Alte stiri
Cinci unități de învățământ din județul Suceava au obținut titlul de ”Școală europeană” în acest an
acum 3 days
Se caută proprietarul unei iepe ce a fost găsită în zona Burdujeni-sat, în urmă cu două săptămâni
acum 3 days
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va relua exercițiul de alarmare publică, denumit generic „Miercurea Alarmelor”, pentru verificarea funcționalitățiii sirenelor din țară. Primul exercițiu va avea loc miercuri, 1 martie. De asemenea, Caravana SMURD “Fii pregătit”, care cuprinde instruiri privind tehnicile de acordare de prim-ajutor medical în situaţii de urgenţă, precum şi măsurile şi modul de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă, va poposi la Suceava pe 4 martie.
Programul sesiunilor de comunicare ale Caravanei „Fii pregătit” este următorul: pe 25 şi 26 februarie la Bucureşti (parcarea sediului MAI); pe 27 februarie – Buzău; pe 28 februarie – Vrancea; pe 1 martie – Bacău; pe 2 martie – Neamţ; pe 3 martie – Iaşi; pe 4 martie – Suceava.
Alarmele se vor auzi din nou, miercuri, 1 martie. Acest lucru are loc în cadrul acţiunilor pregătite de structurile de specialitate ale IGSU ca parte a programului din “Săptămâna Protecţiei Civile”, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
El a prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MAI, detalii despre “Săptămâna Protecţiei Civile”, un eveniment organizat de DSU şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care se va derula în Bucureşti şi în ţară, în perioada 25 februarie – 4 martie, şi care cuprinde mai multe activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv, unde cei interesaţi se pot familiariza cu măsurile şi regulile ce trebuie avute în vedere în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
“Miercurea sirenelor – noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele. O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască. Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă – pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică – să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante”, a declarat Raed Arafat.
Şeful DSU a explicat că, din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 necesită declanşare locală.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a punctat faptul că “Săptămâna Protecţiei Civile” are ca principal scop creşterea rezilienţei populaţiei faţă de situaţiile de urgenţă, menţionând că, anul acesta, pentru a marca Ziua Naţională a Protecţiei Civile, pe 28 februarie, şi Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, pe 1 martie, s-a decis organizarea unei săptămâni de evenimente care să permită specialiştilor din domeniu să comunice cu oamenii despre riscuri.
“Şi, mai ales, cum să acţioneze şi cum să se pregătească. (…) Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective”, a arătat Raed Arafat.
Acțiuni organizate de ISU Suceava în Săptămâna Protecției Civile
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina“ al județului Suceava sărbătoresc Săptămâna Protecției Civile printr-o serie de activități:
“De asemenea, pe întreaga perioadă a Săptămânii Protecției Civile, cu sprijinul reprezentanților mass-media, vor fi difuzate materiale video referitoare la comportamentul populației recomandat – înaintea, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.
La aniversarea celor 90 ani, protecţia civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii, un element de bază al societăţii moderne“, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată. (O.S.)
Tags 1 martie 4 martie alarma caravana Fii pregătit Obiectiv de Suceava sirene Suceava
Joi, 1 iunie 2023, în jurul orelor 17.00, S. Vasile, de 42 ani, din comuna …