Thursday , May 2 2024

Câștigător anunțat pe afișe împânzite în tot orașul, înainte de finalul unei licitații organizate de Centrul Cultural “Bucovina”

Directorul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, a dispus deja tipărirea afișelor cu Filarmonica din Bacău, care va concerta pe 3 iunie la Cetate, deși selecția de oferte pentru cei care vor concerta la această manifestare trebuie să se termine abia astăzi după-amiază, la ora 16.00. Directorul Sorin Filip a explicat nonșalant că oricum îi preferă pe cei de la Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău și nu-i nicio problemă dacă a tipărit afișe cu aceasta cu două zile înaintea selecției de oferte. Marile probleme de gramatică a limbii române conținute în oferta postată pe internet de Centrul Cultural Bucovina au fost și ele minimalizate de directorul Sorin Filip. Faptul că Sorin Filip e fan al Filarmonicii băcăuane e un lucru care-i poate da ceva speranțe cântărețului de muzică populară plasat politic în fruntea CCB, problema e că toate manifestările sunt făcute pe banii noștri, 15.500 de lei fiind suma alocată din bugetul Consiliului Județean numai pentru această manifestare. Incercând să acopere potlogăria, șefii din CJ și de la Centrul Cultural Bucovina s-au panicat și au făcut încă o prostie, tot cu iz penal: au șters aseară pur și simplu de pe site-ul CCB anunțul privind selecția de oferte și toată documentația aferentă

 

concert
In afisul facut public pe 28 mai, CCB anunta castigatorul licitatiei care se incheie pe 30 mai

Centrul Cultural Bucovina, o instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Suceava, și-a dat iar cu stângu-n dreptul. Pentru primele zile ale lunii iunie, sunt programate o serie de evenimente în cadrul proiectului cultural “Festivalul European al Artelor Ciprian Porumbescu”, care să aibă ca protagoniști artiști cu notorietate, în spațiile puse la dispoziție de Consiliul Județean Suceava.

Evenimentul a fost plasat probabil în sarcina șefului Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip. Pe data de 3 iunie, a.c., în Cetatea de Scaun a Sucevei va fi organizat un concert de muzică simfonică. Pentru acest eveniment a fost organizată și o selecție de oferte prin achiziție publică, anunțată pe pagina de internet a instituției, ce are un câștigător deja: “Conform caietului de sarcini, câștigătorul procedurii de achiziție publică ar urma să susțină un concert de muzică simfonică sâmbătă, 3 iunie, în Cetatea de Scaun a Sucevei”. Potrivit aceleiași documentații depuse, cei care vor dori să interpreteze muzică simfonică pe data de 3 iunie a.c. vor trebui să depună “ofertele tehnice și financiare până marți, 30 mai 2017, ora 16.00.” Suma alocată din bugetul Consiliului Județean – 15.500 lei, fără TVA. Doar că, încă din data de 28 mai, câștigătorii “licitației” organizate de Centrul Cultural Buco­vina, entitate aflată în subordinea Consiliului Județean Suceava, erau deja anunțați, fiind vorba despre Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău.

Pe lângă afișele publice tipărite la ordinul CCB, ieri dimineață insitituția a emis și un comunicat oficial în care prezintă în detaliu cine a câștigat și în ce constă concertul: “Consiliul Județean Suceava – prin Centrul Cultural „Bucovina” organizează sâmbătă, 3 iunie a.c., la ora 18.00, la Cetatea de Scaun Suceava, în cadrul Festivalului European al Artelor „Ciprian Porumbescu”, un Concert de Gală susținut de Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău. În program:Dansul slav nr. 8 de Antonin Dvorak, Uvertura „La Gazza Ladra” de Gioacchino Rossini, „Meine Lippen Sie Kussen” – din opereta „Giuditta” de Franz Lehar, Dansul maghiar nr. 1 și nr. 5 de Johannes Brahms, „Balada” de Ciprian Porumbescu, Uvertura și Czardas – din opereta „Li­liacul” de Johann Strauss, Suita nr. 1 – din opera „Carmen” de George Bizet, „Vijla Lied” – din ­o­pereta „Văduva veselă” de Franz Lehar, „Tritsch-Tratsch” Polka și „Tunete și fulgere” Polka de Johann Strauss, „Hore Ich Zigeunergeigen” – din opereta „Contesa Maritza” de Josef Kalman și Rapsodia nr. 1 în La Major de George Enescu. Dirijor Ovidiu Bălan”.

Situația fiind de un inedit absolut și mult peste limita legii, am cerut un punct de vedere, prin telefon, președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care însă nu a putut fi contactat.

De la cabinetul acestuia am aflat că există disponibilitatea organizatorului de evenimente, artistul popular Sorin Filip, acum director al Centrului Cultural Bucovina, care are în responsabilitate buna organizare a concertului simfonic din 3 iunie, de a oferi explicații privind disfuncțio­nalitățile privind alegerea filarmonicii care va concerta la Suceava.

Interpret de muzică populară din zona noastră, deținător de logistică pe care alți artiști locali nu o au, directorul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip, a încercat să explice, în felul său, cum s-a ajuns la această flagrantă încălcare a legii. Filip a povestit ce bătălii birocratice a dat pentru ca artiștii pe care i-a dorit să interpreteze muzică simfonică la Cetate, să câștige confruntarea cu alte potențiale filarmonici din țară: «Dorința noastră a fost această filarmonică, prin procedură legală. Anexa 2 ne permite să alegem noi formațiile. A fost procedură legală. Pe Anexa 2 ni s-a spus că trebuie să alegem noi formația pe procedură simplificată. Caietul de sarcini a fost făcut pentru Filarmonica “Jora” ( “Mihail Jora”- Bacău, n.r.)».anunt licitatie

Interpretul de muzică populară Sorin Filip, acum director al Centrului Cultural Bucovina, nu a explicat, în scurta conversație purtată, cum de se schimbă regulile de la un proiect cultural la altul. La o primă privire, fără a avea studii juridice, se poate constata că entitatea culturală pe care Sorin Filip o gestionează a încălcat cel puțin trei paragrafe din legislația privind achizițiile publice, pe care tot domnia sa a invocat-o. Fără a comenta calitatea demersului simfonic al interpreților peferați ai lui Sorin Filip de la Filarmonica din Bacău, nonșalanța cu care la nivelul Centrului Cultural Bucovina au fost malversate proceduri juridice pentru ca “interpreții preferați”’ ai lui Filip să ajungă să cânte la Cetate, bulversându-se astfel procedurile legale de selecție de oferte, fiind tipărite și distribuite afișe cu două zile înainte de a se realiza efectiv selecția de oferte, trebuie să fie subiectul unei anchete cel puțin de abuz în serviciu.

Dacă mai adăugăm și faptul că documentul oficial postat de Centrul Cultural Bucovina pe internet – anunțul de selectare a ofertei ce vizează concertul simfonic – reprezintă un act vizibil de dispreț față de limba română, așteptăm cu strângere de inimă concertul din seara de 3 iunie. Faptul că au fost utilizate neadecvat sintaxa și morfologia limbii române într-un text gen “ofertă” nu constituie o infracțiune. Dar acele decizii luate anterior, privind cine trebuie să câștige selecția de oferte pentru concertul simfonic de la Suceava, cu două zile înainte ca selecția să fie finalizată, cu nonșalanța directorului Sorin Filip de la Centrul Cultural Bucovina, merită o investigație a procurorilor.

La fel de grav este faptul că ieri după-amiază, după ce jurnalistul Dinu Zară a prezentat public problemele acestei licitații, anunțul de selecție de oferte precum și întreaga documentație aferentă au dispărut de pe site-ul Centrul Cultural Bucovina. E neclar cum vor proceda eventualii doritori să participe la licitația respectivă, care, conform anunțului își pot depune ofertele până în această după-amiază, la ora 16.00. E clar însă că procurorii de care pomeneam mai sus au de completat dosarul și cu o eventuală infracțiune privind “sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri”. (O.S.)

Vezi si

USV a scos la concurs șapte locuri de muncă auxiliare

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a scos la concurs, în această perioadă, șapte locuri …