Friday , April 26 2024

Cât lemn se va tăia, oficial, în 2014, din pădurile de pe raza judeţului Suceava

lemne

Potrivit unei informări prezentate de către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava în şedinţa Colegiului Prefectural, din pădurile Statului Român se va tăia cea mai mare parte a masei lemnoase şi anume 1.384.851 mc

 
In anul 2014, din pădurile de pe raza judeţului Suceava s-a planificat a se recolta un volum total de 1.904.714 metri cubi de masă lemnoasă. Potrivit unei informări prezentate de către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava în şedinţa Colegiului Prefectural, din pădurile Statului Român se va tăia cea mai mare parte a masei lemnoase şi anume 1.384.851 mc. Locul doi, dar la mare distanţă, îl vor reprezenta tăierile planificate din pădurile care aparţin de unităţile teritorial administrative din judeţul nostru, fiind vorba de 343.110 mc. De asemenea, din pădurile formelor asociative a fost planificată teierea a 87.251 mc, iar din pădurile aparţinând persoanelor fizice 66.771 mc, ca de două ori mai mult decât tăierile planificate din pădurile persoanelor juridice care sunt de 33.330 mc. „In acest sens s-a întocmit borderoul masei lemnoase pe natură de produse, luându-se în calcul posibilitatea calculată prin amenajamente silvice, ţinându-se cont totodată de volumele recoltate în anii anteriori a perioadei de valabilitate a amenajamentelor silvice”, se arată în informarea ITRSV Suceava.
La calculul posibilităţii s-au luat în considerare prevederile amenajamentelor silvice în vigoare defalcate pe natură de produse: principale, lucrările de conservare, secundare şi tăierile de igienă. „Menţionăm faptul că la nivelul judeţului apar an de an depăşiri ale posibilităţii anuale de recoltare datorată în primul rând apariţiei produselor accidentale (arbori uscaţi, rupţi, doborâţi) cauzate de factori biotici şi abiotici (vânt, zăpadă, uscări anormale, atacuri de dăunători) în suprafeţele private pentru care nu există în prezent întocmite amenajamente silvice şi a căror recoltare reprezintă o prioritate pentru menţinerea unei stări fitosanitare corespunzătoare”, se mai arată în precizarea ITRSV.
Potrivit sursei citate, există posibilitatea unor modicări deoarece până la această dată nu au fost finalizate lucrările conferinţelor a II-a de amenajare a pădurilor pentru suprafeţele amenajate în anul 2013. Conform aprecierilor celor de la ITRSV, Intensitatea extragerii de material lemnos la nivel de judeţ este de 4,4 mc/an/ha. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …