Tuesday , April 16 2024

Care sunt cele mai îngrijite cimitire ale parohiilor ortodoxe din județul nostru

Au fost desemnate cimitirele cele mai bine îngrijite din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, lista fiind făcută pu-blică. În cazul Protopopiatului Suceava I, locul 1 a fost câștigat de Cimitirul parohiei „Sfântul Gheorghe” – Burdujeni Gară, urmat fiind de cimitirul parohiei Lisaura și apoi de cimitirul parohiilor Plopeni și Mereni. În cazul Protopopiatului Suceava II, locul 1 a fost câștigat de Cimitirul parohiei Capu Câmpului; locul 2 de Cimitirul parohiei Drăgoiești iar pe locul 3 s-a situat Cimitirul Parohiei Poiana Micului și Cimitirul parohiei „Sfânta Vineri”.

În ce privește Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, locul 1 a fost adjudecat de Cimitirul parohiei Sadova II iar pe locul 2 s-au situat, la egalitate, Cimitirul parohiei Deia și Cimitirul parohiei „Nașterea Maicii Domnului” Câmpulung Moldovenesc și pe locul 3 Cimitirul parohiei șaru Dornei. În ceea ce privește Protopopiatul Rădăuți, locul 1 a fost ocupat de Cimitirul parohiei Gălănești; pe locul al doilea s-a situat Cimitirul parohiei Grănicești iar Cimitirul Parohiei Laura – Vicovu de Sus și cimitirul parohiei Vicovu de Jos – Centru s-au situat, la egalitate, pe locul 3. În fine, la nivelul Protopopiatului Fălticeni: locul 1 a fost ocupat de Cimitirul parohiei Dolhasca; locul al doilea de Cimitirul parohiei „Ştefan cel Mare” – Baia iar locul al treilea este adjudecat de Cimitirul parohiei Bărăști.

Concursul a debutat în luna august, atunci când s-a recomandat celor în drept – părinților protopopi, părinților stareți, maicilor starețe și preoților parohi – să mobilizeze credincioșii din parohii, respectiv monahii și monahiile din mănăstiri să efectueze lucrări de întreținere și curățenie a mormintelor, respectiv de împodobirea lor cu flori specifice sezonului. În lunile septembrie – octombrie fiecare protopopiat în parte a centralizat fotografiile trimise din teritoriu, care ulterior au fost transmise Departamentului cimitire, monumente funerare și servicii funerare din cadrul Sectorului Administrativ bisericesc pentru analiză. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a numit o comisie care să analizeze imaginile primite din teren, precum și fotografiile la zi realizate de PC pr. Emil Bărboșelu, inspector eparhial, la cimitirele propuse spre clasificare, delegându-l ca președinte a acesteia pe Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ca urmare a dezbaterilor ce au avut loc, a rezultat clasamentul pentru cimitirele parohiale la care ne-am referit mai sus.

Precizăm că la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în cadrul eparhiei s-a organizat concursul „Cel mai îngrijit cimitir”, demersul fiind în contextul „A­nului comemorativ a celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. După cum a anunțat Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin această inițiativă s-a dorit în primul rând o implicare mai responsabilă și mai vizibilă în administrarea cimitirelor parohiale și mănăstirești din partea personalului clerical și monahal din cadrul eparhiei, precum și din partea credincioșilor. „Această acțiune a determinat desfășurarea, pe parcursul întregului an, și sperăm că și pe mai departe, a unor ample lucrări de întreținere și înfrumusețare a mormintelor și a cimitirelor, precum și un îndemn la o mai alertă urmărire a sistematizării lor”, menționează sursa citată. (D.P.)

 

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …