Friday , March 29 2024

Centru modern de pregătire a pompierilor militari, inaugurat la Siret de ministrul de Interne (FOTO)

Un mega proiect foarte util pentru situații de urgență – al doilea din țară după unul inaugurat cu două luni în urmă la Iași – a fost inaugurat marți, 14 martie, la Siret în prezența a numeroase oficialități: ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, și coordonatorul IGSU, generalul Dan-Paul Iamandi, alături reprezentanți ai autorităților publice locale sucevene, dar și reprezentanți ai pompierilor ucraineni (Regiunea Cernăuți și Regiunea Ivano-Frankivsk).

„Un eveniment care arată că ceea ce a început ca o promisiune, se materializează pas cu pas”, a ținut să precizeze de la bun început ministrul Lucian Bode în luarea sa de cuvânt despre centrul de pregătire al pompierilor.

Conform programului, în jurul orei 11:00 a ajuns la Siret ministrul de Interne Lucian Bode pentru a participa la inaugurarea poligonului de pregătire al pompierilor militari, realizat în cadrul unui proiect cu finanțare atrasă printr-un program transfrontalier România-Ucraina. Așa cum am menționat zilele trecute, ministrul Internelor a venit însoțit de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, dr. Raed Arafat. La sosirea la poligon ministrul a ieșit din aceeași mașină în care se afla și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. În coloana oficială a fost – cum era de așteptat – și prefectul Alexandru Moldovan, cei doi subprefecți Florin Sinescu și Cristian Șologon participând în grupul reprezentanților instituțiilor sucevene care l-au întâmpinat pe ministru.

De altfel, toți șefii de instituții deconcentrate din cadrul MAI au fost prezenți la eveniment, dar și primarul orașului Siret, Adrian Popoiu și al municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, precum și viceprimarul Lucian Harșovschi.

Nu au lipsit de la eveniment nici reprezentanți ai cunoscutelor societăți sucevene General Construct și Loial Impex, prima fiind liderul asocierii de firme care a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor de la poligonul de pregătire al pompierilor militari de la Siret. Cum era de așteptat, măsurile de siguranță pe toată strada unde este amenajat respectivul centru de pregătire nu au lipsit, cum de altfel nici în incinta acestuia.

Ministrul Lucian Bode a fost întâmpinat conform protocolului de către comandantul ISU Suceava, col. Costică Ghiață. Apoi, după ce s-a intonat Imnul României și i s-a dat onorul, a fost întâmpinat cu pâine și sare de trei domnișoare îmbrăcate în haine populare, cea din mijloc în port popular ucrainean – aspect altminteri explicabil pentru că proiectul este finanțat prin programul operațional comun româno-ucrainean – domnișoară care, de altfel, i-a și adresat ministrului urarea de „Bun venit!” invitându-l să guste din pâine și sare despre care a spus că este „un obicei al popoarelor român și ucrainean”.

Inaugurarea centrului pentru pregătirea de specialitate a personalului de intervenție în situații de urgență din România și Ucraina a fost un prilej pentru a face și anumite declarații despre importanța acestui obiectiv și a face publice o serie de informații. Clădirea a fost prezentată invitaților la acest eveniment, având loc o scurtă discuție după care a avut loc o conferință de prezentare a proiectului european prin care s-au finanțat lucrările, prezentare făcută de șeful Inspectoratului pentru situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, col. Costică Ghiață. Performanța se obține cu investiții, iar creșterea calității condițiilor de muncă și de antrenament pentru toți angajații instituției cu scopul de a îmbunătăți intervențiile în sprijinul cetățenilor, reprezintă un obiectiv instituțional pentru Ministerul Afacerilor Interne și pentru toate structurile ministerului nostru. Noua investiție creează o platformă de instruire specializată pentru salvatorii români și pentru prietenii noștri ucraineni. Salvatori bine pregătiți înseamnă comunități sigure și protejate!, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Potrivit celor prezentate inițial de col. Costică Ghiață, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, poligonul are o suprafață de 16.430 mp și a costat 27,191 milioane de lei, investiție finanțată de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, Programul Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020, în cadrul proiectului „BRIDGE”. „Au demonstat ce înseamnă să utilizăm fondurile europene în mod corect și eficient”, a concluzionat șeful DSU al MAI cu privire la proiectul de la Siret.

Potrivit celor explicate de comandatul ISU Suceava, pentru a crește eficiența intervențiilor în situații de urgență, în poligon vor fi organizate exerciții în condiții cât mai aproape de cele cu care se confruntă pompierii în misiunile curente. „Fără instruire și fără pregătire continuă, degeaba cumpărăm echipamente și degeaba avem personal pentru că vom eșua la intervenbție dacă oamenii nu sunt pregătiți corect”, a ținut să sublinieze despre importanța proiectului de la Siret chiar secretarul de stat dr. Raed Arafat, șeful departamentului pentru situații de Urgență din cadrul MAI. De altfel, acesta a fost primul căruia i s-a oferit cuvântul după prezentarea făcută de comandantul ISU Suceava.

„Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava în calitate de partener (al proiectului „BRIDGE”- n.red.) este beneficiarul unuipoligon de pregătire și antrenament ce include și o platformă de aterizare”, a declarat col. Costică Ghiață, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava. „Lucrăm de mult timp cu partenerii noștri ucraineni. De fapt, cu colegii de la serviciile de urgență din Ucraina este un prlan de cooperare care datează de câțiva ani și asta (arătând cu degentul în jos, cu referire la proiectul de la Siret – n.red.) este unul din rezultatele lui”, a ținut să precizeze secretarul de stat dr. Raed Arafat, adăugând că pentru România proiectul de la Siret (ca de altfel și cel de la iași) este de importanță zonală. Poligonul va asigura condiții pentru pregătirea la cele mai înalte standarde a personalului care execută misiuni de cercetare și evaluare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară – n.red.), de stingere de incendii, acordare de prim ajutor calificat și descarcerare, căutare și salvare din medii ostile. Aici vreau să menționez un lucru: vorbim despre sute de salvatori care se vor pregăti în acest centru, în următorii doi-trei ani!, a mai declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Cum era de așteptat, pe lângă ministrul de Interne, Lucian Bode, secretarul de stat dr. Raed Arafat și șeful ISU Suceava, col. Costică Ghiață, au luat cuvântul la acest eveniment prefectul Alexandru Moldovan și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Prefectul județului Suceava a declarat că este foarte bucuros că se prezintă la acest eveniment de inaugurare aunui proiect la care de multă vreme s-au făcut demersuri. De altfel, el a fost în acord cu cele specificate de col. Costică Ghiață, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava care a evocat faptul că prima dată a apărut o astfel de necesitate în anii 2006-2007 și că, inițial, s-a constituit o bază de pregătire, dar că devenea tot mai evidentă necesitatea modernizării iar acest lucru a fost consfințit marți, 14 martie 2023. Luând cuvântul Gheorghe Flutur a menționat și el că își amintea cum în primul său mandat de președinte al CJ Suceava a avut astfel de discuții privind modernizarea serviciilor pentru situații de urgență din județul Suceava și deopotrivă din regiunea Cernăuți, evocând discuțiile de la acea vreme, în contextul nu tocmai fericit al inundațiilor care s-au produs în anii 2008 și 2010.Atunci discutam despre stații de transmisie pentru nivelul Prutului, măsuri pentru prevenirea incendiilor de păduri, dar și dotări pentru combaterea pandemiilor transfrontaliere. Din acest motiv salut acest proiect transfrontalier. (…) Sunt convins că această investiție va avea efecte pozitive pentru pregătirea celor care intervin în situații de urgență. Și dacă mă refer la județul Suceava, noi avem în medie cam 4 incendii pe zi. Asta înseamnă aproximativ 1.500 de incendii pe an, de la locuințe la fondul forestier. Din acest motiv instruirea este extraordinar de utilă, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Programul de la poligonul pompierilor militari de la Siret a inclus mai multe evenimente, inclusiv o scurtă ceremonie religioasă oficiată de doi preoți militari, înmânarea unor plachete de onoare pentru ministrul Lucian Bode, secretarul de stat Raed Arafat și șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, generalul Dan Paul Iamandi, precum și o vizită în cadrul poligonului. Acesta dispune de un pavilion administrativ cu 3 săli de pregătire/instruire teoretică; 4 birouri; spații pentru cazare (16 dormitoare a 2-4 locuri, cu baie proprie); 15 spații pentru depozitare și întreținere echipament și materiale de instruire; sală de mese; grupuri sanitare; un spațiu de recreere; spații pentru gararea autospecialelor la parterul clădirii (3 boxe); lift pentru transport materiale; generatoare electrice cu automatizare pentru asigurarea de rezervă a alimentării cu energie electrică. Heliportul bazei de antrenament ocupă o suprafață de 400 mp, cu sisteme de balizaj, alimentare cu energie electrică și rezervor de combustibil pentru elicoptere. A fost singurul obiectiv din cele de la poligon unde nu s-au putut face exerciții fiindcă mai sunt pași birocratici – cum au recunoscut chiar oficialii guvernamentali – legați de autorizarea acestuia și, probabil (șeful DSU este un „partisan” al acestei idei) dat fiind că nu deservește activități comerciale, nu se va mai recurge la procedura de autorizare pe parte comercială, ci doar militară. Iar întrucât creșterea eficienței intervențiilor în situații de urgență ține și de organizarea în poligon a unor exerciții în condiții cât mai aproape de cele cu care se confruntă pompierii în misiunile curente, tocmai astfel de exerciții au fost desfășurate de pompierii militari, marți, în poligon, de față cu oficialii prezenți iar programul intervențiilor a inclus obiectivele „Casa de Foc”, „Containerul de Foc”, labirintul de antrenament, machetele „autoturism”, „cisternă”, flashover și backdraft. (Dan PRICOPE)

 

 

 

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …