Saturday , April 20 2024

Cerşetoria, o afacere de un milion jumate pe zi, pe străzile Sucevei

Cei mai “bine plătiţi’ din branşă, nu sunt, cum ne-am aştepta, cerşetori din Suceava, ci din Botoşani, Iaşi sau din Neamţ şi mulţi alţi cerşetori ce nu au asupra lor acte de identitate. “Olteanul” reuşeşte să câştige, într-o zi bunicică, suma de 160 de lei.  “Mânuţă” vine în fiecare dimineaţă pe jos din Scheia până la “locul de muncă”, însă seara, după ce îşi umple buzunarele, cheamă taxi-ul şi pleacă acasă .  “Wutang” câştigă destul de bine cerşind în centrul Sucevei, deşi are ajutor social şi locuinţă socială încă de pe vremea primarului Toma. Reprezentanţii Poliţiei Locale susţin că “Oamenii care le dau bani acestor indivizi sunt principalii vinovaţi”

minuta [800x600]
Manuta

Trecem zilnic pe lângă ei cei mai mulţi dintre noi îi privim cu desconsiderare, unii scapă câte un leu în palmele lor întinse în semn de rugă. Ii cunoaştem de ani întregi şi uneori le strecurăm mai degrabă conspirativ bancnota, ei răspunzându-ne cu un “săru-mâna” şi un dat din ochi. Ei sunt cerşetorii Sucevei, foarte puţin dintre ei autohtoni, care populează colţurile de străzi cu vad şi care, mulţi dintre ei, câştigă mai mult decât un sucevean ce lucrează cinstit, cu un salariu mediu pe economie şi cu siguranţă, de câteva ori mai mult decât o biată pensionară ce scoate tremurând din portmoneu bănuţul lăsat în poala cerşetorului ce-şi bâţâie impresionant vreun membru al corpului.
O statistică realizată de Poliţia Locală Suceava, structură în subordinea primăriei municipiului reşedinţă de judeţ, relevă faptul că cerşetoria poate constitui, la Suceava o sursă de venit mai profitabilă decât un serviciu onorabil, cu contract de muncă.
“Este vorba despre o reţea de cerşetorie, unii noi, alţii mai vechi în meserie, cu braţe sau picioare amputate, sau chiar sănătoşi dar prefăcuţi care deranjează foarte mult şi agresează cetăţenii municipiului Suceava” ne explică Liviu Manoliu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Suceava.  El a arătat cum lucrătorii structurii pe care o reprezintă au depistat mai multe persoane care provin din Botoşani, Iaşi şi din Neamţ şi mulţi alţi cerşetori ce nu au avut asupra lor acte de identitate şi care de ani întregi au preluat vadurile importante pentru prestarea acestei “meserii’ din municipiul Suceava, de la intersecţii la intrări în biserici, de la uşi ale instituţiilor la crâşme. Liviu Manoliu a încercat astfel să arate că foarte puţin suceveni se ocupă cu cerşitul, majoritatea fiind “din import”.
Reprezentantul Poliţiei Locale Suceava, Liviu Manoliu, ne-a oferit şi un clasament al celor mai productivi din breasla cerşetorilor suceveni. Conform estimărilor poliţiştilor locali, cel mai bine plătit cerşetor este Ilie O., zis “Olteanul”. Acesta reuşeşte să câştige, într-o zi bunicică, nu mai puţin de 160 de lei. “Olteanul”, originar din Hârlău, judeţul Iaşi, îşi desfăşoară activitatea în intersecţia din Areni, în faţa Primăriei municipiului reşedinţă de judeţ şi produce pe zi sume chiar şi dincolo de 200 de lei. Cel puţin aşa rezultă din sumele ce au fost găsite asupra lui când a fost luat la întrebări de către poliţiştii locali. “Olteanul are amputat un picior, însă ar putea să facă orice altă meserie care nu necesită statul în picioare, dar câştigurile de pe străzi nu s-ar compara cu cele din muncă cinstită, aşadar, până ce oamenii îşi vor da seama că nu este bine să încurajeze cerşetoria nu se va putea face nimic în privinţa acestora” a opinat Liviu Manoliu.

olteanul [800x600]
Olteanul
Tot un loc fruntaş la câştiguri din cerşetorie se află Viorel B., zis “Mânuţă”, acesta îşi desfăşoară activitatea dimineaţă în zona Pieţei Mici, iar către amiază vine înspre centru unde îşi continuă programul, lângă Magazinul Bucovina. Reprezentanţii Poliţiei Locale au monitorizat traseul lui “Mânuţă”, aflând că acesta vine în fiecare dimineaţă pe jos din comuna Scheia până la “locurile de muncă”, însă seara, după ce îşi umple buzunarele, cheamă taxi-ul şi pleacă acasă.
Pe locul trei în topul cerşetorilor se află Alexandru M., zis “Wutang”. Acesta câştigă destul de bine cerşind în centrul Sucevei, deşi are ajutor social şi locuinţă socială încă de pe vremea primarului Toma.
Liviu Manoliu a explicat că “Poliţia Locală a încercat să-l trimită pe “Wutang” să muncească în folosul comunităţii, însă acesta ar fi refuzat pe baza unei adeverinţe medicale care atestă faptul că “este bolnav şi nu poate munci”.
“Sperăm ca în vara acestui an să putem pune banere şi afişe în intersecţiile din oraş pentru a-i face pe oameni să înţeleagă că nu este bine să încurajeze cerşetoria. Oamenii care le dau bani sunt principalii vinovaţi, pentru că dacă aceşti indivizi nu ar mai primi bani, nu ar mai cerşi”, a declarat Viorel Horodenciuc, director în cadrul Poliţiei Locale Suceava.
Manoliu a evidenţiat că “cea mai mare afluenţă de cerşetori este în perioada sărbătorilor mari sau a Zilelor Sucevei, pentru că în aceste perioade numărul oamenilor miloşi ceşte şi, de asemenea, cresc şi câştigurile cerşetorilor”. (Iuliua-Greta NIGA)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

One comment

  1. SUCEAVA -RAIUL CERȘETORILOR!!!!!STRIGATOR LA CER CE SE INTAMPLĂ-POLIȚIA nu-și face datoria cu acești cerșetori.Nici nu sunt din județ,s-au aciuat toți cerșetorii din țară aici,pentru că nimeni nu le zice nimic.Unul la semafor la Raiffaisen pe G.enescu nu are absolut nimic și stă numai în strada în văzul tuturor și de un an nimeni nu l-a întrebat ce caută acolo.Lipsa organelor competente în acest oraș se face tot mai simțită.Fără poliție și legi aspre nu mai avem nicio șansă.Un șef care ar fi el ,dar să fie și să facă treabă altfel ne manâncă CÂINII ,CERȘETORII ȘI HOȚIII ÎN ACEST ORAȘ/JUDEȚ.Ziariștii ar trebui să semnaleze mai acut problemele