Friday , March 29 2024

Centrul de Cardiologie şi Radiologie Intervenţională din Suceava, o investiţie de un milion de euro, a fost inaugurat ieri

Oficialităţi judeţene şi personalităţi importante din lumea medicală au participat, ieri, la inaugurarea centrului găzduit de Spitalul Judeţean Suceava u “municipalitatea se va implica în susţinerea acestui proiect şi va propune ca în noul buget să fie prevăzută o finanţare corespunzătoare pentru derularea acestuia”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu

Ieri, 18 ianuarie, Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Med New Life Bicureşti a inaugurat Centrului de Cardiologie şi Radiologie Intervenţională din Suceava, proiect în parteneriat public privat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava şi realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava.
La eveniment au fost prezente personalităţi importante din lumea medicală-prof. dr. Grigore Tinică, dr. Bogdan Popa, dr. Lucian Zarma, dr. Rareş Nechifor, dr. Bogdan Dorobat, dr. Mihai Creţeanu, cu competenţe în radiologie şi cardiologie intervenţională, medici de secţie şi medici specialişti din Bucureşti, Buzău, Iaşi, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Roman, Botoşani, Dorohoi, Câmpulung, Gura Humorului, Vatra Dornei, Rădăuţi, Fălticeni, personalul medical şi administrativ de la Spitalul Judeţean Suceava. Printre participanţi trebuia să se afle şi prof. dr. Gheorghe Iana, Preşedintele Societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală din România, dar din motive obiective acesta nu s-a putut prezenta.
La deschiderea centrului au mai participat Ioan Lungu, primarul municipiului Suceava, Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava, Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Lăcrămioara Loghin, administratorul public al judeţului Suceava şi alte oficialităţi locale.
Managerul Spitalului Judeţean, Vasile Rîmbu a arătat că iniţiativa înfiinţării acestui centru a fost a şefului secţiei de Cardiologie a Spitalului Judeţean, doctorul Mihai Creţeanu. Vasile Rîmbu a spus că în condiţiile în care valoarea investiţiei pentru un astfel de centru era foarte mare, s-a decis realizarea acestuia în cadrul unui parteneriat public-privat, iar firma Med New Life a câştigat licitaţia organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în decembrie 2011 fiind încheiat contractul de închiriere a spaţiului destinat amenajării şi dotării acestui centru, care a fost deschis în octombrie 2012. “Ideea a căpătat contur la începutul anului 2011, în martie, prin prezentarea unui raport amănunţit, documentat de dr. Creţeanu. El a fost adoptat de conducerea Spitalului şi a fost prezentat conducerii Consiliului Judeţean. Era vorba de punerea la dispoziţie a unui spaţiu de 160 mp şi a utilităţilor necesare funcţionării. La nivelul Consiliului Judeţean am găsit înţelegere şi iniţiativa noastră a fost aprobată pe 30 martie 2011, cei de la Consiliul Judeţean dându-ne girul de organizare a licitaţiilor publice pentru închirierea unui asemenea spaţiu. Am avut contacte cu centre din Timişoara, Braşov, Bucureşti, dar în cele din urmă a fost să fie cu Med New Life. La sfârşitul lunii decembrie 2011 a avut loc încheierea contractului de închiriere, iar în luna lui octombrie a anului 2012 a devenit funcţional”, a declarat Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Judeţean.
Proiectul realizat în parteneriat uneşte cele două sisteme-public şi privat
Acest parteneriat public privat este binevenit pentru pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare din judeţ, iar prin această investiţie va creşte şi gradul de satisfacţie al pacienţilor.
“Discutăm astăzi despre un parteneriat public-privat cu investiţie privată şi despre cele două sisteme public-privat, care nu sunt în nici un caz două sisteme concurente, ci două sisteme complementare şi de aceea cred că această investiţie şi parteneriat este benefic pentru pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare. Bolile inimii reprezintă o problemă importantă la nivelul României, iar acest centru va rezolva cât se poate de mult situaţiile care apar la nivelul judeţului Suceava, pentru pacienţii care suferă de asemenea afecţiuni, iar din această colaborare gradul de satisfacţie al pacientului va creşte foarte mult”, a declarat Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a susţinut că municipalitatea se va implica în susţinerea acestui proiect şi că va propune ca în noul buget să fie prevăzută o finanţare corespunzătoare pentru derularea acestuia.
Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, a spus că odată cu deschiderea Centrului de Cardiologie şi Radiologie Intervenţională din Suceava va scădea presiunea asupra activităţii Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, existând pacienţi care se află pe liste de aşteptare din cauza numărului mare de adresabilitatte.
Radiologia intervenţională, cheia succesului cu risc minin pentru pacient
Cardiologia Intervenţională este o simbioză între cardiologia clasică şi chirurgia cardiacă, cu beneficii imense pentru pacient. Asemenea cardiologiei intervenţionale şi radiologia intervenţională reprezintă punctul de plecare în tratarea diferitelor afecţiuni vasculare sau tumorale, şi, totodată, cheia succesului unei intervenţii cu risc minim pentru pacient.
Cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie, medicii Med New Life oferă metode de diagnostic şi tratament unice, soluţionând cazuri pe care medicina tradiţională le-ar fi tratat rigid, fără să ia în calcul nevoile şi confortul pacienţilor. Procedura este rapidă, cu disconfort minim, durată de spitalizare şi de recuperare rapidă, activitatea curentă putând fi reluată rapid după tratament. Intervenţia se efectuează cu anestezie locală, iar durerea postoperatorie este redusă.
Pacienţii cu afecţiuni ce necesită tratament în regim de urgenţă beneficiază de gratuitate, costurile intervenţiilor fiind decontate de către Spitalul Judeţean Suceava.
Pacienţii cu boli cronice pot beneficia de servicii medicale contra-cost, adresându-se fie prin intermediul medicului specialist sau a medicului de familie.
Centrul de Cardiologie şi Radiologie Intervenţională din Suceava este un proiect realizat în parteneriat public privat, cu o investiţie privată estimată la aproximativ un milion de euro.
De la deschiderea centrului din octombrie 2012, au fost salvate vieţile a 74 de pacienţi diagnosticaţi cu infarct acut. (Georgiana GROZA)

Vezi si

Primarul Dumitru Gulei a prezentat lista proiectelor prin fonduri nerambursabile derulate în comuna Ipotești în ultimii patru ani

Valoarea totală a investițiilor se ridică la aproape 95 de milioane de lei, din care …