Saturday , March 25 2023

Camion cu remorcă, în valoare de 30.000 de euro, confiscat pentru că transporta 15 metri cubi de rumeguș fără acte

Zilnic, polițiștii suceveni  efectuează acțiuni cu efective sporite pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite în domeniul debitării, procesării și transportului materialului lemnos. Activitățile organizate în cadrul Acțiunii ,,Scutul Pădurii” au dus la identificarea unor transporturi ilegale de lemn și a altor delicte silvice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantități importante de material lemnos. În urma verificărilor și controalelor din cursul zilei de miercuri polițiștii au confiscat peste 60 metri cubi material lemnos și au dispus confiscarea unui ansamblu auto în valoare de  circa 30.000 de euro.

             

Pe 1 februarie 2023, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase la o societate de profil cu sediul social si punctul de lucru în  Frătăuții Noi. În urma efectuării balantei dintre stocurile scriptice raportate in SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate de către specialiștii silvici, echipa de control a constatat faptul că societatea deține in depozitul din loc. Frătăuții Noi, jud. Suceava, cantitatea de 48,27 mc Lemn Rotund Rășinoase fără documente care să ateste proveniența legală. De asemenea, s-a constatat faptul că operatorul economic nu a respectat obligația de a efectua fotografiile aferente materialului lemnos transportat, pentru unele avize de însoțire electronice raportate in aplicația SUMAL 2.0. Poliîiătii au aplicat 2 amenzi, în valoare de 3.000 de lei și au dispus confiscarea valorică a cantităţii de 48,27 mc lemn rotund răsinoase, în valoare de 12.212 lei.

Tot miercuri, polițiștii au depistat, parcat pe dreapta, pe DJ155A, în satul Buda din comuna Râșca,  un ansamblul rutier format din autoutilitară și semiremorca. Șoferul, un bărbat din Roman, județul Neamț, a declarat că ansamblul de vehicule este încărcat cu rumeguș și așteptă să i se facă aviz. Imediat s-a verificat prin aplicația informatică sumal 2.0 dacă pentru ansamblul rutier depistat există emis vreun aviz  de insoțire, rezultatul fiind negativ.   Conducătorul auto a declarat faptul că a încărcat materialul lemnos din depozitul unei societăți și urma să i se elibereze avizul imediat ce v-a  scoate ansamblul rutier din curtea depozitului la drumul principal. Polițiștii i-au spus însă că între  locul  de unde ar fi fost încărcat materialul lemnos și locul unde a fost depistat  este o distanță de aproximativ 2 Km de drum județean (DJ155A).

În urma măsurătorilor efectuate, s-a stabilit că în semiremorcă există un volum de 15,2145 mc material lemnos, fără proveniență legală.

Polițiștii s-au sesizat astfel  din oficiu, cu privire la infracțiunea de ”transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documente specifice de transport”  și au dispus ca ansamblul rutier în valoare de 30.000 euro să fie  indisponibilizat  și sigilat în curtea depozitului special amenajat gestionat de către IPJ Suceava.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Vezi si

TÂRGUL DE PAȘTI, în perioada 6 – 14 aprilie 2023, pe Esplanada din centrul Sucevei

Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural ”Bucovina”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, organizează în …