Friday , December 1 2023

Cele 12 parohii din Falticeni vor distribui Lumina Sfanta in noaptea de Inviere intre orele 24.00-0.30. 800 de candele vor ajunge la credinciosi

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Fălticeni a luat o serie de măsuri, în acord cu prevederile Ordonanțelor Militare valabile pe durata Stării de Urgență, în vederea distribuirii Luminii Sfinte cu ocazia Paștelui.

Măsurile stabilite vin în sprijinul populației, clericilor și reprezentanților voluntari ai bisericii ortodoxe, precum și în sprijinul forțelor de ordine, urmărindu-se protecția și siguranța acestora, pentru a se evita răspândirea infecției cu noul coronavirus în comunitate, respectarea distanțării sociale și a resticțiilor impuse în această perioadă.

“Primăria municipiului Fălticeni va achiziționa 800 de lumânări tip candelă, cu capac, pentru a asigura distribuirea Luminii Sfinte către populație, în mod organizat, de către personalul clerical și voluntarii desemnați. Acțiunea va fi supravegheată de forțele de ordine. Populația nu va părăsi locuința pentru a primi Lumina Sfântă.

În acest sens, vor fi organizate echipe mixte, formate dintr-un voluntar al parohiilor și un polițist local, care vor distribui Lumina Sfântă către întreaga populație, în funcție de apartenența și organizarea celor 12 parohii locale. Aceștia vor respecta măsurile de distanțare socială și nu vor intra în contact cu populația indiferent de situație, vor purta în mod obligatoriu echipament de protecție format din: mască de protecție, mănuși de protecție și viziere de protecție.

Lumina Sfântă va fi distribuită, în funcție de organizarea parohiilor, pe sectoare de blocuri și străzi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în intervalul orar 24.00 – 00.30.

În zonele de blocuri, la fiecare intrare în scara de bloc, va fi înmânată către un reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, o lumânare aprinsă tip candelă cu Lumina Sfântă preluată de personalul clerical și/sau voluntarul desemnat din cadrul parohiei. Acea persoană va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi). La rândul lor, locatari scării de bloc vor lua Lumina Sfântă pe rând, de la candela aprinsă lăsată reprezentantului scării de bloc, respectând regulile de distanțare socială și măsurile de protecție individuală”, se arata in comunicatul transmis de Primaria Falticeni.

În cazul zonelor de case, credincioșii vor primi Lumina Sfântă de la personalul clerical și/sau personalul voluntar în intervalul menționat, fără a se deplasa în afara locuinței.

Un membru al familiei din fiecare casă va aștepta în pragul casei, la fereastră sau în proximitatea gospodăriei/proprietății, să preia sau să-și aprindă lumânarea/candela proprie cu Lumina Sfântă distribuită de personalul clerical și/sau personalul voluntar. Și în acest caz persoana desemnată din familie va purta obligatoriu echipament de protecție individual (mască și mănuși).

“Este important în această perioadă ca fiecare dintre noi să respecte regulile de distanțare socială și restricțiile impuse prin Ordonanțele Militare. În noaptea de Înviere, îi rog pe fălticeneni să rămână acasă, pentru siguranța noastră, a tuturor. Împreună cu parohiile din municipiu, vom lua măsuri pentru ca Lumina Sfântă să ajungă la fiecare creștin. Vă invit să întâmpinăm Sărbătorile Pascale cu speranță și încredere, acasă, ținând de la distanță legătura cu cei care în acest an nu ne pot fi alături”, a declarat Gheorghe Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni. (O.S.)

Vezi si

Bărbat de 67 de ani, ucis cu un cerc de fontă de la plită de femeia cu care trăia de 17 ani

Cei doi, ambii din Moldova Sulița, erau mari consumatori de băuturi alcoolice, în special spirt …