Cei 54 de stomatologi suceveni în contract cu CAS nu mai au bani nici pentru urgențe

reportersite
25 ianuarie 2021, 6:45

Banii primiți de la Casa de Asigurări s-au terminat de la mijlocul lunii. Pentru că nu sunt fonduri suficiente, sucevenii trec din ce în ce mai rar pragul unui cabinet stomatologic

Dentiștii suceveni aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate tot nu reușesc să facă față solicitărilor venite din partea pacienților pentru că fondurile sunt insuficiente și s-au epuizat încă de la mijlocul lunii. Din cei 550 de medici stomatologi din județ, doar 54 au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar fondurile pe care aceștia le primesc sunt mult sub nivelul cerințelor, aceștia nereușind nici să facă față urgențelor stomatologice, iar de tratamente complexe, decontate de CAS nici nu poate fi vorba. Dentiștii suceveni beneficiază de un plafon lunar de aproxiamtiv 2.000 de lei, în limita căruia pot face tratamente gratuite pentru pacienți. În practică, această sumă înseamnă aproximativ 18 plombe sau zece coroane sau trei proteze. Potrivit contractului, asigurații au dreptul și la decontarea a 60% din prețul unei consultații, dar nu mai mult de o consultație pe an, la fel și în cazul extracțiilor dentare. În mediul rural plafoanele sunt cu aproximativ 50% mai mari. Tratamentul cariei simple se face gratuit, în limita fondurilor disponibile, la tarif de 97 de lei, iar pansamentul calmant este decontat de către CAS la un tarif de 49 de lei. Tratamentul afecțiunilor pulpare cu anestezie se face cu decontare de la CAS în procent de 60%, la tariful de 99 de lei. Tratamentul gangrenei pulpare este decontat tot în proporție de 60%, la prețul de 119 lei. Tratamentul afecțiunilor paradonțiului cu anestezie este decontat 100%, la prețul de 94 de lei. O dată la cinci ani, asigurații beneficiază de decontare 60%, la protezare acrilică, 950 de lei fiind tariful stabilit de către CAS, iar o dată pe an beneficiază de reparație sau rebazare proteză, estimată la prețul de 93 de lei. Cu toate aceste servicii și cu liste ce cuprind peste 1 000 de pacienți, nu este de mirare că medicii dentiști aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, au epuizat deja fondurile. Victime directe ale acestei situații sunt sucevenii, care trec din ce în ce mai rar pragul unui cabinet stomatologic.

”Adresabilitatea populației este foarte mică. Pentru că nu sunt bani, oamenii merg din ce în ce mai rar la dentist și din acest motiv suntem pe primul loc în Europa la numărul de carii. Foarte mulți copii se confruntă cu această problemă. Populația suferă din cauza lipsei banilor. Încurajăm medicii stomatologi să facă contract cu CAS. Cu cât sunt mai mulți, cu atât ar fi mai mulți pacienți care ar beneficia de tratamente compensate”, a declarat medicul stomatolog Gabriel Gospodaru, președintele Colegiului Medicilor Dentiști Suceava. (Cristina RUŞTI)