Friday , March 29 2024

Centrul de Radioterapie din curtea Spitalului Vechi a început să acorde primele tratamente

Casa de Asigurări de Sănătate a încheiat contract cu acest centru iar până la sfârșitul anului 78 de pacienți vor putea beneficia de tratament oncologic. Valoarea proiectului Centrului a fost  de aproximativ 14 milioane de euro

Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a anunțat că a încheiat contract cu Centrul Oncologic de Radioterapie din curtea Spitalului Vechi, iar pacienții care necesită tratament de specialitate pot beneficia de tratament decontat de stat. ”Începând de astăzi, 22 decembrie 2022, furnizorul de servicii medicale RT LOTUS CENTER SRL asigură servicii de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice, servicii realizate în regim de spitalizare de zi, in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Suceava. Astăzi s-a finalizat semnarea contractului cu furnizorul de servicii medicale RT LOTUS CENTER SRL pentru furnizarea serviciilor de radioterapie în cadrul Subprogramului de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizate în regim de spitalizare de zi. CAS Suceava a transmis Casei Nationale de Asigurări de Sănătate o solicitare fundamentată pentru alocarea bugetului necesar acordarii acestui tip de servicii, având în vedere că furnizorul este singurul care oferă aceste servicii la nivelul întregului judet. Bugetul alocat  până la finele anului este în valoare de 49.920 lei, din care se vor deconta un număr de 78 servicii de radioterapie. Pentru anul 2023 bugetul va fi alocat de CNAS concomitent cu cel necesar tuturor tipurilor de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale. Precizăm, de asemenea, că toate cele 1.021 contracte încheiate cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale pe care le avem în derulare, vor fi prelungite, prin acte adiționale, cu valabilitate până la 31 martie 2023”, a declarat Larisa Blanari, director executive în cadrul CAS Suceava.

Reamintim că acest Centru Oncologic din curtea Spitalului Județean este un proiect realizat în parteneriat public-privat, a cărui valoare este de aproximativ 14 milioane de euro.

Proiectul acestui centru a demarat în noiembrie 2015, când s-a semnat contractul de concesionare a terenului cu investitorul SC RT Lotus Center Cluj-Napoca, iar în martie 2016 s-a obţinut certificatul de urbanism. Din cauza existenţei unei reţele subterane care nu apărea pe niciun plan, proiectul a necesitat rectificări, avize, noi proiecte, fapt ce a condus la întârzierea evoluţiei acestuia. Chiar dacă s-a estimat că lucrările vor fi gata în primăvara lui 2018, se pare că firma Lotus a întâmpinat mai multe probleme în ceea ce privește finanţarea. Valoarea lucrărilor, în prima fază, a fost de aproximativ șase milioane de euro, în acești bani intrând finalizarea construcţiei și instalarea echipamentelor RT și CT, pentru ca în faza a doua să se mai achiziţioneze echipamente medicale în valoare de aproximativ opt milioane de euro, valoarea întregului proiect ajungând astfel la suma de 13-14 milioane de euro.

Clădirea centrului se află între pavilioanele care aparţin secţiilor de Oncologie și Dermatologie, suprafaţa parcelei fiind de 1.000 de metri pătraţi, din care pe jumătate este construcţie, pe jumătatea cealaltă fiind amenajată o parcare și o zonă cu bănci pentru pacienţi. Clădirea are două niveluri la subsol plus parter și etaj, cu înălţime totală de aproximativ zece metri.

Se estimează că în primul an de activitate, în acest centru vor lucra 13 persoane, și anume cinci medici radiote­rapeuţi și fizicieni, patru asistenţi și tehnicieni, plus personalul administrativ. Centrul de Radioterapie și Diagnostic Precoce se va adresa nu doar sucevenilor bolnavi de cancer, ci și pacienţilor din judeţele limitrofe și chiar vecinilor din Ucraina și Republica Moldova.

Reamintim că printre argumentele care au stat la baza acestui proiect se află numărul crescut al incidențelor oncologice, dar și accesul extrem de limitat al pacienţilor la tratamente performante. Din datele statistice ale Spitalului Judeţean Suceava reiese că în anul 2015 erau 9.959 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, un an mai târziu numărul acestora a crescut la 10.354, pentru ca acum să fie peste 12.500 de suceveni diagnosticaţi cu această maladie. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a prezentat echipa cu care intră în campania pentru Primăria Suceava

Liderii Organizației Municipale PSD Suceava s-au reunit în cadrul unei întâlniri strategice de planificare a …