Wednesday , May 8 2024

Căminul cultural din Mitocu Dragomirnei a fost inaugurat de Sfânta Maria

img 015

Printre invitaţi la inaugurare au fost senatorul PDL de Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul PDL de Suceava Ioan Bălan, consilieri judeţeni precum Vasile Ilie şi Radu Pentiuc dar şi consilierii locali Viorel Seredenciuc, Neculai Barbă, Cristi Creţu, Gheorghe Onofrei şi Lucian Harşovschi. Investiţia a costat aproape 20 de miliarde de lei vechi

 
Căminul cultural din comuna Mitocu Dragomirnei, construit de Primărie şi cu un sprijin consistent din partea deputatului PDL Ioan Bălan, a fost inaugurat, ieri, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, la eveniment participând sute de cetăţeni din comună şi din localităţi învecinate.
Oficiile de gazdă le-a făcut primarul Dănuţ Solcan, iar printre invitaţi au fost senatorul PDL de Suceava, Gheorghe Flutur, deputatul PDL de Suceava Ioan Bălan, consilieri judeţeni precum Vasile Ilie şi Radu Pentiuc – acesta din urmă fiind din localitate, consilieri locali suceveni cum ar fi Viorel Seredenciuc, Neculai Barbă, Cristi Creţu, Gheorghe Onofrei şi Lucian Harşovschi.
O parte dintre aceştia au urcat, de altfel, pe scena căminului cultural, alături de ei fiind şi Bogdan Adomniţei reprezentant al firmelor care au proiectat şi efectat lucrarea şi de fostul şi actualul viceprimar al comunei Mitocul Dragomirnei pe care primarul localităţii a vrut să îi aibă alături la acest eveniment. Nu au lipsit nici Viorel Cucu, primarul comunei Adâncata, viceprimarul aceleiaşi localităţi, Dorel Alucăi şi consilierul judeţean liberal Brînduşel Nichitean, acesta din urmă fiind ca şi Radu Pentiuc „fiu al satului”.
Inaugurarea oficială a căminului cultural s-a făcut având în debut şi o slujbă religioasă, mai ales că era şi zi de sărbătoare, ceremonia religioasă fiind oficiată de nu mai puţin de patru preoţi. Pamblica a fost tăiată de primarul Dănuţ Solcan împreună cu senatorul Gheorghe Flutur şi deputatul Ioan Bălan.
După cum a spus primarul, în discursul său de început, noul cămin cultural de la Mitocu Dragomirnei a fost proiectat în 1991, dar a fost nevoie de o reproiectare a acestuia iar investiţia a demarat în 2009. Primarul a spus că o parte din fonduri pentru dotările din interiorul căminului au fost cu finanţare europeană, dar a ţinut să explice cetăţenilor din comună prezenţi la eveniment că în ce priveşte lucrările de la şcoală, începute în aceeaşi perioadă, sunt unele probleme pentru că firma care a adjudecat nişte lucrări plecase cu banii. Primarul a dat asigurări că vor fi rezolvate problemele cu încălzirea şcolii până la iarnă iar în privinţa căminului a spus că îşi doreşte foarte mult să fie activitate culturală. De asemenea, el a spus că şi-ar fi dorit ca în mijlocul cetăţenilor din comună să fie, la acest eveniment, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, arătând că ar trebui fonduri în plus pentru a fi relaizate investiţii în reţele de utilităţi şi pentru drumuri, dând exemplu drumul care leagă satul Lipoveni de cartierul Iţcani.img 038
Primul invitat să ia cuvântul a fost senatorul Gheorghe Flutur. El a promis că nu va rosti un discurs lung pentru a-i putea lăsa pe locuitorii din Mitoc să îl asculte mai repede pe Aurel Tămaş – invitat să cânte la hramul localităţii. Gheorghe Flutur le-a urat „La mulţi ani!” celro care îşi serbau, ieri, numele i-a felicitat pe cetăţenii prezenţi pentru că, de hram, „au casă nouă” şi a continuat spunându-i primarului că a greşit tăbliţa pentru că nu trebuia să scrie „Cămin cultural”, ci „Casă de Cultură”. „Mă bucur că se întâmplă ceva bun într-o perioadă foarte grea. Primarul dumneavoastră a făcut lucruri bune”, a spus Gheorghe Flutur, după care a precizat că fiind o comună modernă „la poalele Cetăţii de Scaun” va susţine ca şi Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă în rândul monumentelor UNESCO, aşa cum a fost inclusă şi biserica mănăstirii Suceviţa.img 027
Au urmat apoi discursurile rostirte de Bogdan Adomniţei şi Radsu Pentiuc, acesta din urmă fiind aplaudat de două ori de cei care veniseră la inaugurarea căminului cultural. A urmat apoi discursul deputatului PDL de Suceava, Ioan Bălan, cel care a fost unul din susţinătorii realizării căminului cultural. „Eu vin din Suceava şi pot să vă spun că Suceava nu are o clădire de calitatea, forma şi mărimea acesteia care este la dumneavostră”, a spus Ioan Bălan, precizând că este un eveniment de excepţie. El a ţinut să precizeze că, din punctul său de vedere, comuna Mitocu Dragomirnei este binecuvântată de Dumnezeu, discursul său fiind întrerupt de ropote de aplauze. Nici Ioan Bălan nu a vrut să rostească un discurs foarte amplu pe motiv că doreşte ca cetăţenii „să îl asculte pe bunul nostru prieten Aurel Tămaş”.
Menţionăm că lucrarea a costat 1,96 de milioane de lei bani de la bugetul local şi de la bugetul Consiliului Judeţean. Pe lângă această sumă s-au mai cheltuit alte 178.000 de lei pentru dotarea căminului cultural, finanţarea fiind obţinută pe Măsura 322 – un instrument prin care administraţiile locale au fost încurajate să facă proiecte integrate, finanţarea fiind dată pe planuri: cultural, social – educaţional şi infrastructură. Căminul este dotat cu instrumente şi costume populare precum şi cu o instalaţie de sunet ultramodernă, are 298 de locuri pe scaune şi 100 în picioare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Astăzi începe ultimul modul din acest an școlar, în care elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au de susținut Evaluarea Națională

Miercuri, 8 mai, elevii și preșcolarii revin la cursuri, în modulul 5, ultimul din actualul …