Thursday , April 25 2024

Cele mai bune şi mai proaste licee din Suceava, după rezultatele de la simulările la BAC

simulare bac [800x600]

Ierarhia rezultatelor obţinute la simularea de Bacalaureat 2015 este comparabilă cu cea a rezultatelor examenului de Bacalaureat din 2014, iar rezultatele bune au fost obţinute, ca şi anul trecut, de către colegiile naţionale şi liceele teoretice sucevene. Nimeni nu poate explica de ce mai sunt menţinute în viaţă licee catastrofă ca Liceul Tehnologic “Vasile Gherasim” din Marginea – unde au promovat doar vreo 10% din elevi, sau liceele “Vasile Madgearu” – sub 15% promovabilitate şi  “Samoil Isopescu”  – 15% promovaţi 

Inspectoratul Scolar Judeţean (ISJ) Suceava a întocmit un raport cu privire la rezultatele obţinute de elevii de clasa a XII-a la simularea examenului de bacalaureat 2015 pentru a avea în evidenţă procentul de promovabilitate la fiecare unitate şcolară liceală.
Din raportul ISJ rezultă că ierarhia rezultatelor obţinute la simularea de Bacalaureat 2015 este comparabilă cu cea a rezultatelor examenului de bacalaureat din 2014, iar rezultatele bune au fost obţinute, ca şi anul trecut, de către colegiile naţionale şi liceele teoretice sucevene. Rezultate sub aşteptări fiind obţinute de unele colegii tehnice şi licee tehnologice care, şi la Bacalaureatul 2014 s-au situat pe ultimele locuri ale promovabilităţii.
Si la Bacalaureatul ce a avut loc în 2014 şi la simulările de BAC de acum s-au înregistrat aproape aceleaşi rezultate, cu mici diferenţe, după cum urmează: cea mai mare promovabilitate, peste 90%, s-a înregistrat la Colegiul Militar Liceal “Stefan cel Mare şi Sfânt” din Câmpulung Moldovenesc, urmat de Colegiul Naţional “Petru Rareş“ din Suceava, de Colegiul Naţional “Stefan cel Mare” Suceava, de Colegiul Naţional “Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, de Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava şi de Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, iar cea mai mică promovabilitate s-a înre-gistrat, ca şi anul trecut, la Liceul Tehnologic “Vasile Gherasim” din Marginea, unde s-a promovat în proporţie de aproximativ 10%. La Liceul Tehnologic “Vasile Madgearu” din Suceava promovabilitatea a fost sub 15%, la Colegiul Tehnic “Samoil Isopescu” Suceava, unde s-a promovat în proporţie de aproximativ 15% şi la Liceul Tehnologic “Moldova” Suceava, unde au promovat aproximativ 20% dintre elevi.
Reprezentanţii Inspectoratului Scolar Judeţean susţin că “scopul simulării probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, atât pentru clasa a XI-a, cât şi pentru clasa a XII-a, este, pe de o parte, familiarizarea elevilor cu rigorile acestui tip de examen, iar pe de altă parte, ajutorul acordat acestora pentru a conştientiza nivelul de pregătire înainte de Bacalaureat şi de a lua măsuri în consecinţă pentru îmbunătăţirea rezultatului final”. Acelaşi ISJ este însă mut ca o lebădă când vine vorba de a analiza rezultatele catastrofale de la liceele problemă şi de sancţiona dur directorii şi profesorii de la acele şcoli, cu atât mai mult cu cât şi în anii precedenţi respectivele unităţi de învăţământ au obţinut rezultate la fel de proaste.
ISJ Suceava va verifica în perioada următoare măsurile de îmbunătăţire adoptate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ pentru a sprijini pregătirea elevilor pentru examenele naţionale ce vor urma. Reprezentanţii ISJ au recomandat fiecărei unităţi de învăţământ în care promovabilitatea a fost sub aşteptări să se ocupe de consilierea elevilor pentru creşterea motivaţiei de învăţare, stabilirea, continuarea şi intensificarea programului de pregătire suplimentară pentru examenele naţionale, comunicarea programului elevilor şi părinţilor acestora, precum şi utilizarea în evaluarea curennă a unor teste structurate pe mo-delul subiectelor pentru bacalaureat. (Iulia-Greta NIGA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …