Wednesday , February 8 2023

Camion și remorcă în valoare de 50.000 de euro, confiscate de polițiști în urma depistării unui transport ilegal de lemn

Marți dimineață, la orele 08.20, polițiștii din Marginea au oprit pentru control ansamblul de vehicule format din camionul marca Mercedes-Benz Actros și remorca Rema, ambele încărcate cu materiale lemnoase, pe un drum comunal neclasificat din comuna Marginea. Conducătorul auto a fost legitimat în persoana lui B. Gheorghe, din Vicovu de Jos, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale ansamblului auto, iar pentru materialele lemnoase transportate a precizat că nu posedă asupra sa avizele de însoțire în format electronic, menționând că acestea se află la administratorul societății INDMAR SRL, respectiv la numitul Curea Iliuță.

Foto: captură video Facebook/Sucevita Verde

Polițiștii au interogat aplicația „SUMAL CONTROL”, constatănd că pentru autoutilitara marca Mercedes Benz Actros, a fost emis avizul de însoțire pentru cantitatea de 18,9975 mc lemn rotund rășinoase, iar pentru remorcă pentru cantitatea de 31,8311 mc lemn rotund rășinoase.

Verificând  traseul transportului de lem, polițiștii au constatat că acesta apărea pe hartă ca fiind pe raza comunei Marginea, la o distanță destul de apropiată de depozitul INDMAR, lucru ce nu corespundea cu realitatea, întrucât ansamblul auto se afla oprit în prezența lucrătorilor de poliție, pe DC neclasificat Marginea, județul Suceava. Şoferul a precizat că receptorul GPS al dispozitivului mobil cu avizele de însoțire în format electronic, se află la administratorul societății INDMAR, care urmează să se prezinte la fața locului.  În acest timp, a fost analizat traseul de deplasare al ansamblului auto, în aplicația SUMAL CONTROL, în timp real, observându-se faptul că traseul se înregistra în mod fictiv, ansamblul auto era în mișcare și se deplasa către zona în care autovehiculul a fost oprit anterior de către lucrătorii de poliție.

La scurt timp, la locul identificării ansamblului auto, a ajuns numitul Curea Iliuță, în calitate de administrator al SC INDMAR SRL, care a prezentat dispozitivul tip mobil cu avizele de însoțire în format electronic.  Analizând fotografiile cu încărcăturile de materiale lemnoase, introduse în aplicația SUMAL, cu materialele lemnoase identificate fizic pe ansamblul auto, s-a cosntatat că acestea nu corespund.

Ansamblul auto a fost dus la Depozitul Pârâul Şoarec din administrarea Ocolului Silvic Marginea, unde lucrători din cadrul Ocolului Silvic Marginea au constatat că în camion  se afla o cantitate totală de 17,21 mc lemn rotund esență rășinoase, iar în remorcă  29,78 mc lemn rotund esență rășinoase.

Cercetările polițiștilor au arătat că  în dimineata zilei de marți, ansamblul auto  a efectuat un transport de materiale lemnoase, în baza avizelor mai sus menționate la SC MAR-MOB SRL din comuna Marginea, fără ca marfa să fie recepționată conform normelor SUMAL, astfel transportul nefiind operat în aplicație ca fiind finalizat. Ulterior efectuării acestui transport, camionul  a fost surprins pe camerele de supravaghere video, în timp ce se deplasa către Cantonul Silvic, fără a fi încărcat cu materiale lemnoase, iar la orele 08:04, acesta a ieșit din zona fondului forestier, însă de această data fiind încărcat cu materiale lemnoase. S-a stabilit faptul că al doilea transport de material lemnos a fost efectuat în mod ilegal, respectiv cantitatea de material lemnos transportată, nu avea proveniență legală.

Întreaga cantitatea de material lemnos rezultată în urma inventarierii, respectiv de 46,99 mc lemn rotund esență rășinoase brad și molid, în va­-loare totală de 26.411,90 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.  Totodată, ansamblul auto format din autoutilitara marca Mercedes Benz Actros și remorca tractată marca Rema, având o valoare estimată de aproximativ 50.000 de euro, folosit la săvărșirea infracțiunii a fost indisponibilizat și sigilat în spațiul special amenajat al IPJ Suceava. (O.S.)

 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …

One comment

  1. Vasile Bodnarescu

    SC MAR-MOB SRL si lemn furat…. nu e prima oara. Poate inventariaza si restul lemnului de acolo Garda Forestiera