Friday , May 24 2024

Cele peste 100 de cadre medicale din centrele comunitare de vaccinare din județ nu au primit niciun ban până acum

Conducerea DSP susține că banii trebuie să vină de la Ministerul Sănătății. Medicii, asistenții și registratorii din centrele comunitare de vaccinare spun că își vor întrerupe activitatea dacă nu își vor primi banii. În județul nostru sunt nouă astfel de centre care au încheiat contracte cu primăriile de care aparțin

O nouă problemă ar putea afecta campania de vaccinare, care și așa avansează destul de anevoios, fie din cauza lipsei serului, fie din cauză că platforma pentru programări nu este tot timpul funcțională. Cadrele medicale care vaccinează populația în centrele comunitare de vaccinare din județ susțin că nu au primit niciun ban de două luni, de când a debutat campania.

La nivelul județului nostru este vorba de peste 100 de persoane, fiecare centru având câte doi medici, doi asistenți și doi registratori pentru fiecare flux de vaccinare. Aceștia au încheiat contracte cu primăriile unităților teritorial-administrative de care aparține centrul, iar primăriile au transmis listele către Direcția de Sănătate Publică, doar că DSP-ul așteaptă banii de la Ministerul Sănătății.

”Nu putem face nicio plată către vreo primărie din județ până nu vin banii de la Ministerul Sănătății, iar până nu este stabilit bugetul de stat, nici Ministerul nu poate să trimită banii. Nu știm exact despre câte persoane este vorba, pentru că primăriile reactualizează mereu aceste liste, dar cu siguranță sunt în jur de 100 de cadre medicale, deoarece fiecare centru are câte doi medici, doi asistenți și doi registratori pe tură, pentru fiecare flux de vaccinare. Sperăm să se rezolve cât mai curând această situație. Noi am făcut solicitarea la Ministerul Sănătății”, a explicat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Medicii și asistentele implicați în campania de vaccinare anunță că își vor întrerupe activitatea începând cu data de 1 aprilie, întrucât nu au fost plătiți de două luni, iar reprezentanții primăriilor cu care au încheiat contracte ridică neputincioși din umeri. Banii trebuie să vină de la Ministerul Sănătăţii la Direcţia de Sănătate Publică, iar DSP trebuie să îi trimită la primării, pentru că majoritatea centrelor activează în spaţii puse la dispoziţie de primării.

În această situație se află doar cadrele medicale care își desfășoară activitatea în centrele comunitare de vaccinare din județ, nu și cele din centrele din unitățile spitalicești. ”Cele care lucrează în spitale și-au primit banii, sunt probleme doar în centrele amenajate de primării în diferite locații”, a completat Gabriela Băncilă.

În județul nostru sunt nouă centre comunitare de vaccinare, și anume la sălile de sport ale Colegiului Național ”Ștefan cel Mare”, la Școala Gimnazială ”Miron Costin” Suceava, la Colegiul Național ”Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, la Parcul Zoo Rădăuți, Casa de Cultură Dolhasca, Stadionul Vatra Dornei, la Sala de sport din Fălticeni, Casa de Cultură Siret și la Iulius Mall Suceava. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Şomuz Fălticeni a încheiat play-out-ul pe primul loc, după 7-0 cu Rapid Brodoc

Şomuz Fălticeni a încheiat sezonul competițional 2023/2024 pe primul loc în play-out-ul Seriei I a …