Friday , June 2 2023

Caravana SMURD “Fii pregătit” vine pe 4 martie la Suceava. Miercuri, sirenele vor suna alarma în toată țara

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va relua exercițiul de alarmare publică, denumit generic „Miercurea Alarmelor”, pentru verificarea funcționalitățiii sirenelor din țară. Primul exercițiu va avea loc miercuri, 1 martie. De asemenea, Caravana SMURD “Fii pregătit”, care cuprinde instruiri privind tehnicile de acordare de prim-ajutor medical în situaţii de urgenţă, precum şi măsurile şi modul de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă, va poposi la Suceava pe 4 martie.

Programul sesiunilor de comunicare ale Caravanei „Fii pregătit” este următorul: pe 25 şi 26 februarie la Bucureşti (parcarea sediului MAI); pe 27 februarie – Buzău; pe 28 februarie – Vrancea; pe 1 martie – Bacău; pe 2 martie – Neamţ; pe 3 martie – Iaşi; pe 4 martie – Suceava.

Alarmele se vor auzi din nou, miercuri, 1 martie. Acest lucru are loc în cadrul acţiunilor pregătite de structurile de specialitate ale IGSU ca parte a programului din “Săptămâna Protecţiei Civile”, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

El a prezentat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul MAI, detalii despre “Săptămâna Protecţiei Civile”, un eveniment organizat de DSU şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care se va derula în Bucureşti şi în ţară, în perioada 25 februarie – 4 martie, şi care cuprinde mai multe activităţi menite să dezvolte comportamentul preventiv, unde cei interesaţi se pot familiariza cu măsurile şi regulile ce trebuie avute în vedere în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

“Miercurea sirenelor – noi aveam în fiecare lună, în prima zi de miercuri, să pornim sistemele de alarmare, să le testăm, deci miercuri o să fie testate sirenele. O să informăm populaţia. Este normal ca aceste lucruri să se facă, lumea să se obişnuiască. Repet: faptul că facem, informăm, pregătim nu înseamnă că noi ştim că mâine se va întâmpla ceva. Este obligaţia noastră să facem acest lucru, asta face Protecţia Civilă – pregăteşte populaţia. Asta înseamnă să ai o Protecţie Civilă puternică – să previi, să pregăteşti, să răspunzi corect, să reconstruieşti. Astea sunt cele patru faze extrem de importante”, a declarat Raed Arafat.

Şeful DSU a explicat că, din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 necesită declanşare locală.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a punctat faptul că “Săptămâna Protecţiei Civile” are ca principal scop creşterea rezilienţei populaţiei faţă de situaţiile de urgenţă, menţionând că, anul acesta, pentru a marca Ziua Naţională a Protecţiei Civile, pe 28 februarie, şi Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, pe 1 martie, s-a decis organizarea unei săptămâni de evenimente care să permită specialiştilor din domeniu să comunice cu oamenii despre riscuri.

“Şi, mai ales, cum să acţioneze şi cum să se pregătească. (…) Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective”, a arătat Raed Arafat.

Acțiuni organizate de ISU Suceava în Săptămâna Protecției Civile

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina“ al județului Suceava sărbătoresc Săptămâna Protecției Civile printr-o serie de activități:

  • În data de 26 februarie se organizează Ziua educației preventive în lăcașurile de cult, activitate ce presupune desfășurarea de activități de informare preventivă cu sprijinul personalului clerical la obiective de cult din județ, premergător sau după încheierea slujbelor religioase;
  • În perioada 27 februarie – 3 martie, în intervalul orar 10.00 – 15.00, toate persoanele care doresc să ne cunoască, să vadă tehnica de intervenție și afle cât mai multe informații despre profesia de pompieri pot veni la subunitățile noastre. Evenimentul Porți Deschise este organizat la nivelul tuturor subunităților de intervenție;
  • Pe data de 1 martie, în intervalul orar 10:00 – 11:00, se va relua, la nivel național, antrenamentul/exercițiul de alarmare publică, denumit generic Miercurea Alarmelor, la nivelul tuturor UAT-urilor din județ. Prin această activitate se va verifica funcționarea mijloacelor tehnice de alarmare. Pentru evitarea creării disconfortului în spațiul public, înștiințăm cetățenii despre faptul că aceste exerciții sunt necesare și benefice, cu scopul principal de a proteja viața și bunurile materiale;
  • În perioada 27 februarie – 3 martie, vor avea loc lecţii deschise privind modul de comportare specific tipurilor de risc și tehnici de acordare a primului ajutor precum și exerciţii de evacuare în caz de cutremur la unitățile de învățământ din județ, dar și o serie de exerciții de evacuare în caz de cutremur în care sunt angrenate și instituțiile publice;
  • În data de 4 martie, cetățenii municipiului Suceava vor putea vizita Caravana SMURD „FII PREGĂTIT”, pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, unde îi așteaptă acțiuni teoretice și practice de instruire, însoțite de clipuri preventive specifice tipurilor de risc.

“De asemenea, pe întreaga perioadă a Săptămânii Protecției Civile, cu sprijinul reprezentanților mass-media, vor fi difuzate materiale video referitoare la comportamentul populației recomandat – înaintea, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.

La aniversarea celor 90 ani, protecţia civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii, un element de bază al societăţii moderne“, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată. (O.S.)

Vezi si

Un bărbat de 42 de ani din comuna Satu Mare a murit electrocutat în timp ce lucra la un garaj

Joi, 1 iunie 2023,  în jurul orelor 17.00, S. Vasile, de 42 ani, din comuna …