Wednesday , April 24 2024

Cele mai multe bilete de tratament solicitate la Casa de Pensii Suceava sunt pentru staţiunile 1 Mai şi Vatra Dornei

statiuni pensionari

Preferinţele pentru staţiunile 1 Mai şi Vatra Dornei se menţin în cazul pensionarilor suceveni care vor bilete de tratament. Cele mai multe bilete s-au alocat, anul acesta, potrivit unei informări făcută publică la şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural, pentru staţiunile 1 Mai şi Vatra Dornei, 217, respectiv, 110, iar cele mai puţine pentru staţiunile Govora, Sovata şi Slănic Prahova, câte 4, precum şi la Venus – 1. De menţionat că, în ce priveşte preferinţele pentru litoral, acestea sunt îndreptate cu precădere spre Neptun – 10, Techirghiol – 20, Mangalia – 26, Eforie Nord – 30 şi Saturn – 43. De menţionat că pentru o altă staţiune din judeţul Bihor, Băile Felix, au fost alocate 27 de bilete. De asemenea, la Amara sunt alocate 88 de bilete, la Băile Herculane 51, Nicolina 64, Covasna 47, Căciulata 31 etc.

Potrivit respectivei informări, de la începutul anului, Casei de Pensii Suceava i s-au alocat 964 de bilete de tratament, în timp ce numărul cererilor a fost de 6.445. Directorul executiv al Casei de Pensii, Constantin Boliacu a ţinut să precizeze că biletele de tratament se acordă în baza unor criterii „generale şi specifice”. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, asigurat al sistemului public de pensii, beneficiar al prevederilor unor legi speciale care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii şi care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care necesită tratament balnear.

„Categoriile de persoane care pot beneficia de tratament balnear gratuit sunt pensionari de invaliditate, persoane persecutate politic, deportate, persoane persecutate din motive etnice, veterani de război, invalizi de război, urmaşii celor morţi sau dispăruţi în război, persoane adulte cu handicap, persoane care beneficiază de cure balneo climaterice privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale. În cazul pensionarilor din sistemul public de pensii contribuţia individuală este de 50% din cuantumul brut al drepturilor de pensie inclusiv din pensia brută”, a spus Constantin Boliacu.

În vederea obţinerii unui bilet de tratament trebuie depusă o cerere însoţită de o copie a buletinului sau cărţii de identitate şi cuponul de pensie. Cererile se pot transmite prin fax, email sau se pot depune personal la Casa de Pensii cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită bilet. Biletele de tratament se acordă individual. În cursul unui an calendaristic unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament. Durata sejurului unui bilet de tratament este de 16 zile iar a tratamentului balnear de 12 zile. şeful Casei de Pensii Suceava apreciază că dinamica vizând cererile existente şi numărul de bilete de tratament alocat, în lunile următoare se va înscrie pe un trend ascendent, astfel încât la sfârşitul anului diferenţa dintre numărul de bilete de tratament alocate şi cererile existente în acest sens să fie la pragul minim. (D.P.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …