Tuesday , January 31 2023

Centrul de Transfuzii a adunat peste 100 de donatori de sânge într-o singură zi, la Vatra Dornei

Totul s-a derulat în cadrul unei campanii umanitare care a avut loc sâmbătă. Centrul de Transfuzie a fost nevoit zilele trecute să împrumute sânge de la Botoșani pentru a asigura urgențele spitalelor 

donare sange

Centrul de Transfuzii Suceava, împreună cu un laborator de investigații medicale din Vatra Dornei, a derulat sâmbătă o campanie umanitară de donare de sânge, campanie care a adunat peste 100 de donatori. Din declarațiile reprezentanților Centrului de Transfuzii, doar 102 persoane au fost eligibile și, drept urmare, au donat sânge. Alături de dorneni, au donat sânge încă de la primele ore ale dimineții și cadre militare ale unității din zonă. „Donarea de sânge e o chestiune umanitară. Dar ceea ce aș dori eu ar fi permanentizarea acestui serviciu în Bazinul Dornelor pentru că am vrut să donez de mai multe ori, dar nu a existat posibilitatea și a merge la Suceava, la Centrul de Transfuzie, e relativ departe și nu e la îndemâna oricui. În plus, dacă mergi până acolo să donezi sânge, nu știu cum mai poți conduce înapoi în condiții de siguranță, e contraindicat! Este prima oară când donez sânge, am aflat de campanie de pe Facebook. Am vrut să ajut, mai ales că am o grupă rară de sânge, AB “, a postat pe o rețea de socializare preotul Sandu Buzilă, după ce a donat sânge.

Din cauza perioadei de vacanță, stocurile de sânge au scăzut dramatic în spitalele sucevene, reprezentanții Centrului de Transfuzie fiind nevoiți zilele trecute să împrumute sânge de la Botoșani pentru a asigura urgențele, iar această campanie a venit ca un colac de salvare. „În prezent, până acum două zile, am avut un stoc foarte mic de sânge care nu putea asigura necesarul de sânge pentru spitalele din județ. În ultimele două zile au venit câțiva aparținători de-ai unei persoane internate în spital, un tânăr care a suferit un accident, aproximativ 25-30 de donatori pentru un singur pacient, care din fericire au crescut stocul și au ajutat astfel și alți bolnavi. Datorită acestei campanii, astăzi am avut o zi foarte bună, s-au prezentat 102 persoane. Datorită acestor gesturi, stocurile noastre de sânge s-au mărit și vom reuși să asigurăm necesarul de sânge pentru cel puțin o săptămână. Mulțumim partenerilor noștri care ne-au ajutat în derularea acestei campanii. Vă reamintim că tot echipamentul de recoltare este de unică folosință, nu există niciun risc, dar absolut niciunul de contaminare cu vreun virus. Punga de recoltă se deschide în fața donatorului, eprubeta la fel, acul este sigilat, totul este de unică utilizare”, a explicat medicul Maria Pilat, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …