Campanie de donații pentru biserica din Brodina de Sus mistuită de un incendiu. ÎPS Calinic merge la fața locului pentru a stabili cu preotul viitorul amplasament

reportersite
27 ianuarie 2021, 7:45

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înalt Preasfinția Sa Calinic, va merge la Brodina de Sus pentru a stabili locul unde va fi construită o nouă biserică în locul celei mistuite de incendiu. ÎPS Calinic a făcut acest anunț ca răspuns la o sesizare din partea unei credincioase din zona respectivă. Enoriașa a arătat că sunt niște discuții contradictorii cu privire la amplasamentul noii biserici iar ierarhul i-a răspuns că în curând se va deplasa la Brodina de Sus pentru ca împreună cu preotul paroh şi cu sătenii să fie stabilit locul cel mai potrivit.

Biserica Brodina de Sus după incendiu – foto Ileana Dumitriu

Credincioasa din Brodina de Sus care i-a transmis Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților respectiva sesizare este plecată peste hotare, dar i-a spus că a văzut „cu tristeţe şi amar” cum se topea şi ardea locul unde a fost botezată, unde a crescut, unde a învăţat cultura şi respectul credinţei ortodoxe.

„Urmăresc tot ce este legat de a reconstrui un nou sfânt lăcaş de cult. Astfel, am aflat cu tristeţe în suflet că se discută despre schimbarea locului de recontrucţie a bisericii. Acest lucru mă îndurerează, întrucât în acel loc este multă istorie şi are o semnificație aparte pentru comunitate noastră. În acel loc a fost primul lăcaş de cult de la noi din comunitate, încă din anii 1800. De atunci au fost construite 4 lăcaşuri de cult pe acel loc, tot fiind mărită biserica. În acel loc s-au rugat străbunii noştri. Nu înţeleg de ce se doreşte ştergerea acestei istorii? Motivul «greu de ajuns cu utilajele de construcţie în acel loc» mi se pare neîntemeiat din următoarele motive: Sunt nenumărate exemple de construcţii în locuri mult mai inaccesibile şi toate se îndeplinesc cu voia şi ajutorul Domnului. Terenul nu este unul inaccesibil. Mă întreb cum s-a putut construi până acum în acel loc, dar acum deodată este imposibil? În acelaşi timp, majoritatea copleșitoare a comunităţii nu își dorește strămutarea locului de cult. Vă rog să luaţi în seamă doleanţele comunităţii şi să ne sprijiniţi în acest demers”, a scris enoriașa.

Probabil în contextul unei campanii de donații anunțată și pe contul Parohiei Argel cu privire la refacerea lăcașului de cult de la Parohia Brodina de Sus, enoriașa i-a transmis chiriarhului că nu va rămâne indiferentă la donaţii și că este sigură că vor face la fel şi alţi fraţi, veri, vecini sau cunoştinţe, de asemenea plecaţi peste hotare. „Ne rugăm bunului Dumnezeu să ne dea putere, dragoste unuia față de celălalt și înțelepciune pentru a putea începe cu spor construcția noii biserici, în duh de pace și dragoste față de Dumnezeu! Pentru toți cei care doresc să fie alături de noi, donând o sumă de bani pentru reconstrucția bisericii parohiale, vă punem la dispoziție și conturile BT: titular Parohia Brodina de Sus:

în lei (RON): RO51BTRLRONCRT0585301201

în EUR : RO98BTRLEURCRT0585301201

în GBP: RO56BTRLGBPCRT0585301201

Puteți să ne contactați la nr. tel. 0743123447, 0728937638 sau la adresa de e-mail [email protected] Pr. Ioan Bogdan Dumitriu”, se arată într-o postare de pe facebook a Ileanei Dumitriu, preluată și transmisă mai departe pe contul de facebook al Parohiei Argel – situată peste munți care despart satul cu același nume din comuna Moldovița de satele și cătunele din Brodina și Izvoarele Sucevei. „Pentru că „dar din dar” se face Rai, putem pune și noi o piatră la temelia noii Biserici a PAROHIEI Brodina de Sus, pregătindu-ne locaș înfrumusețat acolo în Raiul lui Dumnezeu. (…) Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru ajutorul oferit. Rog de-asemenea cei care faceți o donație, lăsați într-un comentariu pomelnicul pentru vii sau pentru cei adormiți pentru a fi pomeniți la Sf. Liturghie”, se arată în postarea de pe contul de facebook al parohiei Argel. (Dan PRICOPE)