Saturday , September 23 2023

Centru Multidisciplinar de Terapii Minim Invazive la Spitalul Județean Suceava

Un centru multidisciplinar de terapii minim invazive va funcționa, în cel mai fericit caz de anul următor, în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava (SJU). Studiile de teren – topografic și geotehnic – precum și studiul de fezabilitate au fost scoase la licitație, termenul limită de depunere al ofertelor urmând să fie 26 iunie, dacă nu vor apărea între timp prelungiri. Nu este vorba – cel puțin pentru această etapă de elaborare a documentației – de fonduri europene sau guvernamentale, ci sumele vor fi din fondurile instituției, probabil dirijate de la bugetul Consiliului Județean (CJ) Suceava. Durata de realizare a serviciilor de proiectare contractate în urma licitației care va avea loc pe 26 iunie este de 30 zile calendaristice.

SJU vrea ca prin studiul respectiv să rezulte soluțiile de supraetajare a corpului E de la așa numitul spital nou, corpul E fiind dat în funcțiune în anul 1977 în scopul creării de spații necesare pentru: centrul de tratament endovascular al boli arteriale periferice; centrul de acces vascular; laborator de endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică.

În primul caz – afecțiunile sunt în legătură cu picioarele persoanelor care suferă de diabet – este necesară o astfel de investiție deoarece este o creștere de peste 50% a adresabilității către procedurile de radiologie intervențională iar prin dezvoltarea unor proceduri hibride se pot introduce tehnici minim invazive și pentru patologii complexe precum anevrismele de aortă și disecții acute de aortă.

În cel de-al doilea caz, se pare că nu există în România un centru dedicat accesului vascular pentru persoanele incluse în programul de hemodializă iar la SJU există însă un management complex al pacientului dializate, inițiat de o echipă multidisciplinară. Incidența crescută a numărului de pacienți dializați nu doar la nivelul județului Suceava, ci și în alte județe din Moldova pledează pentru înființarea la SJU Suceava a unui centru de terapii minim invazive, scopul fiind de a asigura activitatea 24/24, inclusiv pe partea urgențelor din politraumă.

SJU Suceava are de zece ani un compartiment de radiologie intervențională care funcționează în cadrul laboratorului de radiologie și imagistică medicală, numărul de proceduri crescând de la 50 la 500 pe an, la fel cum și personalul a crescut ajungând acum la doi medici cu competență de radiologie intervențională, trei rezidenți în mod constant și șase asistenți. În zona Moldovei mai există la Iași (2) și la Piatra Neamț (1) centre unde se efectuează proceduri de endoscopie digestive terapeutică avansată. Unul din cele trei centre este destinat doar celor cu afecțiuni neoplazice. Prin urmare, înființarea la Suceava a unui laborator de endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică ar fi un plus pentru pacienții din întreaga zonă a Moldovei, medicii gastroenterologi de la SJU având deja experiență concretizată prin efectuarea unor proceduri de ERCP (examinarea și extragerea de calculi din canalele biliare sau ductul pancreatic Colangiopancreatografia retrograda endoscopică) și hemostaze endoscopice, montarea de gastrostome endoscopice, efectuarea de polipectomii, aplicarea de stenturi și realizarea de dilatări la nivelul tubului digestiv. De asemenea, SJU susține despre centrul multidisciplinar de terapii minim invazive că va putea asigura funcționarea unui centru de formare medicală în colaborare cu Facultatea de Medicină din cadrul USV. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Biroul Electoral Permanent va funcționa în afara municipiului Suceava

Prefectura a reluat „în regim de urgență” procedura de identificare a unor spații, inclusiv aparținând domeniului …