Sunday , December 4 2022

Cercetători și academicieni de renume internațional, la USV

Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a găzduit, în perioada 17-19 octombrie cea de-a VIII-a ediție a conferinței PHEADE și cea de-a IV-a ediție a conferinței EPHES, două evenimente științifice internaționale interdisciplinare, în domeniile tehnologie/ inginerie și filosofie/ etică.

Invitații din străinătate prezenți la Suceava au fost secondați de participanții online, într-o demonstrație academică. “Anul acesta, USV a fost onorată de prezența la Suceava a unor cercetători de renume și personalități de prim rang ale vieții academice internaționale: m.c. acad. Mircea Dumitru, Rectorul Universității București, acad. Alexandru Bo­boc, alături de profesorii Selmer Bringsjord, de la Rensselaer Polytechnic Institute – S.U.A., Lorenzo Magnani – Universita di Pavia, Italia, Stefan Lorenz Sorgner – John Cabot University, Roma, Italia, Colin Schmidt – Université du Maine, Franța, Abdel Rahman Alzoubaidi – Universitatea de Inginerie Aplicată din Amman, Iordania, Carlos Eduardo Montano – Universidad Autonoma da Ciudad Juarez, Mexic. Cu prezentări online au participat: Robert K. Lo­gan – University of Toronto, Ca­­nada; Marcin Schroeder – Toho­ku University in Sendai, Japo­nia; Kuruvilla Pandikattu – JDV University, Pune, India și Peter Boltuc – University of Illinois, Springfield, U.S.A”, se arată într-un comunicat al USV.

Partenerii organizării manifes­tărilor științifice amintite sunt: So­cietatea Română de Filosofie, Inginerie și Tehnoetică (SRFIT), La­boratorul de Inventică ”Dorel Cernomazu” și Centrul de Etică Aplicată din cadrul USV, precum și Jurnalul European de știință și Teologie, Societatea științifică CYGNUS – Centru UNESCO și Edi­­tura LUMEN, alături de un con­sorțiu de școli din județul Neamț.

“Manifestările științifice organizate până acum de Centrul de cercetare EPHES și de școala Doctorală de Filosofie de la USV (7 conferințe PHEADE și 3 EPHES) fac dovada efortului de a crea o  adevărată școală de filosofie a tehnologiei și ingineriei, unică în cercetarea interdisciplinară știin­țifică și filosofică românească. Acest fapt este demonstrat și de personalitățile științifice internaționale și naționale, vorbitori principali la edițiile anterioare, care au devenit Doctor Honoris Causa ai Universității” din Suceava, precum Luciano Floridi, de la Oxford University și Cambridge University, Mar­celo Dascal, de la Tel Aviv University, Lorenzo Magni, de la Universita di Pavia, academician Alexandru Surdu, Director al Institutului de Psihologie și Filosofie ”Constantin Rădu­lescu Motru” al Academiei Române, acade­mician Alexandru Boboc, membru al Academiei Române, aca­demician Teodor Dima, membru al Academiei Române, dar și de prezența unor cercetători excep­ționali din Franța, India, Iordania, Japonia, Polonia, Italia, Mexic, Regatul Unit sau S.U.A.”, se mai precizează în comunicatul USV. (O. N.)

Vezi si

Peste 23,6 milioane de lei au încasat sucevenii care au cazat refugiați ucraineni

De la începutul războiului în Ucraina, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru …