Wednesday , October 5 2022

Cauzele accidentului de la “Zidul Morţii” nu au fost stabilite nici dupa un an

Ancheta în cazul accidentului mortal de la “Zidul Morţii” produs în urmă cu un an nu a fost încă finalizată de poliţiştii suceveni. Chiar dacă IPJ Suceava şi-a achitat datoriile, rezultatele necropsiei tânărului mort în accident încă nu au ajuns pe mâinile poliţiştilor rutieri, pentru că poştaşii au fost liberi în ultima perioadă
accident zidul mortii [800x600]


La mai bine de un an de la accidentul mortal de la “Zidul Morţii” în urma căruia Gheorghiţă Gabriel Grosu, de 21 de ani, din comuna Todireşti, a murit după ce a intrat cu maşina în pilonul amplasat pe mijlocul lui DN 17, ancheta încă nu a putut fi finalizată de poliţiştii suceveni. Chiar dacă datoriile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au fost achitate, sărbătorile de iarnă şi zilele libere oferite de stat au făcut ca rezultatele necropsiei tânărului să nu ajungă deocamdată la anchetatori, acestea urmând a fi transmise prin poştă. Se preconizează ca în maxim două săptămâni, cercetările poliţiştilor să fie finalizate, iar dosarul să ajungă pe birourile procurorilor care vor finaliza această anchetă. Nici în acel moment cercetările nu vor fi finalizate pentru că în urma rezultatelor necropsiei, procurorul poate cere o expertiză de specialitate, astfel că acest dosar este la doar un pas de a fi soluţionat.
Reamintim că un tânăr de 21 de ani din comuna Todireşti a murit după ce a intrat cu maşina în pilonul de la „Zidul Morţii” de pe DN 17, chiar în locul în care în luna noiembrie 2012 mureau alte trei persoane. Cumplitul accident a avut loc în data de 3 ianuarie 2014, în jurul orei 23.00. Gheorghiţă Gabriel Grosu, de 21 ani, din comuna Todireşti, în timp ce conducea autoturismul Volkswagen Golf pe DN 17, ajungând la intersecţia cu şoseaua de centură a municipiului Suceava, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, mâzgă pe carosabil şi ceaţă, intrând în coliziune frontală cu zidul din beton de susţinere a intersecţiei denivelate. Tânărul a zburat prin parapet, maşina izbindu-se violent de zid chiar în locul unde în noiembrie 2012 alţi trei oameni au decedat. Chiar dacă pompierii SMURD au ajuns de urgenţă la locul accidentului şi au reuşit să-l scoată pe Gabriel dintre fiarele contorsionate ale maşinii acesta nu a mai putut fi salvat, rănile suferite de el fiind necompatibile cu viaţa. Totodată, în urma accidentului, semnalizarea rutieră din zonă a fost avariată şi a fost refăcută de Secţia Suceava a CNADNR.
Acest tragic accident ce a dus la moartea tânărului în vârstă de 21 de ani a atras atenţia opiniei publice, mulţi suceveni arătându-se nemulţumiţi de amplasarea pilonului de susţinere ce a fost construit în mijlocul drumului naţional 17, la ieşire din comuna {cheia spre Gura Humorului, la intersecţia cu viitoarea şosea de centură a Sucevei. Astfel, 500 de persoane s-au mobilizat pe facebook şi au organizat un protest la „Zidul Morţii” ce a avut loc pe data de 10 ianuarie 2014 la ora 20.00.
Si primul accident de la “Zidul morţii” soldat cu trei morţi a fost elucidat după aproape un an
Nici primul accident mortal produs la “Zidul morţii” nu a putut fi explicat într-un timp foarte scurt, cercetările durând aproape un an de zile. Reamintim că în data de 17 noiembrie 2012 un alt cumplit accident de circulaţie s-a produs în zona denumită de suceveni „Zidul Morţii”. Un camion marca Man ce venea dinspre Mălini şi se îndrepta către comuna Bosanci a intrat în plin în zidul de susţinere al viitoarei şosele de centură. Trei oameni şi-au pierdut viaţa după ce autoutilitara încărcată cu lemn de construcţii s-a izbit frontal cu peretele de piatră ridicat recent de constructori. Ioan {utu, de 64 de ani, din comuna Bosanci, a angajat proprietarul unui camion să meargă către Mălini de unde să cumpere lemn necesar construirii de către unul dintre ginerele său a unui autoservice. Ioan {utu a plecat dimineaţa la drum cu maşina lui Dorin Sandu, de 48 ani. La rugămintea nepotului său de 10 ani Ioan {utu a acceptat să-l ia şi pe acesta în maşină. S-au întors spre seară cu maşina încărcată de material lemnos şi doar la câţiva kilometri de casă s-a produs tragedia.
La sfârşitul anului trecut s-a stabilit, conform expertizei, că şoferul Dorin Sandu circula cu circa 82 km/h, iar când a văzut pilonul a frânat până pe la 60 km/h, aceasta fiind viteza cu care s-a izbit în zidul ridicat în mijlocul drumului. Expertul a precizat că dacă şoferul conducea conform indicatoarelor cu 30 km/h tragedia putea fi evitată. Totodată, expertiza mai arată că în camion era încărcat lemn în greutate de 10 tone, când limita maximă admisă este de 4,5 tone. Expertul judiciar a mai precizat că pilonul era semnalizat deficitar şi că ar fi fost necesare mai multe lămpi cu lumină galbenă intermitentă ca măsuri suplimentare de semnalizare. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Caravana mobilă pentru testarea gratuită HPV a femeilor va fi luna aceasta în Stulpicani, Frătăuții Vechi și Noi, Broșteni și Straja

Femeile cu vârsta între 25 și 64 de ani se pot prezenta doar cu buletinul …