Thursday , January 26 2023

Cel mai bine plătit medic de familie din județ a încasat luna trecută de la CAS aproape 22.000 lei

Petru Marocico a încasat în ultimii ani sume de-a dreptul impresionante de la Casa de Asigurări de Sănătate. El profesează în mediul rural, în comuna Valea Moldovei. Deși medicul susține că sumele sunt justificate, datorită volumului mare de muncă, această comună are o rată foarte scăzută de vaccinare și se pare că mulți pacienți nu au trecut niciodată pragul cabinetului medicului de familie. La polul opus se află un medic din mediul urban, Iuliana Isăilă, din municipiul Suceava. CAS i-a decontat pentru luna mai doar suma de 4.131 de lei. In tot acest timp, locuitorii din patru localități sucevene continuă să-și ducă existența fără medic de familie  

 medic

Medicii de familie suceveni continuă să se împartă în două mari categorii, și anume cei care au avut grijă să-și adune pe liste cât mai multe persoane, de preferat asigurate, și cei care abia reușesc să țină cabinetul deschis. La fel se împart și sumele pe care lunar le ridică de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Suceava. Sunt medici de familie care primesc 5.000-6.000 de lei pe lună, dar sunt alții care se pot mândri cu venituri și de peste 200.000 de lei pe an. Mulți dintre ei sunt “abonați” și la deconturile centrelor de permanență, astfel că sumele pe care un medic de familie le câștigă anual pot stârni invidia oricui. Plata medicilor de familie se face după un sistem care ia în calcul atât numărul de pacienți înscriși pe liste, medicul fiind remunerat indiferent dacă pacientul solicită servicii sau nu, cât și pe baza decontării efective a serviciilor prestate. De aceea, cu cât un medic are mai mulți pacienți pe liste, cu atât îi cresc veniturile.

Potrivit reprezentanților CJAS, în județul Suceava sunt medici de familie care abia au 800 de pacienți asigurați, dar sunt și medici cu peste 3.000 de asigurați pe liste. După cum reiese din datele statistice ale Casei Județene de Asigurări de Sănătate, cel mai bine plătit medic de familie din Suceava continuă să fie de câțiva ani buni doctorul Petru Morocico, care a încasat în luna mai a acestui an suma de 21.957 de lei, având pe liste peste 2.900 de pacienți. Medicul Morocico profesează într-un cabinet individual de medicină de familie în comuna Valea Moldovei. “Am peste 2.900 de pacienți, dintre care aproximativ 2.200 sunt de etnie rromă. Sunt justificate încasările deoarece este un volum mare de lucru”, ne-a declarat medicul Petru Morocico. Volumul de muncă este discutabil, din moment ce rata de vaccinare în această zonă este de aproximativ 60%, iar mulți dintre pacienți se pare că nu au trecut niciodată pragul cabinetului medicului de familie.

La polul opus se află medicul Iuliana Isăilă, din municipiul Suceava, care a primit de la Casa de Asigurări, pentru luna mai a acestui an, doar suma de 4.131 de lei, urmată de medicul Maria Drăgan cu suma de 5.908 lei. In topul celor mai bine plătiți medici de familie din județ se află și medicul Lăcrămioara Slevoacă, cu cabinet în comuna Pârteștii de Sus. Acesteia i s-a decontat de către Casa de Asigurări de Sănătate pentru luna trecută, suma de 19.684 de lei. Topul decontărilor este completat de medicul Irina Franciuc, care a încasat 18.150 de lei pentru o singură lună.

Medicii de familie susțin însă că fondurile primite de la CAS nu sunt foarte mari, pentru că banii care îi rămân în mână medicului după scăderea tuturor cheltuielilor cu cabinetul sunt de fapt foarte puțini. La nivelul județului Suceava sunt 286 de medici de familie care au încheiat Contract-Cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.

In tot acest timp, locuitorii din patru localități sucevene continuă să-și ducă existența fără medic de familie. Situația cea mai gravă este în comuna Crucea, locuitorii de aici fiind fără medic de familie încă din luna mai a anului 2013. Medicul de familie lipsește și din Cârlibaba, Poieni Solca și Pleșești-Vulturești. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Managerul Spitalului Județean: Toleranța zero față de actele de corupție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la standardul anti-mită

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava,  medicul Alexandru Calancea, a susținut …