Wednesday , April 24 2024

Ceartă pe datorie în Consiliul Judeţean Suceava

sedinta consiliul judetean 29 sept 2014 [800x600]

Proiectul de hotărâre prin care Consiliului Judeţean va lua un credit de 20 de milioane de lei cu care să cofinanţeze două proiecte europene a fost prilejul unor contre între consilieri  

Consiliul Judeţean Suceava se va împrumuta cu o sumă de 20 de milioane de lei pentru cofinanţării a două proiecte mari care se realizează în momentul de faţă cu finanţare nerambursabilă. Decizia a fost luată în şedinţa de vineri a CJ, 15 milioane de lei vor fi pentru cofinanţarea proiectului „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava” finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, iar dife-renţa pentru cofinanţarea proiectului „O clădire de patrimoniu – muzeu pentru mileniul III”, de consolidare şi de reabilitare a clădirii Muzeului de Istorie din Suceava.
Dezbaterile din şedinţa de ieri a CJ Suceava au fost mult mai aprinse ca de obicei, iar ceea ce este de remarcat a fost de la bun început reţinerea celor din vechiul PNL la a purta discuţii, contradicţiile fiind între fostul PDL, rebrănduit în PNL, şi PSD. Pe de o parte, în expunerea de motive a proiectului se arată că un astfel de împrumut este necesar în condiţiile în care veniturile proprii ale CJ sunt limitate, iar proiectele trebuie terminate până la sfârşitul acestui an. Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat că suma totală pentru cofinanţarea celor două proiecte ar fi de 23,79 de milioane de lei.
Vasile Ilie: “Ni s-a propus o construcţie bugetară cu deficit, adică venituri mai mici şi cheltuieli mai mari”
De cealaltă parte, liderul grupului PNL din CJ Suceava, Vasile Ilie, a precizat de la bun început că “sumele alocate prin HG 14/2015 pentru echilibrarea bugetului propriu al judeţului Suceava sunt inferioare celor din 2014 şi insuficiente, aşa cum se precizează în Raport”. “Din cauză că sumele pentru echilibrare sunt insuficiente, în acest an vom suporta următoarele consecinţe: fondul de salarii nu este acoperit în totalitate, înregistrându-se un deficit de 138,8 milioane lei; este primul an în care nu au fost prevăzute credite bugetare pentru finanţări ne-rambursabile în baza Legii 350/2005; nu sunt fonduri pentru cofinanţarea proiectelor şi de aceea ne propuneţi, încă de la adoptarea bugetului să începem să ne împrumutăm. Vreau să remarc şi faptul că ni s-a propus o construcţie bugetară cu deficit, adică venituri mai mici şi cheltuieli mai mari. Aceeaşi situaţie o regăsim şi la majoritatea comunelor, oraşelor şi municipiilor din judeţul Suceava”, a ţinut să precizeze Vasile Ilie. Din punctul său de vedere, sunt două concluzii care se pot trage. Prima ar fi aceea că “Guvernul a întors spatele judeţului Suceava, nealocându-i fondurile minime pentru asigurarea funcţionării instituţionale şi pentru a continua proiectele europene începute”. In aceeaşi ordine de idei, Vasile Ilie a spus că nu trebuie CJ să se împrumute pe tot parcursul anului, ci trebuie să solicite un buget echilibrat care să asigure funcţionalitatea instituţiilor şi continuarea investiţiilor. A doua concluzie ar fi că “grupul de consilieri PNL nu va vota un împrumut care să îndatoreze şi mai mult judeţul Suceava”, iar în acest context i-a solicitat lui Cătălin Nechifor să facă demersuri către Guvernul României pentru a acorda sumele minime necesare judeţului pentru anul 2015.
Proiectul lui Cătălin Nechifor, aprobat nu fără emoţii, după îndelungate discuţii contradictorii, care au continuat după şedinţă între el şi Vasile Ilie
Replica lui Cătălin Nechifor nu s-a lăsat aşteptată, el ţinând un lung discurs, mai lung decât obişnuia până acum, şi care i-a plictisit pe unii consilieri. Desigur, cei de la PNL, cum ar fi Radu Pentiuc, nu s-au ferit să spună clar acest lucru. Seful administraţiei judeţene a adus mai multe argumente care ţineau ba de unele prevederi legale, ba chiar de doctrinele politice de dreapta care favorizează împrumuturile pentru dezvoltare. De asemenea, el nu a uitat să menţioneze şi o suită de probleme legate de neplata de către unele primării a contribuţiilor care le revin la SMID.
Savuroase au fost şi replicile între Dan Ioan Cuşnir (PSD) şi Dan Dascălu (PNL), când primul a făcut trimitere la un credit de pe vremea premierului Emil Boc, iar cel de-al doilea i-a replicat, ironic, despre “vremea lui Mavrocordat”. Cătălin Nechifor a intervenit, încercând uşor să îşi apere colegul de partid, dar dirigintele său nu s-a lăsat şi i-a dat şi lui replică, tot despre domnia lui Mavrocordat.
In urma intervenţiei lui Tiberiu Beldiman – liberal cu state vechi convertit la grupul independenţilor – s-a trecut la vot, în condiţiile în care semnalul dat de Beldiman a fost că înclină spre iniţiatorul proiectului, nu “cu cei care nu sunt în zodia contabililor”. Chiar şi aşa, a fost o bulibăşeală la numărarea voturilor, probabil şi pentru că unii consilieri au jucat la două capete promiţând susţinere şi unei tabere şi celeilalte, iar la numărarea voturilor ba ridicau mâna, ba nu o ridicau. Astfel, s-a numărat la început doar 15 voturi pentru, 10 contra şi o abţinere, în condiţiile în care erau 32 prezenţi. S-a reluat  numărătoarea începând cu cei care sunt împotrivă. La final, proiectul de hotărâre a întrunit 21 de voturi „pentru” şi o abţinere. Zece consilieri s-au împotrivit contractării creditului respectiv. Interesant este că, de fapt, niciunul din consilierii judeţeni din vechiul PNL nu au fost împotriva contractării acestui credit, ci doar de la fostul PDL care a fuzionat cu PNL-ul. Inclusiv vicepreşedintele liberal Ilie Niţă. Afrontul a fost destul de greu de suportat, aşteptările fiindu-le înşelate de unii dintre vechii liberali, inclusiv din cei care au devenit independenţi, cât şi de unii dintre foştii colegi de partid care au devenit, la rândul lor, independenţi.
Creditul care va fi contractat de CJ Suceava este pe 10 ani, din bugetul propriu al judeţului asigurându-se integral plata serviciului anual al datoriei publice locale, impozitelor şi taxelor afe-rente realizării obiectivelor de investiţii, cât şi a altor cheltuieli neelegibile. Gradul de îndatorare al judeţului Suceava va atinge cota cea mai înaltă în anii 2017 şi 2018, acesta ajungând la 15,14% şi, respectiv, 15,31%, cota admisă de Legea finanţelor publice locale fiind însă de 30%, însă şi aici sunt exceptate împrumuturile pentru asigurarea cofinanţării proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …