Saturday , April 20 2024

Caravana mobilă pentru testarea cancerului de col uterin își continuă programul în județul nostru

In luna mai, se vor face testări în comunele Vulturești, Poiana Stampei, Coșna, Dorna Candrenilor, Mălini, Vadu Moldovei și în orașul Vicovu de Sus

Testările gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin continuă și în luna nai în județul nostru. Unitatea Mobilă de Screening din cadrului proiectului ONCOPREV, “Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași și Fundația Enable România, va acorda mai multe consultații, începând cu data de 3 mai. Unitatea Mobilă de Screening, dotată cu aparatură și materiale sanitare precum un cabinet ginecologic, cu specialiști de la de Institutul Regional de Oncologie Iași, va fi prezentă pe data de 3 mai, începând cu orele 9.00, în fața Căminului Cultural din satul Valea Glodului, comuna Vulturești, iar pe data de 10 mai, vor consulta femei din zona comunelor Poiana Stampei, Coșna și Dorna Candrenilor. Pentru ziua de 17 mai, echipa medicală va fi în comuna Mălini, la Căminul Cultural iar pe data de 24 mai, se vor testa femeile din comuna Vadu Moldovei și împrejurimi. Caravana mobilă se va găsi în curtea Primăriei, începând cu orele 9.00. Ultima oprire a echipei medicale, din luna mai, este programată pentru data de 31 mai, în orașul Vicovu de Sus. ”Cancerul de col uterin poate fi prevenit! Stă în puterea noastră să schimbăm cursul acestei crunte boli, având la îndemână două metode preventive extrem de eficiente: vaccinarea anti-HPV şi screening-ul prin testul Babeș-Papanicolau”, a declarat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Femeile care se vor prezenta la testările gratuite trebuie să aibă vârsta între 25 și 29 de ani, pentru testare Babeș Papanicolau și între 30-64 ani, pentru testare HPV- Virus Papiloma Uman și nu au mai făcut vreun astfel de test gratuit în ultimii cinci ani. Nu vor fi testate pacientele care au antecedente sugestive de cancer de col uterin sau care au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. ”Activităţile de informare, educare, conştientizare a grupului ţintă a serviciilor mobile de screening pentru cancerul de col uterin, în vederea unei decizii informate cu privire la participarea la screening, este facută de către asistenții medicali comunitari”, a încheiat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt al DSP Suceava. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …