Emil Ursu.
In cursul zilei de sâmbătă a avut loc un turnir al cavalerilor şi al armelor, un spectacol intercativ pentru copii, dans ţigănesc, competiţii între străjeri, spectacol Oştirea Craiului Ludovic, Curs de tir cu arcul, Spectacol de dansuri medievale, Coco Fachirul, spectacol cu foc – Notre Dame şi Noaptea supravieţuitorilor în Cetate.
La Zidul Alexandru cel Bun a fost prezentat atelierul de lupte, prezentare de arme, curs de tir cu arcul, dansuri medievale, turnir de arme, Solomonarul, spectacol de dansuri medievale, spectacol Oştirea Craiului Ludovic, spectacole interactive cu publicul şi spectacol de foc. La Zidul de Vest a fost o aşa numită Scoală de instrucţie cu demonstraţii formaţiuni de luptă, tras cu arcul, aruncarea suliţei, prezentarea perioadei (sec IX – XIII), prezentarea sălii de arme, lupte, turnir. In Sanţul de Apărare vor fi jonglerii cu steaguri şi turnir cu cai Vali Vasilescu Production.
In noaptea de sâmbătă spre duminică a avut loc un eveniment despre care se poate spune că a devenit o „tradiţie” a Festivalului de Artă Medievală. Este vorba despre concursul „Noaptea supravieţuitorilor în Cetate”. La concursul din acest an s-au înscris 13 echipe, fiind vorba de perechi formate dintr-o fată şi un băiat care au trebuit să parcurgă mai multe probe.
De menţionat că formaţia Onyx – formată din doi elevi ai Colegiului Naţional „Stefan cel Mare” Suceava: Robert Teodorovici şi Mihai Andrei Ropotă – a cântat câte două cover-uri între probele pe care au trebuit să le parcurgă concurenţii. Reamintim că formaţia Onyx a debutat, anul trecut, la manifestările organizate tot de Muzeul Bucovinei şi denumite, generic, „Noaptea cea mai lungă”.
Probele pe care au trebuit să le parcurgă cele 13 perechi înscrise la „Noaptea supravieţuitorilor în Cetate” au fost alergare în saci, trasul pe funie, tirul cu arcul, mimarea unor personaje istorice şi o probă gastronomică. „Probele au ţinut până în jurul orei 02.30. La ediţia de anul acesta, câştigători au fost desemnaţi Paul Răhăian din Sibiu şi Alexandra Maria Rusu din Suceava”, a declarat Emil Ursu. De menţionat că Alexandra Maria Rusu face parte din trupa aşa numită „Ordinul Solomonarilor”.
Un program apropiat de cel de sâmbătă a avut loc şi duminică. Printre micile schimbări care au fost s-au numărat spectacolul de dansuri macabre din Curtea Interioară, iar la Zidul Alexandru cel Bun – spectacol cu foc „Penumbra”. De altfel, duminică au fost programate trei spectacole cu efecte pirotehnice, spre deosebire de doar două câte au fost organizate în cursul zilei de sâmbătă. Pe tot parcursul zilei Horoscop şi Camera de gardă şi concursul pentru copii, dimineaţa „Descoperiţi Comoara”. (Dan PRICOPE)
 

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …