Thursday , November 30 2023

Camera Deputaților a marcat în plen Ziua Bucovinei

Bogdan Gheorghiu: “Ne amintim cu respect de spiritul şi hotărârea manifestată în acea perioadă de românii din Bucovina care au făcut pasul decisiv în desăvârşirea Marii Uniri”

Deputaţii au marcat, marţi, în plen, Ziua Bucovinei, cu ocazia împlinirii la 28 noiembrie a 105 ani de la unirea Bucovinei cu România.

Deputatul PNL  de Suceava Bogdan Gheorghiu a afirmat, cu acest prilej, că unirea fostului ducat al Bucovinei cu regatul României a reprezentat “un act de unitate şi solidaritate”.
“28 noiembrie 2023 marchează 105 ani de la momentul istoric al unirii fostului ducat al Bucovinei cu regatul României. Cu ocazia acestei sărbători plină de semnificaţie pentru poporul român doresc să aduc un omagiu regiunii pe care o reprezint Bucovina, şi să celebrez decizia istorică luată la 28 noiembrie 1918, atunci când congresul general al Bucovinei a hotărât să unească această regiune cu regatul României. Astăzi, în această sală plină de reprezentanţi ai naţiunii noastre, ne amintim cu respect şi recunoştinţă de spiritul şi hotărârea manifestată în acea perioadă de românii din Bucovina, făcând pasul decisiv în desăvârşirea Marii Uniri”, a spus Gheorghiu.

El a apreciat că Bucovina este “un simbol al diversităţii şi bogăţiei naţionale”.

“Revenirea Bucovinei la ţara mamă a permis recuperarea şi conservarea moştenirii culturale, administraţia judeţeană acţionând permanent împreună cu primăriile şi biserica pentru protejarea, restaurarea şi promovarea patrimoniului. Bucovina este o perlă a ţării noastre, o regiune bogată în istorie, cultură şi tradiţie. Cu peisaje măreţe, cetăţi medievale, biserici pictate cu artă naivă şi comunităţi pline de vitalitate, Bucovina rămâne un simbol al diversităţii şi bogăţiei noastre naţionale”, a mai spus Gheorghiu.

Deputatul USR Radu Ciornei a evocat momentul istoric al unirii Bucovinei cu patria mamă, subliniind “determinarea stoică” de a decide “apartenenţa la neamul românesc”.

Deputatul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a evocat momentul istoric al unirii Bucovinei cu România.  “Eu cred că atunci când avem prilejul să vorbim despre istorie se cuvine să vorbim despre cei care au făcut-o şi nu despre noi. Istoria recentă a Bucovinei a ţinut de desprinderea de Imperiul Habsburgic, pregătită cu înţelepciune de către primul ministru liberal al acelor vremuri, care a negociat cu mare grijă cu puterile Antantei, înainte de intrarea României în război, ca Bucovina să revină în teritoriul naţional”, a spus Pambuccian. El a arătat că, fără Ion Brătianu, Ferdinand I, Iancu Flondor şi Iacob Zadik, Bucovina nu revenea în spaţiul românesc.

Deputata PSD Laura Vicol a spus că decizia din 28 noiembrie 1918 nu a fost doar un act formal, ci “o expresie a voinţei unei populaţii care şi-a dorit cu ardoare să îşi unească destinul cu cel al fraţilor şi surorilor lor din regatul României”, relatează Agerpres.

Ziua Bucovinei este sărbătorită, începând din 2015, la 28 noiembrie, fiind instituită prin Legea 250/2015.

Vezi si

Aprinderea luminilor din Bradul de Crăciun, savurată de mii de suceveni (FOTO – VIDEO)

”Este o atmosferă foarte plăcută aici în piață și urmează ca toată luna decembrie să …