Saturday , November 26 2022

“Candidatul nr. 6” – arma cu care se bat între ei pedeliştii suceveni

OREST ONOFREI CU LOPATA [800x600]

Eşecul lui Orest Onofrei la alegerile de duminică a reaprins în cadrul PDL Suceava focul reproşurilor privind plasarea acestuia, peste voinţa organizaţiei, pe poziţia a şasea a listei pentru euroalegeri

Impunerea lui Orest Onofrei pe locul şase pe lista pentru europarlamentare a PDL a fost considerată de la bun început o greşeală şi votul de duminică a confirmat că numele suceveanului nu a convins. Pentru ca Orest Onofrei sa-şi vadă visul cu ochii şi să ajungă europarlamentar, PDL ar mai fi avut nevoie de circa 155.000 de voturi. Evident, atât de multe nu putea colecta din judeţul Suceava, dar la nivel naţional cifra poate fi considerată un mizilic. Electoratul a decis însă ca lista cu “reuşiţii” PDL pentru Parlamentul European să se termine taman la suceveanul Onofrei. Păcatele mai mari sau mai mici ale PDL-ului la nivel naţional au făcut ca doar 12,2% dintre votanţii români să le dea votul. Numele de pe lista propusă au cântărit însă mai mult decât sunt dispuşi acum să recunoscă pedeliştii. Nici “locomotivele” de listă nu au fost cele mai capabile, dar poziţiile cheie ale listei, acolo unde orice partid îşi plasează oamenii cu mare vizibilitate pentru a convinge electoratul să le dea votul, au fost ocupate acum la PDL de oameni care nu au reuşit să aducă exact acel plus de credibilitate şi atractivitate pentru votanţi. Impunerea lui Onofrei, după mult scandal şi certuri cu pedeliştii de la Arad, fix pe poziţia de la care procentele din sondaje arătau că PDL începe să aibă probleme este o greşeală a organizaţiei Suceava şi deja se caută vinovatul pentru a plăti această eroare. Scorul relativ bun al PDL în judeţul Suceava este o palidă consolare pentru vechii pedelişti suceveni care ştiu exact cine şi de ce l-a impus pe Onofrei şi cer acum satisfacţie şi “decontarea” politică pentru strategia greşită.
Contestatarii lui Onofrei şi ai celor care l-au impus pe lista electorală au acum apă la moară şi, cu rezultatele alegerilor pe masă, şi-au înteţit reproşurile. Se spune acum în clar că Onofrei nu a reuşit să aducă voturi suficiente nici măcar în zona Rădăuţiului, de care era considerat foarte apropiat. Analizele interne ale partidului arată că existenţa lui Onofrei pe această listă a îndepărtat mulţi dintre votanţii clasici ai PDL şi că mulţi dintre susţinătorii partidului au preferat să stea acasă decât să dea un vot pentru trimiterea acestuia în Parlamentul European. Alte reproşuri se referă la conceperea greşită a mesajului electoral, la păcălirea electoratului sucevean prin substituirea imaginii şifonate a lui Onofrei cu cea a liderului partidului, Gheorghe Flutur. Mesajul “Un sucevean în Parlamentul European”, alăturat doar fotografiei lui Flutur a fost considerat de mulţi dintre alegători o încercare “şmecherie” foarte supărătoare.
Nu se poate trece cu vederea nici faptul că impunerea lui Onofrei s-a făcut cu toate că mulţi dintre şefii de organizaţii sau primari ai PDL din judeţ au declarat de multă vreme că vor refuza să facă vreun efort pentru susţinerea fostului prefect şi parlamentar pedelist. Ba chiar, cu puţin înainte de campanie, mulţi dintre primarii din judeţ au ameninţat că-şi vor declara deschis suţinerea pentru alţi candidaţi dacă Onofrei va fi păstrat pe liste, doar tactul şi experienţa lui Gheorghe Flutur reuşind atunci să calmeze situaţia.
Onofrei este acuzat acum că a ţinut cu dinţii de acestă candidatură şi în pofida faptului că pe plan naţional numele său nu spune nimic, fapt care a privat partidul de voturi în multe dintre regiunile ţării. După “bătălia” subterană dusă de Orest Onofrei pentru ocuparea locului şase pe listele PDL, de pe această poziţie a fost îndepărtată o persoană susţinută de oraganizaţia Arad, un alt centru important al PDL. Pentru a compensa lipsa unei personalităţi cunoscute în zona respectivă, pedeliştii arădeni au decis să-l pună pe listă pe însuşi primarul de Arad, Gheorghe Falcă. Acesta a acceptat să-i fie trecut numele pe un codaş loc 13, deci fără niciun fel de şanse, doar pentru a convinge oamenii să voteze partidul din care face parte. Strategia a avut efectul scontat, organizaţia judeţeană a PDL Arad obţinând cel mai mare scor din ţară. La Suceava, alegerea candidatului a avut alte resorturi, iar impunerea unei persoane fără niciun fel de credibilitate pe o poziţie importantă pe această listă este pe cale să transforme scorul bun scos de PDL Suceava dintr-un succes într-o armă ce va fi folosită în “noaptea cuţitelor lungi” care stă să înceapă la sediul portocaliilor suceveni. (O.S.)

Vezi si

Patru suceveni au ajuns la spital cu infarct miocardic acut în doar 24 de ore

Aceștia au salvați după ce au primit tratament în cadrul Centrului de Cardiologie Intervențională În …