Monday , May 20 2024

Calendarul celor 10 mari acţiuni stabilite de comisia pentru Centenarul Marii Uniri de la CJ Suceava

Calendarul acţiunilor/evenimentelor care vor fi organizate pentru serba 100 de ani de la Marea Unire a fost definitivat de Comisia Centenar care funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean Suceava. Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut public programul respectiv, precizând că este vorba de 10 mari acţiuni/evenimente flutur 19 dec 2017

 

Prima acţiune din calendarul Centenarului Marii Uniri, aşa cum a fost stabilită de Comisia Centenar de la CJ Suceava, va avea loc în data de 27 martie când va fi vernisată expoziţia Centenarul Marii Uniri concomitent la Suceava, Chişinău şi Alba Iulia. „Această expoziţie va fi identică în cele trei provincii care s-au unit cu România şi la Chişinău şi la Suceava şi va fi o transmisiune în direct în după amiaza zilei la ora 17. O să invităm primarii de oraşe şi municipii din judeţ şi vom semna protocolul de colaborare cu raionul Soroca. Va fi prezent preşedintele Ghenadi Muntean de la Soroca şi reprezentantul Consiliului Judeţean Alba Iulia. Dorim să transmitem de aici de la Suceava un semnal de unitate şi un parteneriat al celor trei provincii care acum 100 de ani s-au unit cu ţara şi sigur că dedicăm acţiunea în special Basarabiei pentru că despre asta vorbim unirea Basarabiei cu România”, a spus Gheorghe Flutur.

Data respectivă nu a fost aleasă deloc întâmplător, la 27 martie fiind data când s-a unit Basarabia – provincie care în 1812 fusese smulsă Moldovei de către Imperiul ţarist – cu România. Menţionăm că la 27 martie 1918 din vechiul Regat al României, în contextul luptelor din primul război mondial, mai rămăsese doar partea din Moldova care nu a fost anexată la niciun imperiu şi care, la 1859, s-a unit – sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza – cu ţara Românească, realizând aşa numita „Mică Unire”. Unirea a ceea ce mai rămăsese din România cu Basarabia făcea ca România să fie, de facto, la 27 martie 1918, aproape în graniţele în care lăsase ştefan cel Mare ţara Moldovei, excepţie făcând Bucovina unde frontul era încă disputat între diversele trupe beligerante.

Al doilea eveniment intitulat „Caravana Bucovinei” va debuta în aprilie şi va dura şase luni până pe 30 septembrie. Este, de fapt, o parte din intervalul de timp în care, în decursul anului 1918, s-au purtat tot felul de tatonări cu privire la Bucovina, atât în Bucovina, cât şi în vechiul Regat al României. Potrivit calendarului de evenimente al Comisiei Centenar, vor fi dezbateri despre „zestrea Bucovinei” pe teme specifice privind aportul Bucovinei la Unirea cu România. Dezbaterile vor avea loc în mai multe oraşe: Suceava pe teme legate de administraţia publică, urbanism şi învăţământ; Vatra Dornei pe turismul balnear şi minerit; Câmpulung Moldovenesc pe cadastru şi administrarea pădurilor; Siret discuţii despre industrie şi comerţ; Gura Humorului despre agricultură şi sistemul de fortificaţii; Fălticeni vor fi dezbateri pe cultură şi comerţ.

Al treilea eveniment din Calendarul Centenar se va derula pe 3 mai de Ziua Internaţională a Presei Libere. Atunci la Muzeul Bucovinei va fi vernisată o expoziţie despre evoluţia presei în Bucovina.

Următoarea acţiune este sărbătorirea Zilei Bucovinei la Viena la jumătatea lunii iunie. „Vrem să ne întâlnim cu parlamentari austrieci, să prezentăm şi oferta noastră a judeţului Suceava oferta turistică chiar şi economică. Avem o variantă în care să fim prezenţi şi cu cei de la Alba Iulia. şi Iaşul doreşte aşa ceva. Încă nu am luat o hotărâre”, a explicat Gheorghe Flutur.

A cincea acţiune introdusă pe calendarul de evenimente o reprezintă ediţia din acest an a festivalului internaţional „Întâlniri Bucovinene” care se va desfăşura în perioada 27-29 iulie la Câmpulung Moldovenesc. Preşedintele CJ Suceava a precizat că, legat atât de festivalul respectiv, cât şi de evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri, pe data de 28 iulie când va avea loc o întâlnire cu sucevenii din Diaspora sub genericul „Poveşti de succes”.

Pe data de 3 august se va desfăşura a şasea acţiune din calendarul Centenar comemorarea unionistului Iancu Flondor la Storojineţ. Se are în vedere aici implicarea municipiului Rădăuţi care este înfrăţit cu localitatea Storojineţ.

A şaptea acţiune va avea loc pe 27 octombrie, dată la care va fi dezvelit Monumentul Unirii Bucovinei cu România. Acesta va fi amplasat lângă Palatul Administrativ din municipiul Suceava. „Vom avea o expoziţie la Muzeul Bucovinei Unirea Bucovinei cu România 1918. Va fi o expoziţie mare foarte complexă, La Palatul Administrativ în sala mare va avea loc o întâlnire de evocare Zestrea Bucovinei ceea ce am făcut 6 luni în judeţ şi o expoziţie cu lucruri din zestrea Bucovinei pe care le-am colectat pe domenii de activitate în holul Palatului”, a spus preşedintele CJ. El a explicat că alegerea dataei de 27 octombrie nu este întâmplătoare, ci este legată de faptul că la 27 octombrie 1918 s-a înfiinţat acea Adunare Constituantă care a pregătit Unirea cu România, la data de 28 noiembrie 1918.

A opta acţiune se intitulează „Pe urmele armatei române în Bucovina”. „Aici avem dezveliri de plăci aniversare, evocări de momente. Plăcuţele vor fi montate pe primării pentru că acolo s-a citit ordinul de zi al celor care au intrat cu trupele române în localităţi. Va fi pe 5 noiembrie la Burdujeni la primăria veche, pe 6 noiembrie la Suceava Palatul Administrativ, pe 7 noiembrie la Fălticeni, Cornu Luncii, Gura Humorului, pe 8 noiembrie Siret, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi pe 9 noiembrie Rădăuţi”, a declarat Gheorghe Flutur.

A noua acţiune este programată pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, când va fi o şedinţă aniversară a CJ în care va fi evocat momentul Marii Uniri. Se va citi Moţiunea de Unire şi se vor acorda medalii aniversare participanţilor. În aceeaşi zi se va inaugura Piaţa Bucovina din centrul municipiului Suceava unde se va dezveli şi bustul lui Iancu Flondor.

În fine, cea de-a zecea acţiune este de Ziua Naţională a României, când va avea loc o paradă mi­-litară urmată de un spectacol folcloric. De asemenea, la Alba Iulia se va deschide expoziţia Stefan cel Mare şi va fi dezvelit bustul lui Iancu Flondor de pe Aleea Unioniştilor.

Reamintim că, tot în legătură cu calendarul evenimentelor legate de Centenarul Marii Uniri, CJ Suceava va decerna distincţia Meritul Bucovinei personalităţilor din zona respectivă dar şi persoanelor care au 100 de ani şi peste 100 de ani. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

60.000 lei amendă de la Garda de Mediu, în urma unei sesizări privind zgomotul creat de o instalație de uscare a lemnului

Urmare a unei sesizări referitoare la disconfortul creat prin zgomot de o instalație de uscare …

3 comments

  1. Macar centura Sucevei sa o fi vazut inaugurata in anul centenar. Nu circ ieftin pe bani multi. Festivisme fara nicio finalitate pozitiva!

  2. Inca o comisie? Efectiv nu au cum sa justifice salariile nesimtite.
    Mai bine ar contracta cu o firma de evenimente si ar concedia toti trepadusii de la CJ si ar economisii 80-90% din BANII NOSTRI. DAR DEH, PITIPOANCELE….
    Flutur, CJ nu e pentru folcloristele tale! Asta ai invatat de la PINALTI AL TAU, pe vremea cand erai in PDL-ul lui BASE si ziceai: SUNT GH FLUTUR SI VA SPUN: TRAIAN BASESCU-I CEL MAI BUN!”

  3. Cea mai mare realizare in anul Centenarului domnule flutur ar fi finalizarea lucrarilor la soseaua de centura a Sucevei si nu alte actiuni abstracte.Va amintesc faptul ca ati castigat postul de sef al CJ si cu aceasta promisiune.