Saturday , March 25 2023

Caravana mobilă pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin reia deplasările în județul nostru

In luna februarie se vor face testări în municipiile Rădăuți și Fălticeni, în orașele Cajvana și Liteni și în comuna Horodniceni. Testările sunt gratuite și de ele beneficiază toate femeile care au împlinit vârsta de 25 de ani, indiferent dacă sunt nu asigurate în sistemul medical.

Testările gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin se reieau în județul nostru, începând cu luna februarie. Unitatea Mobilă de Screening din cadrului proiectului ONCOPREV, “Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași și Fundația Enable România, va acorda mai multe consultații, începând cu data de 13 februarie. Unitatea Mobilă de Screening, dotată cu aparatură și materiale sanitare precum un cabinet ginecologic, cu specialiști de la de Institutul Regional de Oncologie Iași, va fi prezentă pe data de 13 februarie, începând cu orele 10.00, în fața Casei de Cultură din municipiul Rădăuți, consultațiile continuând în această zonă și în zilele de 14 și 15 februarie, până la orele 19.00. Pe data de 16 februarie, cadrele medicale vor consulta femei din zona orașului Cajvana, caravana mobilă urmând să poposească în curtea Primăriei Cajvana, începând cu orele 10.00. Pentru ziua de 20 februarie, echipa medicală va fi în comuna Horodniceni, în curtea dispensarului, iar în zilele de 21 și 22 februarie, se vor testa femeile din municipiul Fălticeni și împrejurimi. Caravana mobilă se va găsi în curtea Școlii Gimnaziale ”Al. Ioan Cuza”, începând cu orele 10.00. Ultima oprire a echipei medicale, din luna februarie, este programată pentru data de 23 februarie, în orașul Liteni, în curtea Grădiniței cu Program Prelungit. ”Cancerul de col uterin poate fi prevenit! Stă în puterea noastră să schimbăm cursul acestei crunte boli, având la îndemână două metode preventive extrem de eficiente: vaccinarea anti-HPV şi screening-ul prin testul Babeș-Papanicolau”, a declarat Gabriela Budeanu, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Femeile care se vor prezenta la testările gratuite trebuie să aibă vârsta între 25 și 29 de ani, pentru testare Babeș Papanicolau și între 30-64 ani, pentru testare HPV- Virus Papiloma Uman și nu au mai făcut vreun astfel de test gratuit în ultimii cinci ani. Nu vor fi testate pacientele care au antecedente sugestive de cancer de col uterin sau care au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. ”Activităţile de informare, educare, conştientizare a grupului ţintă a serviciilor mobile de screening pentru cancerul de col uterin, în vederea unei decizii informate cu privire la participarea la screening, este facută de către asistenții medicali comunitari”, a încheiat Gabriela Budeanu, purtătoare de cuvânt al DSP Suceava. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

TÂRGUL DE PAȘTI, în perioada 6 – 14 aprilie 2023, pe Esplanada din centrul Sucevei

Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural ”Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, organizează în …