Tuesday , April 23 2024

Cea mai scurtă şi, totodată, eficientă şedinţă a Consiliului Local Suceava

In câteva minute, fără niciun fel de comentarii şi niciun fel de discuţii politice, consilierii locali suceveni au votat fără să ţină cont de culoare politică sau de mai vechi ranchiune, un proiect de hotărâre vital pentru continuarea alimentării cu energie termică a Sucevei

consiliu local 28 oct 2014 [800x600]


Ieri a avut loc o şedinţă de îndată a Consiliului Local Suceava în care s-a supus aprobării un proiect de rectificare bugetară prin care Suceava a primit suma de două milioane de lei alocată de Guvern cu titlu de „asigurare a continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică”. Sedinţa a fost una din cele mai scurte din câte au existat în acest mandat, nedurând nici măcar cinci minute şi, de asemenea, nu s-au înregistrat niciun fel de probleme, schimb de replici şamd întrucât aleşii locali nu au vrut, probabil şi pe fondul campaniei electorale, să dea vreun motiv de tensiune. Câţiva consilieri locali au lipsit, însă unii care se aflau în concediu cum ar fi viceprimarul Ovidiu Doroftei au venit la şedinţă. Prin urmare, nu a fost niciun fel de problemă în ce priveşte asigurarea cvorumului necesar pentru a se derula şedinţa, minimul de 12 din cei 23 de consilieri fiind întrunit. Nu s-a stat mult timp la discuţii, primarul Ion Lungu a explicat pe scurt care era situaţia iar preşedintele de şedinţă, consilierul Lucian Harşovschi a condus-o de o manieră cât mai scurtă cu putinţă. Recordul pentru durata scurtă a acestei şedinţe de îndată este cu atât mai mult de apreciat cu cât de regulă când şedinţele erau conduse de Lucian Harşovschi durau destul de mult. Din câte se pare, consilierii locali au venit cu lecţia învăţată, iar faptul că s-a înregistrat, totuşi, o abţinere nu a schimbat cu nimic dez-nodământul. La finalul şedinţei, aleşii locali s-au grăbit să semneze celelalte acte care mai erau de semnat pentru a se parcurge procedura cu Bucureştiul, pe de o parte şi cu Termica SA Suceava de cealaltă parte. Primul care a semnat a fost Lucian Harşovschi, primarul Ion Lungu având de discutat cu angajaţi din Direcţia Economică, după care s-a întors rapid ca să semneze şi el pe hârtiile care trebuiau transmise mnai departe.
Precizăm că primarul Ion Lungu a convocat şedinţa de îndată în condiţiile în care problema termoficării, în speţă a asigurării apei calde şi căldurii, este una de interes major, iar banii rspectivi trebuie să fie folosiţi, aşa cum s-a convenit, ca să fie achitată contravaloarea masei lemnoase furnizată de cei de la compania Schweighoffer. „Banii de la Guvern nu pot fi viraţi direct la Bioenergy, iar producătorul de energie termică să îi dea mai departe la Schweighoffer. Suma de bani trimisă în baza hotărârii de Guvern va trebui să fie dată mai întâi la SC Termica”, a declarat Ion Lungu cu o zi înainte, iar scurta sa prezentare în şedinţa de îndată a Consiliului Local a fost asemănătoare.
Reamintim că SC Termica SA Suceava este firma care are ca acţionar unic Consiliul Local, dar care după intrarea în insolvenţă a ajuns să fie condusă de admi-nistratori judiciari desemnaţi de judecătorul sindic, însă un rol important îl are şi Adunarea Creditorilor în care furnizorul de la Unicom Holding este pe primul loc.
O constantă nefericită în activitatea Termica este rezultatul extrem de slab în ce priveşte încasarea mărfii furnizare: apa caldă şi căldura. Acest lucru este valabil şi înainte de intrarea în insolvenţă, cât şi după. Datoriile populaţiei, cu tot cu penalităţi, au ajuns la circa patru milioane de euro.
Din cauza încasărilor slabe, Termica nu a reuşit nici să plătească la productorul de energie termică – Bioenergy Suceava SRL – contravaloarea încălzirii şi apei calde iar debitele faţă de această societate sunt în jur de trei milioane de euro. Aceasta cu toate că SC Termica are obligaţia, în insolvenţă, să achite mai întâi facturile curente.
La rândul său, Bioenergy a acumulat datorii de 1,7 milioane de euro către principalul furnizor de biomasă şi anume Schweighofer care a pus sechestru pe buştenii şi deşeurile de lemn furnizate la noua centrală. Iniţial, Schweighofer a cerut 2,7 milioane de lei, după care a mai cerut încă 4,2 milioane de lei plus plata la şase zile a celorlalte cantităţi de biomasă ce vor fi livrate. S-a negociat însă cu implicarea Prefecturii şi Schweighofer a acceptat ca să deblocheze, joi, o cantitate suficientă funcţionării centralei de la Bioenergy pentru o perioadă de 20 de zile, după plata celor 2,7 milioane de lei şi cu condiţia ca banii de la Guvern să ajungă, în final, tot în contul datoriei pe lemnul furnizat până atunci. (D.P.)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …