Thursday , April 25 2024

Cele 255.000 de teste pe bază de salivă pentru depistarea COVID au ajuns în școlile din județul Suceava, însă primele testări vor fi făcute săptămâna viitoare

În aceste două zile de școală, din săptămâna în curs, părinții vor primi testele, iar luni vor fi folosite primele kituri. ”Fiecare consiliu de administrație al unității școlare decide cum se organizează în privința testării, dacă se va face în unitatea de învățământ sau dacă părinții se vor ocupa de testarea copiilor. Sunt câte două teste pentru fiecare elev/ preșcolar, ce urmează a fi aplicate săptămâna viitoare, luni și joi”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IŞJ Suceava. Nu a fost solicitată o centralizare a deciziilor luate de consiliile de administrație în privința modului în care se vor face testările – în unitățile de învățământ sau acasă, de către părinți – însă, din informațiile primite de la câțiva reprezentanți ai unităților școlare din municipiu și județ, se merge pe varianta testării la domiciliul elevului/ preșcolarului.

Elevii și preșcolarii revin la cursuri după minivacanța de 1 decembrie, joi, însă nu vor fi testați cu testele pe bază de salivă, achiziționate de Ministerul Educației și trimise în fiecare județ în parte. Potrivit Inspectoratului Şcolar Județean (IŞJ) Suceava, au fost distribuite către unitățile de învățământ din județul nostru 255.000 de teste, fiecare elev și preșcolar urmând a primi câte 2 kituri de testare. În aceste două zile de școală, din săptămâna în curs, părinții vor primi testele, iar luni vor fi folosite primele kituri.

”Noi am finalizat distribuția celor 255.000 de teste pe bază de salivă în centrele stabilite, care mai apoi au ajuns în toate școlile din județ. Kiturile de testare trebuie ambalate la nivelul școlii – noi le-am trimis în cutii. De acum, fiecare consiliu de administrație al unității școlare decide cum se organizează în privința testării, dacă se va face în unitatea de învățământ sau dacă părinții se vor ocupa de testarea copiilor. Sunt câte două teste pentru fiecare elev/ preșcolar, ce urmează a fi aplicate săptămâna viitoare, luni și joi”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci, șeful IŞJ Suceava, care a precizat că materialul video cu instrucțiunile de folosire a testului pe bază de salivă a fost distribuit directorilor școlari, pentru a ajunge, mai departe, la toți părinții sau la cei responsabili cu testarea copiilor.

IŞJ Suceava nu a solicitat o centralizare a deciziilor luate de consiliile de administrație în privința modului în care se vor face testările – în unitățile de învățământ sau acasă, de către părinți – însă, din informațiile primite de la câțiva reprezentanți ai unităților școlare din municipiu și județ, se merge pe varianta testării la domiciliul elevului/ preșcolarului. ”Timpul care s-ar pierde dacă testele ar fi realizate în școală este principalul motiv pentru care, la nivelul unității noastre, consiliul de administrație a decis ca părinții să fie responsabili de testare. Fiecare copil e diferit – unul e docil și se lasă testat, altul e mai sperios sau mai sensibil și nu-l poți convinge sau pierzi timp încercând asta. Cel mai sigur, simplu și corect este ca fiecare părinte să-și asume testarea propriului copil și să dea dovadă de responsabilitate în raportarea rezultatului”, a explicat reprezentantul unei școli gimnaziale din municipiul Suceava.

Pașii pentru testarea propriu-zisă

Primele teste non-invazive pe bază de salivă, pentru elevi și preșcolari, au ajuns la IŞJ Suceava la finalul săptămânii trecute. Fiecare cutie cu teste conține, în medie, 25 de kituri de test, câte un pliant de instrucțiuni și un certificat de conformitate. Un kit este compus din casetă de testare, soluția-tampon, punga/tubul pentru colectarea probei, pipeta pentru recoltare din pungă a probei, pungă pentru deșeuri medicale.

Pentru testarea propriu-zisă:

Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.

Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.

Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.

Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.

Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.

Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.

Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.

Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)

Se citește rezultatul după 10-15 minute.

Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

Materialel video demonstrative privind utilizarea/ administrarea testelor antigen pe bază de salivă sunt disponibile la acest link Materiale video demonstrative privind utilizarea/administrarea testelor antigen pe bază de salivă + Ministerul Educației. (Oana NUȚU)

Vezi si

Cum a devenit o groapă de gunoi cea mai bună afacere a Primăriei Suceava. Economii de zece milioane de euro printr-o investiție de nici 2,5 milioane de euro

Un proiect de succes al Primăriei Suceava a fost dus la capăt u și nu …