Wednesday , February 8 2023

Canalizarea municipiului Fălticeni, afectată de alunecări de teren

Conducerea societăţii ACET SA Suceava a prezentat, ieri, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, situaţia gravă în ceea ce priveşte colectorul de canalizare – B, parte din reţeaua de canalizare a municipiului Fălticeni şi care străbate localitatea axial din zona înaltă a străzii Ion Creangă, traversează zona centrală şi până la intersecţia cu Pârâul Buciumeni. De acolo preia colectorul A (al Filaturii), continuând pe malul stâng al Pârâului Târgului până la intersecţia cu colectorul D în zona din apropierea staţiei de epurare.nou canal

Volumul de ape uzate transportate prin colectorul B este aproape 70% din volumul total de ape uzate colectate în municipiu. Din 2007 – 2008, pe versantul situat pe malul stâng al Pârâului Târgului s-a activat o zonă de alunecări de teren care a afectat o porţiune de canalizare construită din tuburi de beton prin împingerea acestora spre suprafaţa terenului şi către albia pârâului, pe o lungime de 250 m în zona cimitirului evreiesc. Pentru păstrarea funcţionalităţii colectorului, s-au alocat fonduri pentru situaţii de urgenţă, în 2010 punându-se în funcţiune tronsonul de pe colector situat între deversorul de ape mari şi intersecţia cu colectorul A pe o distanţă de 300 m.

Tot atunci s-a stabilit un nou amplasament pentru acest tronson pe malul drept al pârâului, la 50 m de albia pârâului, după ce s-a renunţat la execuţia pe malul stâng. Numai că după această perioadă au început să se activeze alunecări de teren şi în aval de această zonă, pe malul stâng al Pârâului Târgului, între străzile Soldat Zamfir şi Crişan (drumul de acces spre poligonul de tragere al şcolii de Jandarmi). Pe lungimea de 450 m din traseul colectorului B, terenul s-a ridicat în unele zone cu peste 2 metri, unele cămine de vizitare fiind acoperite sau înclinate către pârâu în sensul deplasării terenului sau distruse.

În iunie 2017 s-a blocat colectorul B, apa deversând către pârâu din al treilea cămin aval de căminul de după subtraversarea Pârâului Târgului. A fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Nu s-a putut pune în funcţiune colectorul în ciuda repetatelor încercări de deblocare a secţiunii de curgere şi pentru a evita poluarea pârâului s-a făcut un canal deschis amplasat în paralel cu traseul colectorului, pe distanţa de 240 m, între căminul de unde deversau apele uzate şi primul cămin din aval găsit funcţional. După alte două săptămâni de intervenţii, ACET a reuşit repunerea în funcţiune a colectorului B.

Concluzia trasă de ACET – întrucât de mai multe ori, în aval de această zonă, s-au găsit pe canalizare blocuri de beton, fragmente din tubulatura de canalizare ori din căminele dislocate – a fost tuburile din beton Premo au fost deplasate, rupte sau dislocate din îmbinări, pământul şi materialul din jur prăbuşindu-se şi obturând secţiunea de curgere. Astfel, s-a produs şi situaţia rezolvată în ziua de 01.05.2018, când după o intervenţie ce a necesitat o săpătură de circa 15 m adâncime s-a scos din tubulatură un bloc de beton cu dimensiunile apropiate de cele ale secţiunii tubului de diametru 600 mm. „Obturarea a fost aproape totală în acest caz, apoi s-a repetat parţial după 10 zile, când operaţiunile de deblocare au fost mai uşoare”, se mai arată în raportul prezentat de către ACET SA la Colegiul Prefectural.

Agenţia Fălticeni a SC ACET SA monitorizează starea colectorului B, căminele fiind curăţate de materiale grosiere colectate, iar obturările se vor anunţa autorităţile cu responsabilităţi în domeniu pentru prevenirea poluărilor accidentale cu ape uzate menajere. (D.P.)

 

Vezi si

Ion Lungu: Lucrăm contracronometru pentru a putea finaliza creșa mare din Burdujeni la începutul lunii septembrie

Din cauza diferenței mari de nivel, deocamdată se impune ridicarea unui zid de sprijin de …