Wednesday , April 24 2024

Centru de îngrijiri paliative la Spitalul Județean

Compartimentul va dispune de 25 de paturi. Potrivit declarațiilor managerului Vasile Rîmbu dar și ale președintelul CJ, Gheorghe Flutur, acest departament va fi dat în folosiță până la sfârșitul anului

 Spitalul_Judetean_de_Urgenta_Sfantul_Ioan_cel_Nou_din_Suceava

Managerul Spitalului Județean “Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a declarat că a obținut confirmarea pentru punerea în discuție la nivelul Consiliului Județean, a oportunității înființării unui serviciu de îngrijiri paliative în cadrul spitalului județean. “Avem un spațiu ce îl putem folosi în acest scop în clădirea în care funcționează acum secția de Pneumologie, ne propunem să amenajăm și să punem în funcțiune o secție de îngrijiri paliative. Este absolute nevoie de o asemenea secție pentru că sunt foarte mulți bolnavi în faze terminale ai căror familii nu au posibilitatea să-i îngrijească la domiciliu și nici nu pot să-i ajute chiar și pe patul de spital. Acești pacienți ajung să blocheze activitatea secției ATI creând reale difficultăți pentru rezolvarea cazurilor ce au nevoie efectiv de reanimare”, a explivat managerul spitalului sucevean Vasile Rîmbu. El a mai spus că secția va avea 25 de paturi și speră că până la sfârșitul anului, după parcurgerea procedurilor legale de achiziție a lucrărilor de execuție, să fie pusă în funcțiune. Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a transmis către Spitalul Județean asigurarea că, finanțarea cerută pentru punerea în fucnțiune a acestui serviciu de îngrijiri palliative va fi supusă, printr-un proiect de hotărâre, deciziei CJ. “Toate serviciile medicale oferite de nouă secție de îngrijiri paliative de la Spitalul Județean vor fi gratuite, acestea urmând să fie decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate”, a completat managerul Vasile Rîmbu.

In prezent, în județul Suceava se poate beneficia de serviciile paliative spitalicești de tip privat cât și de stat în patru centre medicale. Este vorba despre două centre private de la Sucevița și Ilișești cu un număr total de 80 de paturi, parțial în contrat cu CAS și două compartimente la spitalele de stat Siret și Fălticeni. “Cererea și solicitarea pentru servicii spitalicești în aceste centre este mult peste posibilitățile fizice, cu programări pe două-trei săptămâni. Analizând situația se constată o creștere foarte mare a solicitărilor pentru internări în secțiile care au contract cu CAS iar municipiul Suceava nu beneficiazăîn prezent de o secție cu paturi specializată în îngrijiri paliative, pacienții fiind dirijați către secțiile exterioare (Siret, Fălticeni, Sucevița). Analizând morbiditatea pacienților cu boli cronice din secțiile spitalului județean, se evidențiază o creștere în ultimii ani a numărului de pacienți în faze avansate de boală care necesită internări pe perioade prelungite și îngrijiri paliative” a mai spus managerul spitalului sucevean Vasile Rîmbu care a depus la Consiliul Județean un memoriu privind înființarea unui serviciu de îngrijiri paliative în municipiul Suceava, care este strict necesar pentru a oferi pacienților servicii medicale în toate fazele bolii (acută, cronică, fază terminală). (Cristina RUSTI)

 

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …