Thursday , March 28 2024

Cernăuțiul continuă să fie pe primul loc în Ucraina la numărul de îmbolnăviri cu coronavirus

„Paștile le vom sărbători închiși în case”, notează, printre altele, publicația cernăuțeană Zorile Bucovinei, după ce Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a extins regimul situației de urgență pe tot teritoriul țării iar premierul Denis Smîgal, citat de publicația cernăuțeană Libertatea cuvântului, a afirmat că „cifrele încep să arate din ce în ce mai rău”

 

În data de 25 martie 2020 pe teritoriul Ucrainei au fost constatate 113 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, în 13 regiuni și în capitală, orașul Kiev, menționează Departamentul situațiilor de urgență. Prin urmare, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei, din cauza situației create în jurul răspândirii infecției extrem de contagioase COVID-19, a extins regimul situației de urgență pe tot teritoriul țării. Decizia a fost adoptată în cadrul ședinței Guvernului din 25 martie 2020, potrivit RBK-Ucraina, citată de Agenția cernăuțeană de presă BucPress. „Până acum, Ucraina are 113 cazuri confirmate, întrucât virusul a afectat deja 13 din cele 27 de regiuni ale țării, inclusiv capitala Kiev … Starea de urgență nu restricționează drepturile constituționale ale cetățenilor, ci doar consolidează eforturile făcute pentru a depăși amenințarea”, a spus premierul Denis Smîgal, adăugând că „cifrele încep să arate din ce în ce mai rău”, citat de publicația cernăuțeană Libertatea cuvântului. „Paștile le vom sărbători închiși în case”, notează, printre altele, publicația cernăuțeană Zorile Bucovinei, care însă face referire la 116 cazuri și două noi decese. Cu câteva zile mai devreme, când bilanțul în Ucraina al bolnavilor diagnosticați cu coronavirus arăta 73 de cazuri (Cernăuțiul având 25), Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a luat hotărârea de a interzice până la 1 iunie 2020 exportul de alcool etilic pe fondul situației cu răspândirea coronavirusului.

Potrivit BucPress, în data de 25 martie, în regiunea Cernăuți în total au fost confirmate 38 de cazuri îmbolnăviri cu COVID-19 din care un deces, ceea ce o poziționează în continuare pe locul 1 în țara vecină. Vine însă „puternic” din urmă capitala Kiev cu 31 de cazuri, fără a fi luată în calcul și regiunea Kiev (a cărei suprafață este cam de trei ori și jumătate mai mare decât cea a regiunii Cernăuți) și care are încă 22 de cazuri diagnosticate. Pe locurile următoare se clasează regiunile Ivano-Frankovsk – 5 (1 deces), Ternopol – 4, regiunile Dnipropetrovsk, Zaporijea, Liov – câte 2, Jitomir – 2 (1 deces), în regiunile Volin, Donețk, Lugansk, Odesa și Cerkasi – câte un caz. În ceea ce privește situația de la Cernăuți, publicația libertatea cuvântului mai notează, printre altele că „studenții instituțiilor medicale și cetățenii care au studii de medicină sunt invitați să facă voluntariat în spitalele din regiunea Cernăuți, pentru a combate răspândirea coronavirusului”. Pe de altă parte, referindu-se la cernăuțenii diagnosticați cu coronavirus, Zorile Bucovinei precizează că printre ei 12 sunt în Colincăuți, 1 în Hotin, 7 în Brusnițea, raionul Cozmeni (localitatea unde este sanatoriul/spitalul al cărui teren a făcut obiectul dosarului penal în care șeful Consiliului Regional, Ioan Muntean, a fost anchetat pentru fapte de corupție), 4 – Lujeni , 2- Ciucurul Mare, 1 – Igești, raion Storojineț, 2- Zastavna, 1 – Iurkivți, 1 – Cameanca, raion Adâncata, 1-Lucovița, 1-Toporăuți, 2-oraș Cernăuți

Reamintim că anume în orașul Cernăuți a fost confirmat primul caz de infecție cu coronavirus din Ucraina. Bărbatul infectat cu noul tip de coronavirus, în vârstă de 38 de ani, a fost izolat într-o boxă specială a secției de boli infecțioase a spitalului clinic regional. Cetățeanul la care a fost depistată infecția de coronavirus s-a întors împreună cu soția dintr-o călătorie din Italia. În data de 26 februarie, adică la intrarea pe teritoriul Ucrainei i s-a măsurat temperatura iar simptomele bolii au apărut două zile mai târziu, în data de 28 februarie. Persoanele care au contactat cu cernăuțeanul infectat de coronavirus (a cărui diagnostic a fost confirmat pe data de 3 martie) au fost supuse testelor de laborator. A fost testată pentru infecția cu COVID-19 și soția bolnavului, rezultatele pentru COVID-19 fiind negative.

Conform deciziei Guvernului Ucrainei, regimul situației de urgență este introdus pentru o perioadă de 30 de zile, până în data de 24 aprilie 2020. În afară de acesta, pe tot teritoriul Ucrainei este prelungită carantina. Potrivit prim-ministrului Denis șmigal, regimul situației de urgență poate fi sau prelungit sau scurtat prin decizia Guvernului. Pe durata situației de urgență în Ucraina vor fi sporite măsurile sanitare la punctele de trecere a frontierei, vor fi dezinfectate străzile. Despre aceasta a anunțat prim-ministrul Denis șmigal pe Telegram.

Potrivit lui, Cabinetul de Miniștri a decis ca punctele de trecere a frontierei să fie dotate cu toate necesare pentru controlul sanitar a cetățenilor; să se alăture grănicerilor lucrătorii medicali, polițiștii, garda națională, lucrătorii serviciului de urgență; toate încăperile, drumurile și trotuarele trebuie să fie dezinfectate frecvent; să fie acordat ajutor umanitar cetățenilor defavorizați prin implicarea serviciilor sociale și organizațiilor civice și de voluntari. Reamintim că în regiunile Cernăuți și Jitomir situația de urgență a fost introdusă din data de 17 martie 2020, în conformitate cu decizia adoptată de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …