Wednesday , February 8 2023

CAS va lua la puricat farmaciile din județ

Sunt suspiciuni că unele farmacii nu respectă prețul de referință pentru medicamentele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. La nivelul județului Suceava sunt încheiate 125 de contracte cadru între CAS și furnizorii de medicamente, care vor trebui să dovedească respectarea documentelor semnate. Mai exact, punctele farmaceutice trebuie să demonstreze că au furnizat pacienților medicamentele trecute în rețete și nu au încercat să comercializeze alte medicamente dar cu aceeași substanță activă pentru care au solicitat diferența de preț.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Suceava vor verifica în perioada următoare, farmaciile din județ, după ce în spațiul public au apărut reclamații că unele farmacii nu respectă prețul de referință pentru medicamentele decontate de CAS. La nivelul județului Suceava sunt încheiate 125 de contracte cadru între CAS și furnizorii de medicamente, care vor trebui să dovedească respectarea documentelor semnate. Mai exact, punctele farmaceutice trebuie să demonstreze că au furnizat pacienților medicamentele trecute în rețetele pacienților și nu au încercat să comercializeze alte medicamente dar cu aceeași substanță activă pentru care au solicitat diferența de preț. De cele mai multe ori, această diferență de preț nu este deloc neglijabilă, iar pacienții trebuie să scoată sume importante din buzunare. ”Vom verifica prin sondaj farmaciile din județ. Noi decontăm un medicament și dacă nu este prețul real, nu este în regulă”, a menționat Larisa Blanari, director executiv în cadrul CAS Suceava.

Casa de Asigurări de Sănătate Suceava decontează lună de lună către farmaciile din județ cu care există încheiat Contract-cadru pentru furnizare de medicamente, sume importante de bani. Doar luna trecută, farmaciile sucevene au primit de la CAS aproape 20 milioane de lei, sumele fiind mult mai mari de la an la an. Se pare că acest fapt se datorează, pe lângă consumul tot mai mare de medicamente al sucevenilor, și creșterii prețurilor acestora, creșterii numărului de bolnavi, diagnosticării mult mai rapide a afecțiunilor și tratamentului în consecință. Se pare că sucevenii sunt mai bolnavi, comparativ cu anii trecuți, dar prețuiesc mai mult sănătatea. Plata CAS s-a făcut atât pentru medicamente care au fost eliberate în mod gratuit sau compensat, cât și pentru cele din programele de sănătate. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

politia, masina noua Obiectiv

Sucevean de 21 de ani, prins la volan drogat cu hașiș si amfetamină

În mașină, polițiștii au găsit și o țigară care probabil conținea marijuana. Luni, în jurul …