Saturday , April 20 2024

Cei mai mulţi profesori navetişti din municipiul Suceava sunt la liceele cu profil economic şi de artă

Cea mai mare distanţă pe care o parcurge o persoană care vine să lucreze la un liceu sucevean este de peste 100 de kilometri, fiind vorba de un maistru electromecanic auto din Vatra Dornei. O treime din fondurile pentru navetiştii din învăţământul preuniversitar din Suceava sunt alocate liceelor de artă, economic şi de informaticăconsiliu local suceava - 22 febr 2018 - 2

Pe ordinea de zi a şedinţei din data de 29 martie a Consiliului Local se află, la punctul nr. 17, un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu privind decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat. Este vorba despre aşa-numiţii navetişti, categorie ce însumează toate cadrele didactice care nu deţin locuinţă pe teritoriul reşedinţei de judeţ. Demersul primarului are în vedere intervalul ianuarie – august 2018. Sunt decontate cheltuielile pentru abonamente, carburanţi sau pentru folosirea mijloacelor de transport.

Majoritatea cadrelor didactice sunt din localităţi limitrofe municipiului Suceava sau din cele situate la cel mult 20-25 km distanţă. Totuşi, există şi câteva excepţii notabile, cum ar fi localitatea Vatra Dornei, unde suma estimată a fi necesară pentru transportul cu maşina, în intervalul de timp mai sus amintit, pentru un cadru didactic de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” ar fi de 3.900 lei. Potrivit datelor postate pe http://titularizare.edu.ro ar fi vorba despre un maistru electromecanic auto care are studii postliceale, a absolvit liceul cu media de Bacalaureat 9,23 (absolvent al Liceului „Ion Luca” din municipiul Vatra Dornei), iar conform celor postate pe acelaşi portal,  persoana în cauză ar fi ­ti­tular plătit cu ora.

Alte cazuri de profesori sau învăţători ori educatori sau cadre din aşa-numitul personal auxiliar din învăţământ care vin să lucreze la instituţiile de învăţământ din Suceava parcurgând distanţe de peste 25 de kilometri ar putea fi al celor care vin de la Gura Humorului, Păltinoasa, Hurjuieni (comuna Gălăneşti), Siret, Dolhasca, Vericicani (sat peste apa Siretului, aparţinând de oraşul Liteni), Mălini, Baia, Vicovu de Jos. Există cazuri de cadre didactice şi personal didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat care locuiesc în zone de peste 30-35 km distanţă de Suceava, dar în orice caz la peste 20 km de oraş, cum ar fi Liteni, Fălticeni, Zvoriştea şi care, de asemenea, au fost trecute pe lista celor ce vor beneficia de decontarea cheltuielilor cu transportul. De menţionat că există şi cadre didactice care fac naveta din judeţul Botoşani până în municipiul Suceava şi care vor beneficia, de asemenea, de  decontarea cheltuielilor cu transportul, patru fiind chiar din municipiul Botoşani (toate angajate la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”), una din comuna Vârfu Câmpului (Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”) şi alta din comuna Vorona (Scoala Gimnazială „Miron Costin”).

Decontarea se va face „în limita cre­ditelor bugetare repartizate centrelor bugetare din învăţământ”. Solicitări au fost înaintate de consiliile de administraţie a 25 de unităţi de învăţământ preşcolar şi şcolar, cu două mai multe în comparaţie cu anul trecut. La solicitarea cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar, de la bugetul local al municipiului Suceava va fi disponibilizată o sumă de 108.030 de lei, comparativ cu 90.645 de lei, în perioada similară a anului 2017. 115 navetişti vor primi bani în intervalul ianuarie – august 2018, dacă proiectul va fi adoptat.

Aproximativ 15% din suma prevăzută pentru navetiştii din învăţământ ar urma să fie dată pentru Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, unde sunt 18 cadre didactice pentru care s-a solicitat decontarea cheltuielilor cu transportul. De asemenea, sume foarte mari, care se apropie de 10% din cuantumul fondurilor destinate navetiştilor din învăţământ, sunt pentru Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, unde s-a cerut decontarea cheltuielilor cu transportul pentru 15 cadre didactice care fac naveta, dar şi pentru Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret”, unde sunt patru navetişti. De altfel, aici s-a înregistrat şi cea mai mare cheltuială cu transportul unui cadru didactic – 6.000 de lei de la Mălini la Suceava în intervalul ianuarie-august 2018. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Autoutilitară încărcată cu lemn fără acte, descoperită ca fiind sub sechestru cu ajutorul aplicației ”E-dac”

Folosind  aplicația E-Dac, polițiștii suceveni au reușit sâmbătă dimineață identificarea și imobilizarea un autoturism ce …