Thursday , May 16 2024

Campanie de prevenire a violenței școlare, desfășurată de polițiști în cinci școli gimnaziale din județ

Începând cu data de 22.01.2024 Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației au lansat Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”.

 Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de violență școlară care se manifestă în rândul elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar prin informarea și înțelegerea unor noțiuni din domeniul juridic și creșterea gradului de siguranță a elevilor prin informarea părinților asupra comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși aceștia.

Campania se desfășoară în perioada 22.01 – 21.06.2024, în 5 școli gimnaziale din județ ( 3 din mediul urban-Școala Gimnazială ”Grigore Ghica Voievod” Suceava, Școala Gimnazială nr.10 Suceava, Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” Fălticeni și 2 din mediul rural- Școala Gimnazială ” Constantin Morariu” Pătrăuți și Școala Gimnazială Dornești), iar în data de 30 ianuarie – Ziua Internațională pentru nonviolență în școală, la nivelul acestora s-a lansat un concurs pe tema elaborării unui material de informare și de prevenție: un Logo privind siguranța școlară și un slogan de însoțire a Logo-ului pentru prevenirea violenței școlare.

Concursul se adresează elevilor din clasele VI-VIII din școlile gimnaziale selectate, materialele realizate fiind rezultatul efeortului întregului colectiv, care vor fi coordonați în acest scop de către profesorii diriginți, cu sprijinul profesorilor de tehnologia informației și a comunicațiilor.

Concursul se va desfășura la nivelul unităților de învățământ în perioada 30.01-23.02.2024, urmând ca, în perioada 04-08.03.2024 să fie stabiliți câștigătorii la nivel județean.

Activitățile de prevenire a violenței în mediul școlar vor fi derulate și în alte unități de învățământ preuniversitar de pe raza județului, de către polițiștii Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și efectivele de ordine publică, fiind avute în vedere în mod special cele care vor implementa în modulele următoare de învățare Programul ” Școala Altfel”.

 Pentru a nu fi implicați în comiterea unor acte de violență polițiștii recomandă elevilor:

  • în cazul unor conflicte atrageţi atenţia colegilor asupra faptului că este indicat să se retragă pentru a nu degenera;
  • nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant și violent;
  • agresiunile verbale repetate sau amplificate vor duce întotdeauna la violenţe şi vor avea urmări regretabile;
  • în orice situaţie nu daţi frâu manifestărilor vulgare şi sentimentelor de ură, gelozie, invidie, laudă, etc.
  • comunicaţi conducerii unităţilor de învăţământ sau profesorilor problemele cu care vă confruntaţi sau pe care le observaţi că le au colegii pentru a veni în întâmpinarea acestora şi a găsi o rezolvare legală.

 

Vezi si

Loc de joacă modernizat de firmele de salubrizare lângă biserica Sf. Andrei din Burdujeni

Firmele de salubrizare Diasil și Ritmic fac două noi locuri de joacă în Suceava, unul …